Ευρωβαρόμετρο: Aπαισιόδοξοι, οικονομικά πιεσμένοι και πιο φτωχοί από ποτέ οι Έλληνες - Ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις (γραφικά)

Ελλάδα
Ευρωβαρόμετρο: Aπαισιόδοξοι, οικονομικά πιεσμένοι και πιο φτωχοί από ποτέ οι Έλληνες - Ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις (γραφικά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα του Εαρινού Ευρωβαρομέτρου ενόψει των ευρωεκλογών - Οι προτεραιότητες Ελλήνων – Ευρωπαίων, η στάση στις κάλπες και η άποψη για την Ένωση και το Κοινοβούλιο

Σε κλίμα κοινωνικής δυσφορίας και οικονομικών προβλημάτων προσέρχονται οι Έλληνες στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.

Τα στοιχεία που καταγράφει η έρευνα είναι σχεδόν σοκαριστικά και διόλου δεν συμβαδίζουν με το κυβερνητικό αφήγημα περί «ανάπτυξης» και «ευημερίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 74% δηλώνει πως την τελευταία πενταετία είδε το βιοτικό του επίπεδο να πέφτει. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των 27 είναι 45%.

Στο ερώτημα εάν είχαν δυσκολίες να πληρώσουν τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα, οι Έλληνες απαντούν «τις περισσότερες φορές» ή «κατά καιρούς» σε ποσοστό 79%, ενώ στην ΕΕ των 27, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 36%.

γραφικό

Αντιθέτως στην ΕΕ το 63% λέει ότι δεν έχει πρόβλημα, με τους Έλληνες να είναι σε αυτή την (ευχάριστη) θέση μόνο σε ποσοστό 21%!

γραφικό

Στο ερώτημα για την κατεύθυνση των πραγμάτων, το 66% των Ελλήνων θεωρούν πως πάνε στη λάθος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 67%.

γραφικό

Σε γενικές γραμμές το ευρωβαρόμετρο του Απριλίου καταγράφει μία κατάσταση που δεν ευνοεί την εικόνα/έργο της κυβέρνησης και ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι οι κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι πιθανόν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα μήνυμα διαμαρτυρίας.

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές σε Ε.Ε. και Ελλάδα  

Η εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και γενικότερα οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την προσέλευση στις κάλπες των Ευρωεκλογών, όπως αποτυπώνεται στο Εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2024, που διεξήχθη μέσω 26.411 συνεντεύξεων και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων να θεωρούν πως οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.
Αναλυτικότερα, το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, η ενημέρωση για το πότε θα διεξαχθούν καθώς και η πιθανότητα συμμετοχής σημειώνουν άνοδο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση το φθινόπωρο του 2023. Οι αυξήσεις είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές σε σύγκριση με την έρευνα της άνοιξης του 2019, δηλαδή τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

ευρωβαρόμετρο

Τώρα, το 60% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο – ποσοστό αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και κατά 11 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2019. Το 71%δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, αξιολογώντας το ενδεχόμενο με 7 έως 10 (σε κλίμακα 1 πολύ απίθανο – 10 πολύ πιθανό), δείκτης που σημειώνει αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων το τελευταίο εξάμηνο και 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον το 2019.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία των ευρωεκλογών στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, με οκτώ στους δέκα (81%) ερωτηθέντες να συμφωνούν ότι αυτό καθιστά την ψηφοφορία ακόμη πιο σημαντική. Μεγάλες πλειοψηφίες σε όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν με αυτή τη δήλωση.

ευρωβαρόμετρο


Στην Ελλάδα, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο, ενώ το 76% υποστηρίζει πως είναι πιθανό να ψηφίσει. Παράλληλα, το 78% των Ελλήνων πολιτών φαίνεται να αναγνωρίζει την υψηλή σημασία συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέφερε: «Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα στις κάλπες είναι υψηλό, αλλά και ότι το υφιστάμενο γεωπολιτικό πλαίσιο καθιστά την ψηφοφορία ακόμα σημαντικότερη. Καλώ τους πολίτες μας να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης».

Θετική η εικόνα για το Ευρωκοινοβούλιο

Με την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, το 81% των πολιτών της ΕΕ (77% στην Ελλάδα) έχει θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μόνο το 18% δηλώνει αρνητικό. Επιπλέον, η πλειοψηφία στην ΕΕ (56%) θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, ενώ μόνο το 28% θα ήθελε να δει το αντίθετο και το 10% να διατηρήσει τον ρόλο του όπως είναι τώρα. Στην Ελλάδα, το 73% δηλώνει ότι θα ήθελε ισχυρότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος Metsola πρόσθεσε: «Το Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχουν παράξει έργο σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εξαιρετικές και δύσκολες συνθήκες, αλλά γίναμε ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι μέσα από αυτές. Το Κοινοβούλιο ήταν και θα συνεχίσει να είναι η φωνή και ο υπερασπιστής των πολιτών στην ΕΕ».

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%) στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό στην τρίτη θέση (31%).

Η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κυρίως λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναφέρεται πλέον ως πρώτη προεκλογική προτεραιότητα (είτε μόνη ή είτε ισοψηφώντας) σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), τη Φινλανδία (55%) και τη Λιθουανία (53%).

ευρωβαρόμετρο

 
Οι προτεραιότητες των Ελλήνων για τις ευρωεκλογές

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θα επιθυμούσε οι πολιτικές προτάσεις της προεκλογικής εκστρατείας να αφορούν την δημόσια υγεία (56%), την στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%).

Με το βλέμμα στο μέλλον, οι πολίτες της ΕΕ θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ενώ ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα αφενός και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία αφετέρου (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%). Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα κατατάσσουν ως προτεραιότητες στο πλαίσιο αυτό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της βιομηχανίας της ΕΕ (38%), την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (36%) και την ενέργεια (35%).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News