ANDROULAKIS

Ξεκινούν οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ - Στο αυριανό Πολιτικό Συμβούλιο θα τεθούν σε συζήτηση οι προτάσεις για την ηγεσία

Ελλάδα
Ξεκινούν οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ - Στο αυριανό Πολιτικό Συμβούλιο θα τεθούν σε συζήτηση οι προτάσεις για την ηγεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία θα τεθούν σε συζήτηση οι προτάσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Να δρομολογήσει άμεσα τις εξελίξεις, δίχως να προλάβει να σχηματοποιηθεί η εναλλακτική πρόταση που “ζυμώνεται” εντός του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί η ηγεσία του κόμματος, ενόψει της έντονης αμφισβήτησης που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές. 

Αύριο είναι η πρώτη κρίσιμη στιγμή στην προσπάθεια που γίνεται να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο. 

Πάντως, επί του παρόντος, παρότι τα στελέχη που έχουν δηλώσει ότι πρέπει να προσφύγει το ΠΑΣΟΚ στη βάση του για να ξεκαθαρίσει το θέμα της ηγεσίας είναι πολλά, ουδείς έχει “βγει μπροστά” δηλώνοντας αρχηγικές φιλοδοξίες. Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του Χάρη Δούκα σαφώς και δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, αφού ο δημοφιλής δήμαρχος Αθηναίων επί του πρακτέου απλώς “δήλωσε παρών”. Επισημαίνοντας και αυτός, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξουν «άμεσα συμμετοχικές διαδικασίες». Προσθέτοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα πως «το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα “κάντε επιτέλους κάτι” έρχεται από παντού».

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει στο αν ο ίδιος προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα, λέγοντας πως «αυτήν την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν». Η δήλωσή του ερμηνεύεται μέχρι στιγμής ως «δήλωση παρουσίας» στις εσωκομματικές εξελίξεις, με τον Χάρη Δούκα να επιδιώκει να έχει αναφορά στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αύριο αναμένεται να παραβρεθούν και τα 36 μέλη του, ενώ δεν αποκλείεται το όργανο να συνεδριάσει και με ακόμη πιο διευρυμένη σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να κάνει εισήγηση με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Και κατόπιν τούτου θα ανοίξει ένας κύκλος τοποθετήσεων των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον. Όπως άλλωστε και η συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κρατική τηλεόραση. 

Με βάση τον προγραμματισμό συνεδρίασης των οργάνων μέχρι το τέλος του μήνα, κατά πάσα πιθανότατα στις 30 Ιουνίου, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ένα όργανο που σε αντίθεση με το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει αποφάσεις. 

Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να καταθέσει την πρότασή του για τον οδικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι καθοριστική για το πώς θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ, αφού το καταστατικό του κόμματος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς είναι δυνατόν να τεθεί θέμα ηγεσίας. 

Θυμίζουμε ότι προσφυγή στη βάση για νέα ηγεσία έχουν μέχρις στιγμής ζητήσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Απόστολος Πανάς και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Από την άλλη, όμως, δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια στελέχη όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μανόλης Χριστοδουλάκης. 

Ο Μανόλης Χριστοδουλάκης

Ένα από τα στελέχη της νέας γενιάς που θεωρείται ότι έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες στο ΠΑΣΟΚ, ο Μανόλης Χριστοδουλάκης, με εκτενές κείμενο, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το πρωί, παρεμβαίνει στις διεργασίες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας τα ιδεολογικά-πολιτικά ζητήματα ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης. Κι αυτός βεβαίως απλώς «δηλώνει την παρουσία του», δίχως να διακινδυνεύει να μπει πρόωρα και πριν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός στην κούρσα της ηγεσίας.

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, υπογραμμίζει πως «ο ελληνικός λαός, λοιπόν, μας είπε καθαρά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Δε μας υπέδειξε, όμως, ποιος θα φέρει αυτήν την αλλαγή και πώς λείπει ξανά η ελπίδα... Λείπει το όραμα που θα την ξυπνήσει. Όχι απλώς το αφήγημα, αλλά και η αξιοπιστία ότι θα το κάνουμε πράξη. 

Επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα αυτή δυναμώνει, όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου πολιτικού εγκλωβισμού για την παράταξη, καθώς δεν κατοχυρώθηκε εκλογικά ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατ’ επέκταση της προοπτικής μιας πειστικής εναλλακτικής αντιπρότασης διακυβέρνησης του τόπου.  

Νίκος Παππάς - Έθεσε ξανά το θέμα κοινού ψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ 

Ζήτημα κοινού ψηφοδελτίου στις επόμενες εθνικές εκλογές και με πρόταση για κοινό πρωθυπουργό έθεσε ο Νίκος Παππάς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στα πρότυπα του “μοντέλου” της Γαλλίας, όπου τα κόμματα της Αριστεράς συσπειρώθηκαν εναντίον της Μαρίν Λε Πεν. 

Μιλώντας σε εκπομπή του Open, ο Νίκος Παππάς είπε συγκεκριμένα: «Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση, η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία», σημειώνοντας πως δε μιλά για “διάλυση” των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά για προγραμματική συνεργασία. Η πρότασή του είναι για κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Όπως τόνισε, «υπάρχει τρόπος για συνδυασμό που να εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου», μιλώντας επίσης για “ένωση κομμάτων” στα πρότυπα της Γαλλίας. 

«Στη Γαλλία, κόμματα με μεγάλη ιστορία κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο και βγήκαν σε συμφωνία για τους υποψηφίους και το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Αν η Ν.Δ. έπαιρνε 24% κι όχι 28% και έλεγε ότι υπάρχει θέμα λαϊκής εντολής, τι θα έκαναν οι προοδευτικές δυνάμεις; Θα λέγαμε “περιμένουμε και θα δούμε”;». 

Κατά τον Νίκο Παππά, σε μια τέτοια συνεργασία θα ήταν μάλλον απίθανο να μετέχει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ για τη Νέα Αριστερά σχολίασε πως υπάρχει κακό προηγούμενο και «έδρες που εκλάπησαν», δείχνοντας τις εντός ΣΥΡΙΖΑ προθέσεις. 

«Υπάρχουν δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις. Εάν αυτοί οι δύο χώροι δεν πάρουν την απόφαση να καθίσουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει πολιτικό γεγονός», είπε ο Νίκος Παππάς.  
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News