Δημήτρης Καραϊτίδης: «Να τελειώνει ο... με παφλασμό ενθουσιασμός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Ελλάδα
Δημήτρης Καραϊτίδης: «Να τελειώνει ο... με παφλασμό ενθουσιασμός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα πρέπει να τελειώνει στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα ο ακατάσχετος ενθουσιασμός για τη Διακήρυξη των Αθηνών, σύμφωνα με τον κ. Καραϊτίδη

Ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στον 98,4, αναλύει γιατί με τις τελευταίες Νavtex και αντι-navtex  της Τουρκίας και την αυστηρή ρηματική διακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε αυτές πρέπει να τελειώνει στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα ο ακατάσχετος «με παφλασμό  ενθουσιασμός» για τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Προειδοποιεί για ανάγκη ενός ενεργητικού με στρατηγική πατριωτισμού στα θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ και του δικαιώματος χωροταξικού των θαλασσών μας ως υποχρέωση εντός της Ε.Ε. και με αυξημένη προσοχή στο τι παίζεται για την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και εσχάτως και Αιγύπτου. Δεν είναι ώρα, λέει, για πανηγυρισμούς «για μια απόφαση του διοικητικού εφετείου της Λιβύης, όταν αυτή μιλάει για παύση ενεργειών και ερευνών εντός της λιβυκής ΑΟΖ, που ως γνωστόν οι συντεταγμένες της είναι σε βάρος της Ελλάδας και παρά τις πρόνοιες του δικαίου της θάλασσας, όπως για τον κόλπο της Σύρτης».

Επισημαίνει πως στο Κυπριακό ήρθε η ώρα για ανατοποθέτηση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί η βάση της ΔΔΟ τείνει να εξελιχθεί σε δύο χωριστά κράτη υπό τον  μανδύα Ομοσπονδίας, ούτε η Ελλάδα μπορεί να βγάζει εκτός ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων το Κυπριακό, είναι τακτικό και στρατηγικό ολίσθημα. Δηλώνει ανήσυχος για τις προεκτάσεις του πολέμου στη Γάζα, όταν μάλιστα, όπως λέει, στη Ράφα αν χτυπήσει ο ισραηλινός στρατός θα έχουμε ωμή εξόντωση του παλαιστινιακού λαού και όχι τιμωρία της Χαμάς. Η ανακωχή, έστω, είναι  επείγουσας σημασίας, όπως και στην Ουκρανία, όπου το χάος του πολέμου δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι ελέγξιμο ως προς τη γενίκευσή του. Μάλιστα διερωτήθηκε γιατί η πρωθυπουργική ρήση ότι «είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» έχει τέτοιο οίστρο σε αποστολή οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα και μάλιστα «συμπτωματικά» από τα νησιά του Αιγαίου σχεδόν αποκλειστικά, «όταν η Τουρκία επιμένει στη αποστρατιωτικοποίησή τους, έχουμε», είπε δηκτικά, «άραγε τέτοια υπερεπάρκεια αμυντικών συστημάτων στα νησιά μας;».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News