Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με πολλούς επιβάτες να κινείται στην Αχαρνών. Τότε, έκαναν σήμα στο αυτοκίνητο να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και επιτάχυνε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη με χρήση φάρων και ηχητικών σημάτων.
Λίγο αργότερα, το όχημα ακινητοποιήθηκε και κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός μετέφερε στοιβαγμένους 7 ομοεθνείς αλλοδαπούς υπηκόους Νεπάλ, 4 άνδρες και 3 γυναίκες, οι οποίοι είχαν περάσει τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, δίνοντας από 500 έως 1.000 ευρώ έκαστος.
Εντόπισαν «safe house» με άλλους 11 μετανάστες - Πόσο τους χρέωναν
Παράλληλα, μετά από έρευνες, εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας ένα σπίτι (safe house) του κυκλώματος, όπου κρατούνταν άλλοι 11 παράτυποι μετανάστες από το Νεπάλ και το Θιβέτ (7 γυναίκες και 4 άνδρες).
Οι μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα για να ασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες πριν από 10 ημέρες έχοντας πληρώσεις 1.500 ευρώ έκαστος. Παράλληλα υποχρεώνονταν να πληρώνουν και 10 ευρώ την ημέρα για να μένουν στο διαμέρισμα.
Σε βάρος των 2 διακινητών (47χρονος αλλοδαπός και 45χρονη Ελληνίδα), μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας κατά συναυτουργία, μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε συγκατηγορούμενος τους και αναζητείται.
Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, το οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, κινήθηκε η διαδικασία καταγραφής-χαρτογράφησης για τους 18 μετανάστες (7 από το όχημα και 11 από το safe house), προκειμένου να εφαρμοστεί η επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους.
Στην κατοχή του 47χρονου οδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστό δελτίο ταυτότητας Πακιστανικών Αρχών ενώ στην κατοχή της 45χρονης συνοδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Επίσης κατασχέθηκε το αυτοκίνητο ως μέσο παράνομης προώθησης μεταναστών.
Οι διακινητές, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«Πρωινές ώρες της 15-9-2024 περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, κάλεσαν σε έλεγχο οδηγό αυτοκινήτου που κινούνταν στην οδό Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας, διότι έκριναν ύποπτη την παρουσία πολλών ατόμων στο εσωτερικό του.
Ο οδηγός δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών και επιτάχυνε, με τους αστυνομικούς να ακολουθούν το προπορευόμενο αυτοκίνητο από ικανή απόσταση ασφαλείας, καλώντας διαρκώς με χρήση φάρου και ηχητικών σημάτων τον οδηγό να σταματήσει το όχημα.
Έπειτα, αφού επετεύχθη η ακινητοποίηση του οχήματος σε παρακείμενο σημείο, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός μετέφερε στοιβαγμένους -7- ομοεθνείς αλλοδαπούς υπηκόους Νεπάλ, -4- άνδρες και -3- γυναίκες.
Ακολούθως, οδηγήθηκαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και επελήφθη προανακριτικά το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης.
Επιπρόσθετα μετά από έρευνα των αστυνομικών εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας η οικία (safe house) του κυκλώματος, η οποία αποτελούσε τον τελικό προορισμό των διακινητών όπου απέκρυπταν ακόμη -11- παράτυπους μετανάστες (-7- γυναίκες και -4- άνδρες), υπηκόους Νεπάλ και Θιβέτ.
Σε βάρος των -2- διακινητών (47χρονος αλλοδαπός και 45χρονη ημεδαπή), μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας κατά συναυτουργία, μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε συγκατηγορούμενος τους και αναζητείται.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι -2- διακινητές παρέλαβαν τους μετανάστες, πρώτες πρωινές ώρες της 15-9-2024 πλησίον της μεθοριακής γραμμής της χώρας μας με τη Βουλγαρία προκειμένου να τους προωθήσουν στην Αθήνα.
Για την εν λόγω διακίνηση κατέβαλλαν χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από -500- έως -1.000- ευρώ έκαστος το οποίο θα αφαιρούνταν από την εργασία τους.
Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, το οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, κινήθηκε η διαδικασία καταγραφής-χαρτογράφησης για τους -18- μετανάστες (-7- από το όχημα και -11- από το safe house), προκειμένου να εφαρμοστεί η επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους.