Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση 60 αλόγων στην Καρδίτσα

Ελλάδα
Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση 60 αλόγων στην Καρδίτσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου θολώνει το τοπίο γύρω από την εξαφάνιση δεκάδων αλόγων στην Καρδίτσα

Ειδικότερα, πάνω από 60 άγρια άλογα εξαφανίστηκαν από την περιοχή του ορεινού χωριού Πετρίλο της Καρδίτσας, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πρόκειται για άλογα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή, με το θέμα να γίνεται γνωστό μετά από δύο καταγγελίες, με τη δεύτερη μάλιστα να αφορά ιδιοκτήτη πέντε τσιπαρισμένων αλόγων τα οποία εξαφανίστηκαν.

Κάτοικοι διπλανών χωριών αναφέρουν πως είδαν ένα κοπάδι αλόγων μαντρωμένο σε ένα σημείο που στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Φήμες λένε πως πρόκειται για κλοπή αλόγων τα οποία οδηγούνται σε σφαγεία προκειμένου το κρέας τους να εξαχθεί προς την Ιταλία μέσω βαλκανικών χωρών.

Η επώνυμη καταγγελία κάνει λόγο για 5 άλογα, ιδιόκτητα, τσιπαρισμένα, τα οποία φαίνεται πως εξαφανίστηκαν ανάμεσα σε αυτά τα 60.

Χάθηκαν ξαφνικά 60 άλογα – Ανοιχτό το σενάριο να σφάζονται παρανόμως και να πωλείται το κρέας τους

Η Ελένη Μπαρμπαλιού, υπεύθυνη Επικοινωνίας Συλλόγου Προστασίας κακοποιημένων ζώων Λάρισας «Ελεύθερος» και ο Δημήτρης Κουρκούνας – Γραμματέας Ένωσης Εκτροφέων Αλόγου Φυλής Θεσσαλίας μίλησαν στο MEGA για το κοπάδι με τα 60 άλογα που εξαφανίστηκαν από το Πετρίλο Καρδίτσας.

«Αρχικά λάβαμε μια ανώνυμη καταγγελία με κάποιο βίντεο που έδειχνε τα αλόγα να τρέχουν. Μας έλεγε στην καταγγελία ότι υπήρχαν 60 άλογα στο Πετρίλο τα οποία εξαφανίστηκαν. Επειδή η καταγγελία ήταν ανώνυμη, θεωρήσαμε σωστό να ανεβάσουμε την καταγγελία στην σελίδα του συλλόγου μας, προκείμενου να αντλήσουμε πληροφορίες, μήπως κάποιος ήθελε να πει κάτι. Αυτό που διαπιστώσαμε μετά και από επώνυμη καταγγελία είναι ότι τα αλόγα αυτά, ήταν άγρια, ήταν στην περιοχή 15 χρόνια. Ο αρχικός αριθμός τους ήταν 80, δεν ήταν κοπάδι ήταν 3-4 κοπάδια τα οποία σιγά σιγά εξαφανίζονταν. Σε αυτή την περιοχή άφηναν κάποιοι και τα δικά τους άλογα, τα οποία ήταν τσιπαρισμένα και ανήκαν στην προστατευόμενη φυλή, την θεσσαλική», είπε αρχικά.

«Παρατηρούσαν οι άνθρωποι ότι σιγά σιγά τα κοπάδια εξαφανίζονταν. Όταν εξαφανίστηκε το κοπάδι και τα άλογα του ανθρώπου που ανήκαν, το έψαξε και τους είπαν ότι και άλλοι έχασαν τα τσιπαρισμένα άλογά τους. κάποιοι εργάτες στη Στέρνα του είπαν ότι είχαν βρει όντως αλόγα τα οποία κάποιοι είχαν παγιδεύσεις σε έναν περιφραγμένο χώρο. Αυτό έγινε την προηγούμενη μέρα, και την επόμενη μέρα δεν υπήρχαν τα ζώα», συμπλήρωσε η κ. Μπαρμπαλιού.

Ο κ. Κουρκούνας ανέφερε: «δεν υπάρχουν άλογα της θεσσαλικής φυλής που να τα έχει κάποιος πιστοποιημένα και τσιπαρισμένα στην περιοχή της Αργιθέας. Ό,τι θεσσαλικό άλογο υπάρχει πιστοποιημένο και τσιπαρισμένο, το γνωρίζουμε που είναι. Αν κάποιος είχε πιστοποιημένο και τσιπαρισμένο άλογο και το άφησαν στο βουνό, αυτό είναι έγκλημα. Κάποιοι αφήνουν τα άλογά τους, γιατί δεν τα θέλουν άλλο. Τα άλογα αναπαράγονται ανεξέλεγκτα στα βουνά γίνονται εχθρός των ανθρώπων της γύρω περιοχής».

Και συνέχισε: «Δεν είναι εύκολο 60 άλογα να πάει κάποιος και ν; τα μαζέψει τόσο απλά και να μην τον δει κάποιος. Υπάρχει ζήτημα με τας αλόγα που έχουν αφεθεί ελευθέρα. Έχουμε εκτεθεί διεθνώς. Μπορεί όμως κάποιος να σκοτώνει λίγα άλογα την φορά και να μην γίνεται αντιληπτός».

«Υπάρχει νόμος αυτή την στιγμή ότι για τα ανεπιθύμητα άλογα, είναι υπεύθυνες οι Περιφέρειες, οι οποίες δ νέψουν κάνει τίποτα. Εμείς ως Ενώσεις έχουμε κάνει κάποιες ομάδες εργασίας και κανείς δεν μας δίνει σημασία. Υπάρχει σχέδιο, δεν χάνονται χρήματα έτσι. δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχουν 60 άλογα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν αλλάξει περιοχή αλλά δεν είχαμε και βαρύ χειμώνα», τόνισε ο κ. Κουρκούνας.

Η κ. Μπαρμπαλιού υπογράμμισε κλείνοντας πως, «Τα 5 άλογα που προείπα, δεν τα εγκατέλειψε, απλά τα άφηνε να βόσκουν και τα ξαναμάζευε. Μου είπε ότι άνθρωποι της περιοχής φοβούνται να ανεβάσουν ακόμα και τα βοοειδή και τα πρόβατά τους γιατί φοβούνται ότι θα χαθούν και αυτά. Δεν είπα ότι εξαφανίστηκαν σε μία μέρα τα ζώα και δεν εξαφανίστηκαν μόνο από ένα άτομο, υπάρχουν και άλλοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News