συνταξιουχοι

«Όχι στην περικοπή συντάξεων χηρείας από τον ιδιωτικό τομέα» - Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία ζητάει το ΕΝΔΙΣΥ

Ελλάδα
«Όχι στην περικοπή συντάξεων χηρείας από τον ιδιωτικό τομέα» - Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία ζητάει το ΕΝΔΙΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που περικόπτει στο μισό τις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος και για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα προτείνει στην κυβέρνηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Έως τώρα η διάταξη έχει εφαρμοστεί μόνο για δικαιούχους που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ.

Το ΕΝΔΙΣΥ, όπως είπε ο πρόεδρός του Νίκος Χατζόπουλος στο Ράδιο 98,4, ζητάει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν σχετικά, ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου, όπως είχε ζητήσει εξαρχής με την ψήφιση του νόμου. 

«Έως τώρα, το μέτρο εφαρμόζεται βάσει νομοθεσίας, μόνο για την πρώτη τριετία καταβολής της εν λόγω παροχής. Εν συνεχεία, επιβάλλεται περικοπή στο ήμισυ του αρχικού καταβληθέντος ποσού. Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, που κακώς εφαρμόστηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ. Στους δικαιούχους αυτούς, η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα πίσω και το μέτρο δεν πρέπει να το επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.

«Έστω και την ύστατη ώρα, καλείται η κυβέρνηση να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία. Πρόκειται για δικαιούχους που έχουν χάσει το έτερον ήμισυ και η σύνταξη λαμβάνεται επειδή οι εκλιπόντες είχαν καταβάλλει κανονικά και απρόσκοπτα τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν. Δεν μπορεί τώρα να γίνεται περικοπή της παροχής στο όνομα κάποιας δημοσιονομικής εξισορρόπησης». 

Ο Νίκος Χατζόπουλος υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης, και σημειώνει ενδεικτικά: «Βρισκόμαστε στο 2024, με την Ελλάδα να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας. Επιτέλους, ας αναλογιστεί η κυβέρνηση από ποιους συνταξιούχους επιδιώκει να υφαρπάξει ένα μέρος του εισοδήματός τους. Από εκείνους που διαβιούν μόνοι και έχουν απόλυτη ανάγκη την οικονομική ενίσχυση. Το Δίκτυο θα συνεχίσει να διεκδικεί το αυτονόητο για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας και όχι μόνο για τα μέλη του για ανθρώπινες κι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, με ικανοποιητικές συντάξεις, μακριά από τις σφαγιαστικές περικοπές του παρελθόντος».
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News