Πανελλαδικές, βάσεις

Πανελλήνιες 2024: Ρίχνουν τις βάσεις Φυσική και Μαθηματικά - Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση

Ελλάδα
Πανελλήνιες 2024: Ρίχνουν τις βάσεις Φυσική και Μαθηματικά - Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων και στις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού

Πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων και στις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού. 

Σημαντική πτώση αναμένουμε στο δεύτερο και τρίτο Επιστημονικό Πεδίο και συγκεκριμένα στις περιζήτητες Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές, εξαιτίας των κακών επιδόσεων στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Χαμηλότερες θα είναι οι βάσεις και σε ορισμένες σχολές του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας δυσκόλεψαν αρκετά τους μαθητές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

Πτώση των βάσεων στις Νομικές Σχολές 

Από τα έως τώρα δεδομένα και τις πρώτες αξιολογήσεις των γραπτών των υποψηφίων προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις: 
Για την πρώτη Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μάθημα το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι οι Νομικές, είναι η Ιστορία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό των αριστούχων στην Ιστορία δε θα ξεπεράσει το 5%, ενώ το ποσοστό εκείνων που έγραψε κάτω από τη βάση ανέρχεται στο 55%. 

Επιπλέον, χαμηλές βαθμολογίες σημειώθηκαν και στα Αρχαία Ελληνικά, με το 40% των μαθητών να έχει γράψει αρκετά χαμηλά, ενώ η πλειοψηφία κινείται αρκετά κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10. Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι πέτυχαν οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, με τον μέσο όρο της βαθμολογίας να ανεβαίνει στο 12,80 από το 12,50 που ήταν το 2023.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστηριούχων Ηρακλείου κ. Ελένη Γεωργακοπούλου δήλωσε ότι για «την πρώτη Ομάδα Προσανατολισμού παρατηρούνται πτωτικές τάσεις στις πρωτοκλασάτες σχολές. Περιμένουμε να δούμε αρκετά γραπτά στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία να βαθμολογούνται κάτω από 10». 

Τα Μαθηματικά και η Φυσική συμπιέζουν τις βάσεις στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη Ομάδα Προσανατολισμού. 

Τα Μαθηματικά δυσκόλεψαν πάρα πολύ τους υποψηφίους της 2ης και 4ης Ομάδας Προσανατολισμού - Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής. Τα άριστα γραπτά δεν υπερβαίνουν το 3% του συνόλου. Αξιοσημείωτη θα είναι η πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά το 2023. 

Για όσους επέλεξαν τη δεύτερη και τρίτη Ομάδα Προσανατολισμού, περιμένουμε μείωση στις βαθμολογίες άνω του 15 στα Μαθηματικά. Στην κατεύθυνση των Οικονομικών συσσωρευτικά το 80% περίπου των υποψηφίων ενδεχομένως να έχει γράψει βαθμολογίες κάτω από το 10. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 69%. 

Στην Ο.Π. Οικονομικών Σπουδών, ο περσινός μέσος όρος στα Μαθηματικά ήταν 7,27, φέτος πιθανόν να πέσει στο 6,5. Στο 2ο πεδίο περιμένουμε μείωση του μέσου όρου στα Μαθηματικά, δηλαδή στο 12,20 με 12,30, ενώ μέσος όρος το 2023 ήταν το 12,86. 

Απογοητευτικά για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών και των Επιστημών Υγείας θα είναι τα αποτελέσματα στο μάθημα της Φυσικής. Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν τα θέματα «υπερπαραγωγή» και θεωρούν ότι οι μαθητές ήταν αδύνατο να τα λύσουν μέσα τρεις ώρες. Γι' αυτόν τον λόγο ασκούν αρνητική κριτική στην επιτροπή θεμάτων του υπουργείου Παιδείας. Για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών, ο μέσος όρος βαθμολογίας στη Φυσική θα κινηθεί γύρω στο 10,50 και στις Σπουδές Υγείας ίσως δούμε τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 9. 

Για το τρίτο Επιστημονικό Πεδίο και τους υποψηφίους των Επιστημών Υγείας, σε ρυθμιστικό παράγοντα αναδεικνύεται και το μάθημα της Χημείας. Τα θέματα αξιολογήθηκαν ως διαβαθμισμένης δυσκολίας και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Περίπου στο 10,50 θα είναι ο μέσος όρος βαθμολογίας στο συγκεκριμένο μάθημα. 

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην 3η Ο.Π. Σπουδών Υγείας οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν προς τα κάτω, εφόσον οι αριστούχοι στο πεδίο αυτό θα είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η κ. Γεωργακοπούλου τονίζει ότι «μεγαλύτερη πίεση θα δεχτεί το δεύτερο και τρίτο Επιστημονικό Πεδίο. Περιμένουμε στα Μαθηματικά και τη Φυσική πάνω από το 50% των υποψηφίων να σημειώσει βαθμολογίες κάτω από τη βάση του 10. Ιδιαίτερα στη Φυσική αναμένουμε σημαντικές αποκλίσεις, εν συγκρίσει με το 2023». 

Η εκτίμηση για τις βάσεις 

1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (Φιλολογικές και Φιλοσοφικές Σχολές, Νομικές, Ψυχολογίας κ.ά.): 
Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις οι βάσεις. 
Τα αντι-SOS της Ιστορίας και οι χαμηλές επιδόσεις στα Αρχαία φαίνεται πως επηρεάζουν προς τα κάτω τις βάσεις, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές. 

2η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών (Πολυτεχνικές Σχολές - Αρχιτεκτονικές, Μηχανικών, Μηχανολόγων, Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων κ.ά.): 
Πτωτική η τάση των βάσεων, 
Τα απαιτητικά Μαθηματικά και οι “υπερπαραγωγές” στη Φυσική ευθύνονται για τις χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις.

3η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Βιολογικές Σχολές κ.ά.): 
Έρχεται μείωση των βάσεων. 
Οι ειδικοί μιλούν για Ιατρικές ακόμη και κάτω από 18.000 μόρια. Φταίνε οι πολλές μαθηματικές πράξεις σε Φυσική και Χημεία. 

4η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (Σχολές Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής, Πληροφορικής κ.ά.): 
Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των βάσεων. 
Ακόμη χειρότερες φέτος οι επιδόσεις στα Μαθηματικά, χωρίς μεγάλες διαφορές τα γραπτά στην Πληροφορική. 

Τα επόμενα βήματα 

Από σήμερα 18/6 έως και 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. 

Από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου - χωρίς να αποκλείεται το διάστημα μεταξύ 26 με 28 Ιουνίου - αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων. 

Βαθμολογίες με SMS: Άνοιξε η πλατφόρμα smsresults.minedu.gov.gr 

Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου είναι ανοικτή η πλατφόρμα smsresults.minedu.gov.gr, με την οποία όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους, προκειμένου να ενημερωθούν και με γραπτό μήνυμα (SMS) αρχικά για τις βαθμολογίες στο σύνολο των μαθημάτων που εξετάστηκαν και αργότερα για τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους. 

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τρίτη 25 Ιουνίου. 

Η είσοδος στην υπηρεσία πραγματοποιείται με τα στοιχεία συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, απαιτείται ο οκταψήφιος Κωδικός Υποψηφίου και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, καθώς επίσης και το κινητό τηλέφωνο του υποψηφίου.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τους ή να τον τροποποιήσουν. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η εισαγωγή μοναδικού κωδικού (One Time Password) που θα αποσταλεί στο κινητό που δηλώθηκε κατά την εγγραφή στην υπηρεσία. 

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το 2021 από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική́ Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης. 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά με τα γνωστά από τα προηγούμενα χρόνια Μέσα Ενημέρωσης. 

Όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα από την online εφαρμογή του ΥΠΑΙΘΑ στη διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά και μέσω των καταλόγων που θα αναρτηθούν στις σχολικές μονάδες. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News