γιατρος

Μετά από το «νόμιμο» φακελάκι και ο προσωπικός γιατρός από την τσέπη των πολιτών

Ελλάδα
Μετά από το «νόμιμο» φακελάκι και ο προσωπικός γιατρός από την τσέπη των πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα απογευματινά χειρουργεία με το «νόμιμο φακελάκι», με επιβάρυνση του ασθενούς επιχειρείται να καλυφθεί και η έλλειψη προσωπικών γιατρών από το υπουργείο Υγείας

Σε ιδιώτη γιατρό της επιλογής τους, έστω κι αν δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού ιατρού, μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες και να τον ορίσουν ως προσωπικό γιατρό τους, εφόσον πληρώνουν την επίσκεψη, οι ίδιοι.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη για τα απογευματινά χειρουργεία, σε μια χώρα που επίσημα αναγνωρίζει ότι το 9% του πληθυσμού της δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του εξαιτίας οικονομικής ένδειας, μεγάλης αναμονής ή μεγάλης απόστασης από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, με το 32% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και το 26,3% στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι Έλληνες μέσω ιδίων πληρωμών καταβάλλουν το 40% περίπου των δαπανών για την υγεία, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου τα συστήματα υγείας των δύο χωρών είναι ιδιωτικά. Με τις νέες αυτές πολιτικές, αναμένεται οι ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών να εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο.

Στο πλαίσιο των νέων αποφάσεων, το υπουργείο προβλέπει την πρόσληψη 1.375 επαγγελματιών υγείας για την ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την δημιουργία 7 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας, την εκπαίδευση των προσωπικών γιατρών, αλλά και την καθιέρωση δεικτών αποδοτικότητας των γιατρών στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας. Αν οι γιατροί δεν «πιάνουν» τους στόχους αποδοτικότητας, θα υπάρχουν ποινές, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε επόμενη φάση.

Οι 1.375 νέες θέσεις που θα προκηρυχθούν, αφορούν 360 γιατρούς, 30 πανεπιστημιακούς (μέλη ΔΕΠ) για τη στελέχωση των 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, 600 νοσηλευτές και 385 θέσεις λοιπού προσωπικού.

Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει

Το νέο πλάνο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αναφέροντας πως «Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ατομικά. Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει».

Νέος μηχανισμός οικονομικής επιβάρυνσης

«Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος προσωπικός γιατρός μετατρέπεται πλέον σε νέο μηχανισμό οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Υγειονομικών Νέας Αριστεράς

Πιο συγκεκριμένα οι γιατροί της Νέας Αριστεράς σημειώνουν: «Επί το έργον πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Κατεδαφίζει κάθε στοιχείο από τη δωρεάν και καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και επαίρεται πως συνεχίζει το έργο των αλήστου μνήμης προκατόχων του υπουργών Γεωργίου Σούρλα (1991), Αλέκου Παπαδόπουλου (2001), καθώς και του ιδίου όταν ως υπουργός Υγείας το 2014 έκλεισε Νοσοκομεία και απέλυσε 3000 γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

Με την υψηλή εποπτεία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης βγάζει σε διατίμηση τα υλικά κατεδάφισης, είτε πρόκειται για τα απογευματινά χειρουργεία, είτε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με πρόσχημα τη δήθεν αδυναμία αύξησης στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ -άραγε η Ρουμανία πώς τα κατάφερε;- εγκαθιστά επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με τιμοκατάλογο ανάλογο εκείνου των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Μάλιστα η δικαιολογία που ανασύρει είναι ακόμη προκλητικότερη: δήθεν νομιμοποιεί την παραοικονομία και το επονείδιστο «φακελάκι»!

Στο τοπίο της ολοσχερούς κατάρρευσης του ΕΣΥ έρχεται να προστεθεί η υποχρέωση των ασθενών για δυσβάστακτες πληρωμές από την τσέπη τους, ενώ έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, προκειμένου να έχουν υπηρεσίες που αυτονόητα δικαιούνται δωρεάν από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος προσωπικός γιατρός μετατρέπεται πλέον σε νέο μηχανισμό οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, αφού, ελλείψει συμβεβλημένων γιατρών, θα κατευθύνονται πλέον σε ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αποζημιώνονται από τους ίδιους.

Το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς αντιτίθεται σθεναρά στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο σκόπιμα η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε σε απαξίωση και κατάρρευση, ενώ υπήρξε ο πυλώνας που σήκωσε το βάρος της πανδημίας, τη στιγμή που τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κερδοσκοπούσαν ασύστολα.

Η Νέα Αριστερά διεκδικεί αξιοπρεπείς μισθούς για τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ, αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθαρές σχέσεις ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας.

Καλούμε τους υγειονομικούς και την ελληνική κοινωνία να αντιταχθούν σθεναρά στα σχέδια της ΝΔ και να διεκδικήσουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν, καθολικό και ποιοτικό, αντάξιο μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News