1_Tempi

Τέμπη: Στο «φως» αποκαλυπτικές εικόνες από το «μπάζωμα» μετά την σύγκρουση των τρένων

Ελλάδα
Τέμπη: Στο «φως» αποκαλυπτικές εικόνες από το «μπάζωμα» μετά την σύγκρουση των τρένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λήψεις έγιναν στη διάρκεια των εργασιών διάσωσης με τη βοήθεια drones

Νέα στοιχεία στο «φως» από την «Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών», όπου «δείχνουν» ότι το «μπάζωμα» στα Τέμπη ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της «Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών», οι μπουλντόζες ξεκίνησαν να εργάζονται τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, προτού εντοπιστούν όλες οι σοροί των θυμάτων.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος newpost.gr, οι συγγενείς των θυμάτων φοβούνται ότι αυτές οι εργασίες μπορεί να εμπόδισαν τη σωστή διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, καθώς ενδέχεται να αλλοίωσαν κρίσιμα στοιχεία που θα συνέβαλαν στην εξιχνίαση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος. Τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από την επιτροπή τονίζουν την ανάγκη για διαφάνεια και ανεξάρτητη έρευνα.

Η εμπιστοσύνη στη διαδικασία διερεύνησης τέτοιων περιστατικών είναι ζωτικής σημασίας για την απονομή δικαιοσύνης και τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Η παρουσία μηχανημάτων στον τόπο του δυστυχήματος πριν ολοκληρωθεί η ανεύρεση και καταγραφή όλων των στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση που ενδέχεται να επηρεάσει την ακεραιότητα της έρευνας.

Η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) εντόπισε νέα στοιχεία σε βίντεο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής από τα μεσάνυχτα της μοιραίας 28ης Φεβρουαρίου.

Οι λήψεις έγιναν στη διάρκεια των εργασιών διάσωσης με τη βοήθεια drones. Η εικόνα μεταδιδόταν ζωντανά στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

«Από την επεξεργασία και ανάλυση βιντεοσκοπικού υλικού, το οποίο είχε ζητηθεί με προηγούμενο αίτημά μας και μας παραδόθηκε πρόσφατα», συντάχθηκε συμπληρωματική τεχνική έκθεση που κατατέθηκε στις 27 Μαΐου 2024 στις ανακριτικές αρχές. Στο σύντομο σημείωμά της η ΕΔΑΠΟ αναφέρει ότι από το βιντεοληπτικό υλικό «προκύπτουν παρατηρήσεις που συμπληρώνουν περαιτέρω τη χαρτογράφηση και το χρονολόγιο των γεγονότων, μέσω και της αντιπαραβολής και της συσχέτισης με τα ευρήματα που προέκυψαν στους διαφορετικούς χώρους απόθεσης υλικών». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η έρευνα συνεχίζεται και στα υπόλοιπα ζητήματα», «η τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου και του μηχανισμού της σύγκρουσης έχει ολοκληρωθεί και υποδεικνύει πλέον με ακρίβεια το σημείο έναρξης της ανάφλεξης και την περαιτέρω εξέλιξη αυτής, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προσομοιώσεις με τη βοήθεια υπολογιστικών μεθόδων με Πεπερασμένα Στοιχεία (CFD) σχετικά με το είδος και την ποσότητα της καύσιμης ύλης που κάηκε», όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η ΕΔΑΠΟ.

Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

1_Tempi

Στην αριστερή πλευρά της εικόνας βλέπουμε τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που παραμένουν στις ράγες και δεξιά δίπλα τους, εκτροχιασμένα, τα βαγόνια της επιβατικής που δεν έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια. Προς το κέντρο της φωτογραφίας, ξαπλωμένο, το πρώτο βαγόνι της Β’ θέσης μέσα στο οποίο βρήκαν τον θάνατο 11 επιβάτες. Το μάτι των διερευνητών, όμως, εστιάζει στην μπουλντόζα που είναι σημειωμένη με μαρκαδόρο και απομακρύνει κάποια δεντράκια από τον τόπο του δυστυχήματος.

2_Tempi

Στην παραπάνω φωτογραφία  είναι ακόμη πιο σημαντική για τον άτσαλο και εκτός πρωτοκόλλου τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η αλλοίωση του χώρου από τις πρώτες ώρες. Ο φακός εστιάζει πιο κοντά στο πρώτο βαγόνι της Β’ θέσης, που ταξίδευε πίσω από το κυλικείο. Το βαγόνι του κυλικείου, τρίτο στον μοιραίο συρμό, όπως και εκείνα που προηγούνταν, η μηχανή και η Α’ θέση, έχουν ήδη διαλυθεί και καεί. Τα συντρίμμια τους βρίσκονται κάτω και πίσω από το πρώτο βαγόνι της Β’ θέσης. Στην αριστερή άκρη του βαγονιού, υποδεικνύονται με μαρκαδόρο οι περιοχές Α’ και Β’. Στην Α’ βρέθηκαν 3 απανθρακωμένες σοροί και στην Β’ άλλοι τρεις σκοτωμένοι επιβάτες.

3_Tempi

Τα νέα στοιχεία της ΕΔΑΠΟ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η διερεύνηση του δυστυχήματος υπονομεύθηκε ήδη από τις πρώτες ώρες. Η αλλοίωση του εδάφους κατέστρεψε αποδεικτικά στοιχεία, όπως έχει ήδη επισημανθεί, σχετικά με την πιθανότητα να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία παρανόμως εύφλεκτα υλικά που οδήγησαν στην έκρηξη μετά τη σύγκρουση. Σύγκρουση που κατά την ΕΔΑΠΟ ήταν μετωπική.

4_Tempi

Μάλιστα, τις εικόνες που αποκαλύπτει η ΕΔΑΠΟ τις έβλεπαν ανώτατοι αξιωματούχοι στο ΕΣΚΕΔΙΚ σε ζωντανή σύνδεση τη νύχτα των Τεμπών χωρίς να δωθεί εντολή να διακοπεί η αλλοίωση και το μπάζωμα.

Η ΕΔΑΠΟ είναι ομάδα έμπειρων πραγματογνωμόνων που εργάζεται για λογαριασμό οικογενειών θυμάτων των Τεμπών με βάση τα πρότυπα διερεύνησης των αεροπορικών ατυχημάτων. Εκτός του Κ. Λακαφώση, συμμετέχουν οι Γιώργος Βλασσόπουλος, υποπτέραρχος (Ι) ε.α., Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός μηχανικός, διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, Βασίλης Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός, πραγματογνώμονας ατυχημάτων, και Γιώργος Περιβολιώτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πραγματογνώμονας, σύμβουλος ασφαλείας.

5_Tempi
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News