1

«Ο ελληνικός καύσωνας σκοτώνει τους τουρίστες» - Προβληματισμός από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο

Ελλάδα
«Ο ελληνικός καύσωνας σκοτώνει τους τουρίστες» - Προβληματισμός από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που συσχετίζουν τις εξαφανίσεις και τους θανάτους τουριστών στην Ελλάδα με τις υψηλές θερμοκρασίες

Σάλο έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ που ταυτίζουν θανάτους ή εξαφανίσεις τουριστών με τις υψηλές θερμοκρασίες. Αφορμή υπήρξε ο θάνατος του παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί της Σύμης ενώ έκανε πεζοπορία. 

Συγκεκριμένα, ο “Independent” συνδέει άμεσα τους θανάτους των τουριστών με τον καύσωνα και επικαλείται μαρτυρίες μετεωρολόγων, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα τη χώρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τους 45 βαθμούς Κελσίου, είναι ιστορικών διαστάσεων. 

Το δημοσίευμα του “Independent” δίνει λεπτομέρειες υποστηρίζοντας ότι «σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι άνθρωποι έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. με τον καυτό καιρό στις αρχές του καλοκαιριού, λόγω φόβων για θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη». 

«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καύσωνας θα μπορούσε να είναι ένα καταστροφικό σημάδι για τα καλοκαίρια που έρχονται, με τη χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο μεγαλύτερος καύσωνας που έχει υπάρξει στην Ελλάδα ήταν διάρκειας 16 ημερών και καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο», προσθέτει. 

Επιπλέον, στο επίμαχο δημοσίευμα γίνονται και κάποια σχόλια για το κλείσιμο της Ακρόπολης για ορισμένες ώρες, καθώς και σχολείων και παιδικών σταθμών, αφού η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά τόπους και τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Δημοσιεύτηκαν ακόμη και οι δηλώσεις του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος είπε ότι «αυτός ο καύσωνας θα μείνει στην ιστορία. Στον 20ό αιώνα δεν είχαμε ποτέ καύσωνα πριν από τις 19 Ιουνίου. Είχαμε αρκετούς τον 21ο αιώνα, αλλά κανέναν πριν από τις 15 Ιουνίου». 

Το δημοσίευμα του CNN 

Το CNN σε ένα εκτενές άρθρο του αναφέρεται αρχικά στον θάνατο του Μάικλ Μόσλεϊ, του παρουσιαστή του BBC και διατροφολόγου, στη συνέχεια παρουσιάζει απόψεις επιστημόνων, όπως του καθηγητή Φυσιολογίας Ντάμιαν Μπέιλι του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας και του νευροεπιστήμονα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Κιμ Μαϊντενμπάουερ. 

Ο Μπέιλι χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο «κύριο διακόπτη» του σώματος. Ο υποθάλαμος που αποτελεί μέρος του εγκεφάλου είναι η περιοχή που λειτουργεί ως θερμοστάτης, εκτελώντας λειτουργίες για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος στους 37 βαθμούς Κελσίου ή πολύ κοντά σε αυτούς. Όταν κάνει ζέστη, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία για να δροσίσει το σώμα. 

Αλλά ο εγκέφαλος λειτουργεί καλά μέσα σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών και ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να τον επηρεάσουν, όπως το αίσθημα βραδύτητας και τεμπελιάς σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. 

Ωστόσο, όσο η ζέστη αυξάνεται, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των υγρών στο σώμα και της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, όπως δήλωσε ο Μπέιλι, συγκρίνοντας τον εγκέφαλο με ένα SUV τύπου Hummer, το οποίο χρειάζεται τεράστιους πόρους για να λειτουργήσει. 

Οι δοκιμές που έχει κάνει σε συμμετέχοντες ερευνητές σε έναν περιβαλλοντικό θάλαμο, όπου ανέβασε τη θερμοκρασία από 21 έως 40 βαθμούς Κελσίου, έδειξαν πτώση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο κατά περίπου 9% έως 10%.
«Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση όσον αφορά στη μη παροχή αρκετού καυσίμου σε έναν κινητήρα που λειτουργεί συνεχώς σε υψηλές στροφές».

Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση του κ. Μπέιλι, πως για να αντέξει κάποιος σε ένα μέρος με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι γυμνασμένος και ανθεκτικός σε τέτοιες συνθήκες. 

Όμως, κατέληξε υποστηρίζοντας πως υπάρχει ένα μάθημα που μπορεί ακόμα να ληφθεί από τις τραγωδίες. «Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος ή πόσο γυμνασμένος μπορεί να νομίζεις ότι είσαι... αν βγεις έξω σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και άνω, ακόμη και αν είσαι καλά προετοιμασμένος, θα πρέπει να υπομείνεις τις δοκιμασίες», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο νευροεπιστήμονας Κιμ Μαϊντενμπάουερ, ο οποίος τόνισε πως η ακραία ζέστη μπορεί να διαταράξει την τυπική εγκεφαλική δραστηριότητα. 

«Δε μιλάμε απλώς για το ενδεχόμενο να ζεσταθείς λίγο παραπάνω και ίσως να πάθεις ένα ηλιακό έγκαυμα», εξήγησε. «Μιλάμε για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως το να παίρνεις κακές αποφάσεις, να θολώνει η κρίση σου», είπε ακόμα.

Ο Μαϊντενμπάουερ συνέστησε επίσης τη χρήση εφαρμογών για τον εντοπισμό της τοποθεσίας σε περίπτωση που συμβεί κάτι. «Βεβαιωθείτε ότι κάποιος γνωρίζει πού βρίσκεστε», εξήγησε.

Ο “Guardian” προειδοποιεί 

Ο “Guardian” έκανε ρεπορτάζ για το θέμα, επισημαίνοντας στον τίτλο του άρθρου: «Οι τουρίστες της Ελλάδας εμφανίζονται να έχουν ελλιπή πληροφόρηση για τους κινδύνους από τον καύσωνα, προειδοποιούν οι διασώστες». 

«Η Ελλάδα πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δε γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια εν μέσω καύσωνα», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, η “Washington Post” σε ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοσή της, θεωρεί ότι υπάρχουν αγνοούμενοι τουρίστες σε ελληνικά νησιά εν μέσω καύσωνα. Στο άρθρο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα περιστατικά, καθώς και σε οδηγίες προφύλαξης, ώστε οι Αμερικανοί και άλλοι τουρίστες, που

ίσως δε γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, να παραμείνουν ασφαλείς καθώς κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Τα περιστατικά του Ιουνίου - Κατάρρευση γυναίκας και στη Σητεία 

- 5/6/2024, 67χρονος πεζοπόρος στο φαράγγι στους Μύλους Ρεθύμνου: Ο άντρας, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προβλήματα με την καρδιά του, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε. 
- 5/6/2024, 70χρονη πεζοπόρος στο φαράγγι Χοχλιακιών στη Σητεία: Η γυναίκα είπε πως αισθάνεται ζάλη και κατέρρευσε.
- 9/6/2024: Εντοπίζεται νεκρός ο Βρετανός Μάικλ Μόσλεϊ, που είχε διασχίσει πεζός μια μεγάλη απόσταση στη Σύμη. Ο 67χρονος Βρετανός έφυγε στις 5/6, στις 1:30 το μεσημέρι, πεζός, από παραλία της Σύμης για να επιστρέψει στο κατάλυμά του στον Γιαλό. Τελικά, εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, όπου είχε κατευθυνθεί για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο. 
- 11/6/2024, αγνοείται 59χρονος πεζοπόρος στην Αμοργό: Ο Αμερικανός πρώην αστυνομικός γνώριζε το νησί και το επισκεπτόταν συχνά. Την Τρίτη ξεκίνησε να διανύσει μόνος του μία γνωστή πεζοπορική διαδρομή στην Αμοργό, διάρκειας περίπου 4 ωρών. Τα ίχνη του αναζητούνται έκτοτε. 
- 14/6/2024, αγνοούνται δύο Γαλλίδες τουρίστριες στη Σίκινο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία έστειλε μήνυμα πως είναι τραυματισμένη, χωρίς να προσδιορίσει το πού βρίσκεται.
- 15/6/2024, νεκρός 74χρονος πεζοπόρος στη Σάμο: Ο Ολλανδός τουρίστας ξεκίνησε για πεζοπορία μόνος του στις περιοχές Λιμνιώνας και Κλήμα. Παρά την επιχείρηση έρευνας, δε βρέθηκε κανένα ίχνος του στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε Λιμνιώνα, Κλήμα, Άγιο Ιωάννη Ελεήμονα και Αγία Κυριακή Μαραθοκάμπου. Οι έρευνες, βάσει πρωτοκόλλου, σταμάτησαν την Τετάρτη 12/6. 
- 16/6/2024, νεκρός εντοπίζεται 55χρονος Αμερικανός στο Μαθράκι, ένα από τα Διαπόντια νησιά. Η σορός του εντοπίστηκε σε απομονωμένη παραλία του νησιού. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News