8

Νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα στα Τέμπη: Βρέθηκε γενετικό υλικό αγνώστου ατόμου

Ελλάδα
Νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα στα Τέμπη: Βρέθηκε γενετικό υλικό αγνώστου ατόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κοκοτσάκης στον 98,4: «Μαρτυρίες και για άλλους με χημικά εγκαύματα και για “υλικό” αγνοούμενης»

«Εκτός από τα χημικά εγκαύματα σε 4 πυροσβέστες, που δεν έχουν προκληθεί από έλαιο σιλικόνης, από νέα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως χημικά εγκαύματα υπάρχουν και σε άλλους τραυματίες επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας». Αυτό αποκάλυψε μιλώντας χθες στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη ο τεχνικός σύμβουλος του συγγενών θυμάτων των Τεμπών, εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, Βασίλης Κοκοτσάκης. 

O κ. Κοκοτσάκης

Ακόμη πιο συγκλονιστικό όμως ήταν το στοιχείο πως άτομο τον προσέγγισε να τον ρωτήσει, για λογαριασμό οικογένειας που δεν επιθυμεί δημοσιότητα, αν μπορεί να υποδείξει εργαστήριο του εξωτερικού, αφού στην Ελλάδα τους πληροφόρησαν ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται, για την αποστολή ανθρώπινου υλικού (υπολείμματος) αταυτοποίητου, ώστε με ειδική εξέταση DNA να διαπιστωθεί αν αυτό ανήκει σε νέα γυναίκα, πιθανόν αγνοούμενη, της αμαξοστοιχίας. 
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης απαντά στο πώς η τεχνική έκθεση των τεχνικών συμβούλων των συγγενών των θυμάτων πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων ως προς το να στραφεί η έρευνα σε κρίσιμες απαντήσεις και την πολεμική που αναπτύσσεται σε βάρος της, ενώ σημείωσε εμφατικά ότι μια τεχνική έκθεση δεν είναι πόρισμα, όμως για το ίδιο και μόνο οι αρχικές ενέργειες μη διασφάλισης του χώρου του συμβάντος από οποιαδήποτε αλλοίωσή του είναι μείζον θέμα και βασική αρχή για όλες τις ανακριτικές πράξεις, πολύ δε περισσότερο για μείζονος σημασίας εθνική τραγωδία. 

«Η πραγματική σύγκρουση» 

Ο νομικός υποστηρικτής του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών Γιώργος Ηλιόπουλος, ο γιος του οποίου ταξίδευε με την επιβατική αμαξοστοιχία της τραγωδίας στα Τέμπη και διασώθηκε ως επιβάτης στο τρίτο βαγόνι με ελαφρύ τραυματισμό αλλά βαθιά ψυχικά τραύματα, μίλησε στον 98,4 για τη νομική εξέλιξη της υπόθεσης έναν χρόνο μετά και σημειώνει ότι αυτός ο χρόνος απέδειξε πως η πραγματική σύγκρουση δεν ήταν μεταξύ των δύο τρένων με εγκληματική συνέπεια τον θάνατο των 57 επισήμως επιβατών, αλλά και μίας ακόμη αγνοουμένης όπως είπε, αλλά η σύγκρουση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του Κράτους Δικαίου. 
Ο κ. Ηλιόπουλος έδωσε και μια πολύ σημαντική διττή πληροφορία, ότι φέρεται να υπάρχει και μια αγνοούμενη ακόμη, ενώ, όπως είπε, ο γιος του, που βγήκε από το τρίτο βαγόνι σώος με μικροτραυματισμό, σε άλλους τραυματίες που βοήθησε να απεγκλωβιστούν διαπίστωσε χημικά εγκαύματα στο σώμα τους και στους οφθαλμούς τους.
Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε νομικά αναλυτικά για τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει στην έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ανέλυσε όλα όσα προκαλούν ερωτηματικά, καθώς «7 μήνες μετά βρέθηκαν λείψανα μικρού ή μεγάλου μεγέθους αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο της σύγκρουσης, χωρίς στη δικογραφία να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για το ποιος αποφάσισε και ποιοι συμμετείχαν σε αυτό. Επιπλέον, δεν πρόλαβαν οι εμπειρογνώμονες να κρίνουν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, αλλά και τη ραγδαία εξέλιξη της φωτιάς, γιατί ορίστηκαν στην έρευνα μόνο μηχανολόγοι, ενώ έπρεπε να έχουν οριστεί χημικοί μηχανικοί. Ενώ έκπληξη προκαλεί ότι δεν τους τέθηκε ούτε ερώτημα για τη φωτιά αυτή». 
Στη συνέχεια, όπως περιγράφει, «υπήρχαν άτομα που καήκαν ζωντανά», αλλά δεν έγιναν βιοχημικές εξετάσεις στα άτομα που βρέθηκαν καμένα. Δεν έχει διευκρινιστεί η καύσιμη ύλη, η οποία προκάλεσε την αρχική ανάφλεξη και συνέβαλε στην εξέλιξη της φωτιάς, αλλά σύμφωνα με το πόρισμα υπήρχε ξυλόλιο κατά 95%. «Ήταν καθαρό ξυλόλιο», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.
Επιπλέον, η περιοχή του δυστυχήματος μπαζώθηκε και 3 βαγόνια από την εμπορική αμαξοστοιχία μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο. Επίσης, εξαφανίστηκε το υλικό από τις κάμερες, το οποίο είχε καταγράφει τη διαδρομή του εμπορικού τρένου. Όπως είπε, «δε διασώθηκε το υλικό, γιατί καταγράφηκε πάνω σε αυτό κάτι άλλο ενώ είχε διαπραχθεί έγκλημα». 
«Η όλη κατάσταση που επικρατούσε, πλήρους διάλυσης κάθε συστήματος και κάθε ασφαλιστικής δικλίδας, οφειλόταν στο ότι δεν είχαν θεσπιστεί οι εθνικοί κανόνες ασφαλείας. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος. 
Σημείωσε δε με νόημα ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει: την αφορά ή όχι το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυτός, αναγγέλλει ως μη όφειλε έναρξη της δίκης τον Ιούλιο και αποστολή δειγμάτων σε εξειδικευμένο κέντρο-εργαστήρι του Καναδά και όχι οι προϊστάμενοι της κύριας ανάκρισης;». 

Παύλος Ασλανίδης: «Μεθοδεύσεις και καθυστερήσεις για τη δικογραφία» 

Ασλανίδης Παύλος

Ο κ. Ασλανίδης

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, που σκοτώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών, μιλώντας στον 98,4, υποστήριξε πως «η δήθεν κινητικότητα και όπως εξαγγέλλεται διά στόματος ακόμη και του υπουργού Δικαιοσύνης, ως μη όφειλε, για δίκη τον Ιούλιο και αποστολή στοιχείων σε εργαστήρια του εξωτερικού, οδηγεί σε σκέψεις ακόμη και για μεθόδευση καθυστερήσεων της δικογραφίας. Κανονικά ήδη εδώ και ένα χρόνο θα έπρεπε η Δικαιοσύνη και το κράτος να έχουν πράξει τα αυτονόητα κι όχι να έρχονται οι συγγενείς των θυμάτων και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι, που απέκτησαν με καθυστέρηση 7 μηνών έως 10 πρόσβαση σε κάποια από τα στοιχεία, να υποδεικνύουν αυτά που δεν έχουν γίνει για το μπάζωμα του χώρου, τα άλλα εύφλεκτα, όπως το τολουόλιο και το ξυλόλιο, που έχουν εντοπιστεί, ή την επανεγγραφή των βίντεο καταγραφής της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Αυτά που έχουμε δει με τη Δικαιοσύνη έναν χρόνο τώρα είναι μόνο εμπόδια. Αντί ο Άρειος Πάγος ή η Εισαγγελία να διατάξει κάτι για τη διερεύνηση της αλήθειας, όλα έγιναν με δικές μας ενέργειες. Ακόμα και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προκλήθηκε από τη μήνυση που καταθέσαμε οι γονείς. Δε μας απάντησαν ποτέ επίσημα τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία. 
Όλα αυτά είναι αναπάντητα ερωτήματα εδώ και έναν χρόνο. Ό,τι μαθαίνετε οφείλεται μόνο στις δικές μας ενέργειες. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, δεν έχουν κάνει μία ενέργεια από μόνοι τους, να κάνουν μια έρευνα. Για μένα είναι όλα ξεκάθαρα: Είναι το έγκλημα του αιώνα και η συγκάλυψη της συγκάλυψης». 

Βαγγέλης Βλάχος: «Η συγκάλυψη είναι διαρκής, καμία έκπτωση στο δίκαιο των νεκρών μας» 

Βαγγέλης Βλάχος

Ο κ. Βλάχος

Ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του 34χρονου Βάιου, που απανθρακώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών με τις εγκληματικές συνέπειες παραλείψεων, προ, κατά, αλλά και μετά την τραγωδία, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 τόνισε ότι εδώ και έναν χρόνο οι οικογένειες νεκρών και τραυματιών βιώνουν έναν ατέλειωτο “Γολγοθά” ενεργειών συγκάλυψης, που όμως δεν τους πτοούν, από την απόφασή τους να μη δεχτούν ούτε μια έκπτωση από την απόδοση δικαίου για τους 57 επισήμως νεκρούς και τη μνήμη τους. 
Όπως σημείωσε, το όψιμο ενδιαφέρον και η ξαφνική κινητικότητα των τελευταίων ημερών για πράγματα που οι ίδιοι φωνάζουν από τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος είναι αποτέλεσμα μόνο της ασφυκτικής πίεσης χιλιάδων απλών πολιτών, που αυξάνεται διαρκώς, ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών και να υπάρξει δίωξη ποινική όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. 
Ο κ. Βλάχος υποστήριξε ότι ακόμη και η δικογραφία ένα χρόνο μετά έχει ακόμα βασικές ελλείψεις και κυρίως λείπουν κρίσιμα στοιχεία, όπως η άτια της έκρηξης και της μεγάλης πυρκαγιάς, οι εντολείς του μπαζώματος και της αλλοίωσης του τόπου της σύγκρουσης, αλλά και το βιντεοληπτικό υλικό καταγραφής της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς και κρίσιμες μαρτυρικές καταθέσεις. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News