9

Σοκ: Νεκρό κορίτσι 3,5 ετών - Συναγερμός σε παιδικό σταθμό

Ελλάδα
Σοκ: Νεκρό κορίτσι 3,5 ετών - Συναγερμός σε παιδικό σταθμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα

Κορίτσι 3,5 ετών έχασε τη ζωή του από οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω παρβοϊού (Parvovirus B19), ενώ εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων στον παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου φοιτούσε. 

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει σχετικά τον ιατρικό σύλλογο και έχει ζητήσει από τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus.

Παρβοϊός Β19: Πώς εκδηλώνεται - Τα συμπτώματα
Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα.

Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό 19 μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τα παιδιά.

Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι σπάνια συμπτώματα στα παιδιά, αλλά πιο συχνά στους ενήλικες.

Ο ιός μπορεί επίσης να σταματήσει προσωρινά το σώμα από το να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αναιμία. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ειδικοί αναφέρουν πώς ο παρβοϊός Β19 εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως η επαφή με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News