εκλογες

Λίγο πριν "κλειδώσουν" τα ευρωψηφοδέλτια: Σήμερα οι προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα ανακοινώνει η Ν.Δ. (vid)

Ελλάδα
Λίγο πριν "κλειδώσουν" τα ευρωψηφοδέλτια: Σήμερα οι προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα ανακοινώνει η Ν.Δ. (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο μήνες πριν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου τα κομματικά επιτελεία ζεσταίνουν τις μηχανές! - Τα εκλογικά τμήματα για τις προκριματικές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της κατάρτισης των ευρωψηφοδελτίων, δύο μήνες πριν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου τα κομματικά επιτελεία να ζεσταίνουν τις μηχανές τους ενώ συνεχίζεται και η πολιτική αντιπαράθεση.

 

H «γαλάζια» λίστα

 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του για τα τελευταία ονόματα στη «γαλάζια» λίστα που θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Ωδείο Αθηνών, ενώ θα σηκώσει το βάρος των περιοδειών με στόχο να αναδειχθεί η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών αλλά και της ευρωπαϊκή πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων ονομάτων για την ευρωλίστα της ΝΔ θα ξεκινήσουν οι νέες περιοδείες με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, αλλά και αρκετούς υπουργούς και βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχτεί τις απαραίτητες εισηγήσεις από τους συνεργάτες του και θα λάβει τις αποφάσεις του για τα ονόματα τα οποία φαίνεται πως «κλειδώνουν» για το ευρωψηφοδέλτιο.

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προβολή του έργου της κυβέρνησης από το 2019 και μετά αλλά και στα όσα έγιναν και βελτιώθηκε επί του πρακτέου η καθημερινότητα των πολιτών. Μέτρα όπως η μόνιμη ενίσχυση του εισοδημάτων, η αύξηση του μέσου και κατώτατου μισθού αλλά και γενικότερα η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Από την Πειραιώς και το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στη Μακεδονία εκτός από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του Καβαλιώτη βουλευτή και πρώην υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ.

Σήμερα οι προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου 2024, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, που έχει χωριστεί σε 13 περιφέρειες ενώ υπάρχει και μία για τους απόδημους, άρα 14. Υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής ψήφους για όσους έκαναν τη σχετική αίτηση μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία.

Οι εκλογείς που ψηφίζουν με φυσική παρουσία επιλέγουν τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται. Μια εκλογική διαδικασία στην οποία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και ο πρόεδρος του κόμματος, δίνοντας το στίγμα, ότι το κόμμα αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, απευθύνοντας το λόγο σε εκείνη για την επιλογή των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτιου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται ήδη εν πτήσει για τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει σειρά επαφών με την ομογένεια και πολιτικούς παράγοντες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Σήμερα θα συμμετάσχει ως επίτιμος προσκεκλημένος στην παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Συνάντηση θα έχει τη Δευτέρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης. Επόμενος σταθμός θα είναι η Ουάσινγκτον, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με μέλη του Κογκρέσου αι με εκπροσώπου φορέων και οργανισμών.

 

Η εκλογική διαδικασία
 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες προσέρχονται σήμερα στα εκλογικά τμήματα (8 π.μ. ως 8 μ.μ.) και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι φίλοι/ες καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά είχαν κληθεί να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής (με ακριβή στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μια από τις 14 Περιφέρειες.

Ακολουθούν οι Περιφέρειες με τους/τις εκλεγμένους/ες και τους σταυρούς προτίμησης:

Αττική: εκλέγονται 12 - (μέχρι 4 σταυρούς)
Απόδημοι: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)
Κεντρική Μακεδονία: εκλέγονται 4 - (μέχρι 2 σταυρούς)
Θεσσαλία: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)
Δυτική Ελλάδα: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)
Κρήτη: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)
ΑΜΘ: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)
Πελοπόννησος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Στερεά Ελλάδα: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Νότιο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Ήπειρος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Δυτική Μακεδονία: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Ιόνιo: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Βόρειο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Υπενθυμίζεται πως στο https://euroekloges.syriza2024.gr υπάρχουν αναρτημένοι οι υποψήφιοι/ες ανά περιφέρεια με τα βιογραφικά τους. Μάλιστα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έλαβαν σχετικό μήνυμα, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας.

Τα εκλογικά κέντρα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ, ΦΟΥΑΓΙΕ 2ου ΟΡΟΦΟΥ ΑΝΔΡΟΓΕΩ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΜΑΣΤΑΜΠΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 110 - ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΜ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ 36  -  ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΜ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΠΟΡΤΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ -ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 3

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ 45 - ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΜ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΤΕΜΕΝΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡ. ΗΛΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 211 ΓΑΖΙ - ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΜ

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ, ΔΙΟΔΩΡΟΥ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗ 1 - ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΜ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ"  ΑΡΧΑΝΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΚΑΠΗ ΠΥΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡ.ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ, 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 110   ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΜ ΜΟΙΡΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΣΗΜΙ

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚ ΠΡ ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ , ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡ.ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ, Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΚΕΠ ΣΠΗΛΙΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΚΑΠΗ Περάματος

ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΓΡΑΦΕΙΑ Ν.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, Δημαρχείο Βρυσών

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ, Δημαρχείο Κανδάνου

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ, Δημαρχείο Κισάμου

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ, Πολιτιστικό κέντρο ΜΑΛΕΜΕ

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ, Πνευματικο κέντρο Σφακιών

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΥ 36 (ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ)

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΚΥΔΩΝΙΑΣ 192 ΧΑΝΙΑ (ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΔΩΝΙΑΣ)

ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, Τέως Δημαρχείο Ακρωτηρίου (Πιθάρι)


Τα υπόλοιπα κόμματα

Σήμερα στις 11.30, θα παρουσιάσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ ενόψει ευρωεκλογών προετοιμάζει σειρά συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων και εξορμήσεων.

Η Ελληνική Λύση αναμένεται να ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιό της την τελευταία ημέρα της διορίας που έχει δοθεί από τον Άρειο Πάγο.

Οι υποψήφιοι της Πλεύσης Ελευθερίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News