Τα τουρκικά drones επέστρεψαν στο Αιγαίο έπειτα από 18 μήνες. Τα drones είχαν εξαφανιστεί από το Aιγαίο έπειτα από τη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.
Ξαφνικά, και χωρίς να υπάρχει κάποια ένταση επί του πεδίου, τα τουρκικά drones έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Αυτή τη φορά τα drones δεν ήταν τόσο επιθετικά, όσο τις προηγούμενες, με υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά αλλά και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Αυτή τη φορά, πέταξαν χωρίς να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά και χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς αεροπορικοί κανονισμοί. Ποιος ήταν όμως ο σκοπός της αποστολής;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το ΒΗΜΑ" αρχικά οι εκτιμήσεις ήταν ότι η πτήσεις χωρίς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου εντάσσονται στο πλαίσια μιας «ήπιας πρόκλησης». Ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια τα Bayraktar TB2 πραγματοποιούσαν κατασκοπευτικές κινήσεις όλη την έκταση του FIR Αθηνών. Παράλληλα, η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο ένα καθαρά κατασκοπευτικό σκάφος, ένα επανδρωμένο ελικοφόρο ATR, ενώ δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγράφηκε επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ως προς τους λόγους της πτητικής δραστηριότητας η εξήγηση που δίδεται είναι πως αν και τηρείται τυπικά το πάλαι ποτέ θερινό μορατόριουμ Παπούλα -Γιλμάζ περί αποφυγής εντάσεων κατά τους τουριστικούς μήνες και μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, υπήρξε ένταση επί του… μικρόφωνου, δηλαδή όχληση της Άγκυρας τόσο για τις δηλώσεις Δένδια για την Κύπρο και του υπουργού Μετανάστευσης Πολιτικής και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου που επιτέθηκε ευθέως στον τούρκο πρόεδρο για τη μεταναστευτική του πολιτική όπως και για άλλες δηλώσεις που έγιναν σε απάντηση δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων περί Γαλάζιας Πατρίδας, περί δύο κρατών στην Κύπρο ή του βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που επαναλάμβανε το μοτίβο «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά».
Η Άγκυρα αντέδρασε στέλνοντας το drones στο Αιγαίο και ανέβαλε την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα όπου επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που αφορούν το Μεταναστευτικό. Οι μεταναστευτικές ροές όντως μειώθηκαν στον Έβρο και τη Μυτιλήνη αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στο άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου παρατηρείται αύξηση. Και υπήρξαν και άλλα θέματα. Πώς ξαφνικά το τουρκικό λιμενικό άρχισε να προβάλλει στα διεθνή κοινωνικά δίκτυα με υποτιθέμενα push backs από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα;
Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη
Κάπως έτσι τα τουρκικά drones ήρθαν ξανά στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες έχουν σημειωθεί δύο σημαντικές εξελίξεις. Η μία είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν anti-drones συστήματα, ελληνικής κατασκευής τα οποία μάλιστα δοκιμάστηκαν επιτυχώς επί του πεδίου. Δεύτερον είτε είναι μαχητικό, είτε εμπορικό, είτε drone όταν εισέρχεται εντός του FIR Αθηνών, χωρίς να υποβάλλει τα σχέδια αναγνωρίζεται πάραυτα από την Πολεμική Αεροπορία.
Το νέο drone της Τουρκίας
Το Aksungur εμφανίστηκε στο Αιγαίο λίγο μετά την τουρκική φιέστα στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που αυτό ο τύπος UAV εμφανίστηκε στο FIR Αθηνών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τη εφημερίδας, το Aksungur έκανε παράβαση για πρώτη φορά όταν πέταξε ανοιχτά της Κάσου όταν τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν την διεξαγωγή ερευνών από ιταλικό πλοίο με κύρια αποστολή την επιτήρηση του πεδίου.
Το Aksungur είναι κατασκευασμένο για να εκτελεί αφενός μεν αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αφετέρου δεν και αποστολές επιθετικές καθώς και ανθυποβρυχιακές με τους Έλληνες επιτελείς να παρακολουθούν την δραστηριότητά του. Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο drone πέταξε παρανόμως εντός του FIR αλλά υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι είχε χρησιμοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2022 και να φωτογραφίσει και να ελέγξει τα αμερικανικής κατασκευής Μ-117 σε Σάμο και Μυτιλήνη.