Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

«Κάπνισαν» το Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι - Δυναμικό συλλαλητήριο με στολές και αναμμένα καπνιστήρια (pics, vid)

Ελλάδα
«Κάπνισαν» το Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι - Δυναμικό συλλαλητήριο με στολές και αναμμένα καπνιστήρια (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μελισσοκόμοι «αποβιβάστηκαν» στην πρωτεύουσα με φορτηγά και λεωφορεία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως αυτό της ελληνοποίησης μελιού

Μετά τους αγρότες, και οι μελισσοκόμοι πραγματοποιούν συγκέντρωση σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στη νέα σύσκεψη των μπλόκων, εντός της ημέρας, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των γενικών κινητοποιήσεων των αγροτών. Οι μελισσοκόμοι «αποβιβάστηκαν» στην πρωτεύουσα με φορτηγά και λεωφορεία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως αυτό της ελληνοποίησης μελιού.

Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Πριν από λίγο δημιουργήθηκε ένταση με την αστυνομία καθώς μπλόκαρε, περίπου, είκοσι φορτηγά των μελισσοκόμων για να μην φτάσουν μέχρι το Σύνταγμα. Τα φορτηγά των μελισσοκόμων βρίσκονται αποκλεισμένα στο Μεταξουργείο στο ύψος της πλατείας Καραϊσκάκη και κάποια άλλα στη Λεωφόρο Αθηνών. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις η αστυνομία άφησε και φορτηγά να περάσουν με τους μελισσοκόμους να καταγγέλλουν ότι αθετήθηκε η συμφωνία που είχαν κάνει. 

Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Το «ραντεβού» τους δόθηκε για τις 8 το πρωί στο Σύνταγμα, όπου αναμένεται να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ.

Όπως είχαν προγραμματίσει, συναντήθηκαν στις 4 τα ξημερώματα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία. Από εκεί το κονβόι κατευθύνθηκε στο Ρίο όπου συναντήθηκε με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και όλοι μαζί κινήθηκαν προς τον Ισθμό για να σχηματίσουν με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία προς την Αθήνα.

Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Εκτός από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων έχουν προγραμματίσει συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών, ενώ θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Τι διεκδικούν

Διεκδικούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Οι μελισσοκόμοι της χώρας, επισημαίνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ 
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη γενική συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2024 και κατά την οποία εξελέγη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων μελισσοκόμων.

Σήμερα αποφασίζουν οι αγρότες

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα των αγροτών, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Πάντως, από την κυβέρνηση εκπέμπεται εκ νέου το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA τόνισε: «Είναι ένα μήνυμα προς όλους θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολλά, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι αγρότες έχουν γίνει πάμπλουτοι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας από το 2019 ξεκινήσαμε μία πολιτική ελάφρυνσης των αγροτών από τα φορολογικά».

Δείτε εικόνες

Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News