Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος πληροφόρηση που έλαβε, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας και το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής».
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».
Η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι τονίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι μισό αιώνα μετά είμαστε μάρτυρες των συνεπειών των τραγικών γεγονότων του 1974. “Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος. Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, παραμένει διχασμένη, γεγονός που έχει εκτεταμένες επιπτώσεις πρώτα και κύρια για τον λαό της Κύπρου” επισημαίνει. Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα της για ένα καλύτερο μέλλον και μια ενωμένη Κύπρο, ενώ σημειώνει ότι απαιτείται επειγόντως μια πραγματική δέσμευση από όλους τους ενδιαφερόμενους, για μια ειρηνική διευθέτηση βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού Μητσοτάκη στην Κύπρο
Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45 και στη συνέχεα στις 20:30 θα μιλήσει στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ανεβάσει τις ρητορικές προκλήσεις της, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο κατεχόμενο τμήμα την ίδια μέρα θα παρευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τέλος, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί και προσωπικό του στοίχημα την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Πυροδοτεί το κλίμα η τουρκική πλευρά
Στα κατεχόμενα βρίσκεται από χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για να προετοιμάσει τις εκδηλώσεις που θα έχουν έντονο πολιτικό αποτύπωμα.
Ο κ. Γκιουλέρ, σε μια από τις συναντήσεις του θυμήθηκε να υποσχεθεί και πάλι την στήριξη των Τουρκοκυπρίων με όλες τις δυνάμεις της Τουρκίας βάσει των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας, όπως έκανε και πριν από 50 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Τατάρ σε μια από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει τις τελευταίες ημέρες στο τουρκικό πρακτορείο Anatolu, κατηγορεί την Ελλάδα ότι θέλει να κάνει την Κύπρο 13ο νησί στα Δωδεκάνησα, υλοποιώντας το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, κυκλώνοντας την Τουρκία και για να στηρίξει και να πείσει αυτούς που πρέπει να βοηθήσουν παραπάνω τα κατεχόμενα.
Λέει και επιμένει για τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει το ψευδοκράτος για την Τουρκία και για τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εμπέδωση της γαλάζιας πατρίδας, σημειώνει ο Νίκος Μελέτης.
Μισός αιώνας τουρκικής κατοχής
Με πάνδημα μνημόσυνα και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά σήμερα Σάββατο (20/7) τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το νησί ή δολοφονήθηκαν κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, πριν δηλαδή ακριβώς από μισό αιώνα, την 20η Ιουλίου του 1974.
Μισό αιώνα μετά, οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή είναι ασήκωτες, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του Αττίλα. «Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα στην χώρα μου. Μια πραγματικότητα που καθιστά αδήριτη την ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών» αναφέρει.
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Αννίτα Δημητρίου απέστειλε επιστολή διάβημα προς τους Προέδρους των κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου και άλλων χωρών για τη συμπλήρωση, φέτος, 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε επί βρετανικού εδάφους το Κυπριακό ως ζήτημα παράνομης κατοχής. «Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης συνιστά κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Πυξίδα μας παραμένει η επανένωση του νησιού στο πλαίσιο που οριοθέτησαν οι αποφάσεις του ΟΗΕ».
Με μια εξαιρετικά προκλητική ανάρτηση, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας θυμήθηκε την επωδό του Ταγίπ Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», μιλά για δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην παρέλαση, προαναγγέλοντας την παρουσία 50 πλοίων στα ανοικτά του νησιού.
«Μη με φωνάζεις τόσο εγκάρδια… Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ… Στην 50ή επέτειο της «Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης» τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και βετεράνους του ηρωικού μας στρατού που έθεσαν τέλος στην καταπίεση των Τούρκων συμπατριωτών μας στην Κύπρο» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το Υπουργείο Άμυνας Τουρκικής Προεδρίας.
«Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες, επιτάσσει η Ελλάδα να είναι έτοιμη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2030, για όλες τις πιθανές εξελίξεις και απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη τυχόν απειλήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Στο μεταξύ, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” όπως της αξίζει» αναφέρει το Ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Στην Κύπρο βρίσκονται επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με άμεση απόσυρση του στρατού κατοχής, τάσσονται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου τόνισε ότι «εμείς από την πλευρά μας θα θέσουμε στο βαθμό που μπορούμε την Ευρώπη προ των ευθυνών της, ώστε να μην έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Ουκρανία και για την Κύπρο».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 11:00 το πρωί, θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για να παραστεί στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Πηγή: ertnews