Μάριος Θεμιστοκλέους

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για ένα σοβαρό χειρουργείο είναι 2.000 ευρώ» (vid)

Ελλάδα
Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για ένα σοβαρό χειρουργείο είναι 2.000 ευρώ» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος υπογράμμισε πως αιτία πίσω από τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι ο κορωνοϊός

Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός του Μαρτίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο MEGA.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση, μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε πως αυτά αφορούν τη μείωση των αναμονών, ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο MEGA είπε πως τουλάχιστον 55.000 περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείων πάνω από 4 μήνες, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, μόλις ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Η χώρα μας έχει λίστα αναμονής, η οποία είναι ένας δείκτης που μετράμε στο στο σύστημα πόσο οι πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν. Αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι καταγράψαμε πόσο περιμένουν οι πολίτες σε διάφορα νοσοκομεία ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Έχουμε περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι στην Αθήνα. Έχουμε 102.000 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής, τα 45.000 είναι από 0 έως 4 μήνες αναμονής και τα 55.000 που έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 4 μηνών», είπε.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το parapolitika.gr, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αναμονή για χειρουργεία που αφορούν καρκινοπαθείς.

«Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας».

Εντός Μαρτίου πρόκειται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, ενώ μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας: «Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ. Για αυτά τα περιστατικά έχουμε έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα την επέμβαση και το ποσό αυτό πηγαίνει για τη χειρουργική ομάδα. Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων δεν είναι ελληνική πατέντα, είναι κάτι που τα δημόσια συστήματα υγείας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες. Είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν καταργείται η δωρεάν υγεία, είναι τρόπος να ενισχυθεί η δωρεάν υγεία».

Τέλος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η αιτία πίσω από τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι ο κορωνοϊός, ενώ αναφέρθηκε και στο φακελάκι λέγοντας: «Ο τρόπος να μειώσεις τη πιθανότητα για φακελάκι είναι να μην έχεις αναμονές. Για να μην έχεις αναμονές πρέπει να ανοίξεις την περιεκτικότητα του συστήματος. Όσο περισσότερα χειρουργεία γίνονται και δεν έχεις αναμονές, τότε δεν θα υπάρχει αυτό».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News