αγρότες σύνταγμα
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Αγρότες: «Φεύγουμε αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» - Live η αναχώρηση των τρακτέρ από την Αθήνα

Ελλάδα
Αγρότες: «Φεύγουμε αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» - Live η αναχώρηση των τρακτέρ από την Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναχωρούν οι αγρότες έπειτα από την ολονύχτια παραμονή τους στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης (21.02.24) ξεκίνησε η αναχώρηση των τρακτέρ έπειτα από την ολονύχτια παραμονή τους στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα.

Αφού πραγματοποίησαν σύσκεψή οι αγρότες αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, με τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους να λαμβάνονται στα μπλόκα.

«Η κυβέρνηση ας μας δώσει λύση και μετά ας ξύσει τον πάτο του βαρελιού» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν μετά το συλλαλητήριο, το οποίο χαρακτηρίζουν «επιτυχημένο». Μάλιστα οι αγρότες δίνουν ραντεβού για τον Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες θα φύγουν από την Αθήνα, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή μέσω της οποίας κατέφτασαν στην πόλη.

Δείτε live εικόνα

Λαοθάλασσα

Υπενθυμίζεται ότι το αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ήταν Μεγαλειώδες. Ο αγροτικός κόσμος έδωσε ένα ηχηρό παρών στο κέντρο τη πρωτεύουσας ζητώντας όπως είπε «τα αυτονόητα» ώστε να κρατήσουν ζωντανή τη γη τους.

Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος ήταν τουλάχιστον 6.000 άτομα και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, διαδήλωσαν αγρότες από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Παράλληλα, τονίζουν ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, ενώ για το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, για να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τις καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο.

Το χρονικό της "απόβασης" στην Αθήνα

Αγρότες, εργάτες, φοιτητές, με πάνω από 200 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα, φωνάζοντας συνθήματα για την επιβίωση του Έλληνα αγρότη αλλά και για τη σημασία που έχει η επιβίωση αυτή για ολόκληρη τη χώρα, “πλημμύρισαν” χθες το κέντρο της Αθήνας, με την πλατεία Συντάγματος να έχει από το μεσημέρι ασφυκτικά γεμίσει, με τη συμμετοχή των διαδηλωτών, από την Κρήτη ως τον Έβρο. Με τα πλοία της γραμμής έφτασαν τα ξημερώματα στον Πειραιά οι αγρότες της Κρήτης για να ενώσουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ υπολογίζεται πως συνολικά οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, ξεπέρασαν τους 8.000 μέχρι το απόγευμα που ξεκίνησε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σαφέστατα μηνύματα προς την κυβέρνηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων!

Το εντυπωσιακό συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα, αλλά το κέντρο της Πρωτεύουσας ήταν από το μεσημέρι και μετά, κυριολεκτικά παραδομένο στους ρυθμούς της αγροτιάς και της εργατιάς, με βασικό σύνθημα “αγρότες - εργάτες ενωμένοι”...Τα χειροκροτήματα των Αθηναίων, απέσπασαν και οι πολυπληθείς ομάδες του φοιτητικού κινήματος, που βρέθηκαν συντεταγμένα στο πλευρό των αγροτών, οι οποίοι κατέφθαναν σταδιακά με τα οχήματα αλλά και με πολλά λεωφορεία που είχαν ναυλωθεί για τον σκοπό αυτό.

Το κομβόι των Κρητικών

Από την Κρήτη γύρω στους 200 αγροτοκτηνοτρόφους βρέθηκαν και συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο. Αμέσως μόλις πάτησαν τα πόδια τους στον Πειραιά, μίλησαν στους δημοσιογράφους των Αθηνών, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσο Σταυριανουδάκη να λέει χαρακτηριστικά: «Ήρθαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους συναδέλφους μας απ' όλη την Ελλάδα, που είναι εδώ και ένα μήνα και πάνω στους δρόμους με τα τρακτέρ. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και περιμένουμε δικαίωση. Τα δίκαια αιτήματα που έχουμε είναι να παράγουμε προϊόντα. Να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να μπορούμε οι νέοι μας και όλοι μας να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Με αυτή τη στυγνή αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, τα χωριά σε τρία χρόνια θα έχουν ερημώσει. Αυτή είναι η φωνή αγωνίας μας. Πρέπει να δικαιωθούμε»...
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος είπε στους δημοσιογράφους: «Ερχόμαστε από την Κρήτη γιατί η φτώχεια μας στα αγροτικά νοικοκυριά έχει ξεπεράσει τα όρια. Προσπαθούν στοχοποιημένα να μας βγάλουν απ’ τη γη μας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι κυβερνήσεις μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή»...

Αγρότες Σύνταγμα
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ


Η αγροτική Ελλάδα...στην Αθήνα

Πάνω από 300 μέχρι και 350 χιλιόμετρα από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, τον Αλμυρό, τον Πλατύκαμπο και τον Ε-65, διένυσαν οι αγρότες της Θεσσαλίας που έφτασαν το μεσημέρι χθες στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί παρέταξαν τα τρακτέρ τους μαζί με εκείνα των συναδέλφων τους από Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία. Στην Αθήνα έφτασαν και περίπου 60 πούλμαν με αγρότες από τη Θεσσαλία και τις οικογένειές τους ενώ δεκάδες μετακινήθηκαν στην πρωτεύουσα με ΙΧ και αγροτικά αυτοκίνητα.
Με γκλίτσες, κουδούνες, κομπολόγια, φέρετρα, συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Στερεάς αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, στο Σύνταγμα. Μπροστά από τη Βουλή σταμάτησε και ένα τρακτέρ με φέρετρο και πανό στο οποίο υπήρχε η ταμπέλα που έγραφε «σήμερα πέθανε η κτηνοτροφία». Ενώ ξεχώρισε το πανό «αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και «χωρίς εμάς τι θα φας;». Αλλά εντυπωσίασαν και συνθήματα όπως: «Μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future».

Στο πλευρό τους οι φοιτητές - Εξελίχθηκε σε λαϊκό συλλαλητήριοζ

«Οι φοιτητές δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από εδώ. Είμαστε μαζί σας», τόνισε μιλώντας στο Σύνταγμα η Ευγενία Κυριακοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικής Αθήνας. “Αγροτιά - Φοιτητές, ενωμένοι νικητές” πρόσθεσε, για να απαντήσουν με το ίδιο σύνθημα οι χιλιάδες διαδηλωτές.
«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δίκαιο και έντιμο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών γιατί είναι και δικός μας αγώνας», υπογράμμισε.
Οι αγρότες των μπλόκων και χιλιάδες λαού μαζί τους είχαν από νωρίς το μεσημέρι χθες κατακλύσει το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους.
Το Σύνταγμα ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο όπως και οι γύρω δρόμοι, από νωρίς το μεσημέρι. Τα σωματεία και οι φορείς της Αττικής απλώνονταν σε όλη την Πανεπιστήμιου και το συλλαλητήριο είχε εξελιχθεί σε λαϊκό!
Στην “πρώτη γραμμή” ήταν οι αγρότες συγκροτημένοι με τα μπλοκ τους από Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία. Πίσω τους αγρότες από Στερεά και Εύβοια. Ακολουθούσαν τα μπλοκ από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Και στη συνέχεια απλώνονταν τα δεκάδες σωματεία της Αττικής να στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών, με χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους κλάδους να δίνουν το «παρών».
Μάλιστα, οι αγρότες είχαν εγκαταστήσει και αυτοσχέδιο μαγειρείο στην πλατεία του Συντάγματος, για τις ανάγκες του κόσμου που επρόκειτο να διανυκτερεύσει.

Πολύ ακριβά τους κόστισε η κάθοδος

Πολύ μεγάλο ήταν το κόστος της μετάβασης με τρακτέρ από τη Θεσσαλία στην Αθήνα. 
Είναι ξεκάθαρο, ότι για να φτάσει ένας αγρότης με το τρακτέρ από την Λάρισα στην Αθήνα, χρειάστηκε να ξοδέψει περίπου 240-260 ευρώ σε πετρέλαιο ενώ δεν είναι αρκετά πιθανό να προχωρήσει σε αλλαγή ελαστικών, καθώς είναι κατασκευασμένα για χώμα και όχι για άσφαλτο.
Επομένως γίνεται σαφές ότι τα αγροτικά μέσα χρειάζονται περίπου 500 ευρώ προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα καυσίμων τους, την ίδια ώρα που δεν μπορούν να κινηθούν με παραπάνω από 40 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο Σύνταγμα και ο Κουτσούμπας

Στο πλευρό των αγροτών στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη Ελλάδα είναι στο πλευρό τους.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός. Καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Στο Σύνταγμα βρέθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για να συνομιλήσει με αγρότες και να δηλώσει την στήριξη του κόμματος του στον αγώνα τους. Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε μέσα σε ένα τρακτέρ για να ακούσει έναν από τους αγρότες και να του εκφράσει τη στήριξή του.

Agrotes_sintagma2
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

Μητσοτάκης για αγρότες: «Ό,τι είχαμε να δώσουμε, το δώσαμε»...

 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τα εξής: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαθέσει άλλα κονδύλια για τους αγρότες». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι κινητοποιήσεις, θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης, για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική.

Αγρότες Σύνταγμα
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας γέμισε από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Σύνταγμα Αγρότες
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ
Αγρότες Σύνταγμα
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας» είπε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας από το Σύνταγμα

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Agrotes_sintagma
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Agrotes_sintagma
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Αγρότες αναχώρηση ΙΝΤΙΜΕ

Οι Κρητικοί υιοθετούν πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, βάζοντας επιπρόσθετα και τα θέματα της δακοκτονίας από το κράτος με αυξήσεις στα κονδύλια του προγράμματος, καθώς και του μεταφορικού ισοδύναμου για τους αγρότες και τα προϊόντα της Κρήτης. 

Αγρότες αναχώρηση ΙΝΤΙΜΕ

 

Αγρότες αναχώρηση ΙΝΤΙΜΕ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News