Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στο συλλαλητήριο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγο, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.
Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Αύριο στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκε νωρίτερα απόψε ο κύριος όγκος των αγροτών, που έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους.
Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας γέμισε από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».
«Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματά μας» είπε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας από το Σύνταγμα
«Εάν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.
Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».
Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.
Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».
«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι κρητική αντιπροσωπία περίπου 200 αγροτών από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων - οι 100 μπήκαν στο καράβι της Σούδας και άλλοι 100 επιβιβάστηκαν χθες το βράδυ από το Ηράκλειο - συμμετέχει, όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις, στη σημερινή πανελλήνια κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου στην Αθήνα, όπου καταφτάνουν αγροτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων και δεκάδες τρακτέρ από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Το πρωί κατέφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις.
Στον ΑΝΤ1 και στο Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης, που βρίσκεται στην Αθήνα για το συλλαλητήριο: «Ανεβήκαμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά στο Σύνταγμα και να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή των συναδέλφων μας από την υπόλοιπη Ελλάδα, για τα δίκαια αιτήματα μας. Περιμένουμε η κυβέρνηση να δώσει λύση», τόνισε μεταξύ άλλων.
Οι Κρητικοί υιοθετούν πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, βάζοντας επιπρόσθετα και τα θέματα της δακοκτονίας από το κράτος με αυξήσεις στα κονδύλια του προγράμματος, καθώς και του μεταφορικού ισοδύναμου για τους αγρότες και τα προϊόντα της Κρήτης.
«Η Κρήτη συντάσσεται με όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που βάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», ξεκαθάρισε στo neakriti.gr χθες ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης. Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι αναμένεται η συμμετοχή 100 ατόμων από τη δυτική Κρήτη και άλλων τόσων από την ανατολική Κρήτη, αλλά χωρίς αγροτικά οχήματα, κάτι που ο Μανούσος Σταυριανουδάκης το ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά.
Σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά θα φανεί ακριβώς η συμμετοχή των αγροτών της Κρήτης, όταν συναντηθούν όλοι μαζί για να οργανώσουν την κάθοδό τους προς το κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα ενώσουν τις φωνές τους με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, που βάζουν βασικά αιτήματα την αλλαγή της νέας ΚΑΠ και τη χάραξη ουσιαστικής πολιτικής μείωσης του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, που καθιστά ασύμφορη την παραγωγική διαδικασία.
Χρυσοχοΐδης: «Θα γίνει με ασφάλεια»
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε χθες πως γίνονται συνεννοήσεις ώστε η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα να γίνει με ασφάλεια και τάξη και σημείωσε ότι οι αγρότες έχουν καταλάβει τις πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη και δικαιούνται και εδώ να διαδηλώσουν.
Το ζήτημα, όπως πρόσθεσε, είναι αυτή η κινητοποίηση να γίνει με ασφάλεια και σχετική ευταξία, ώστε να μη διαταραχθεί η τάξη και η κοινωνική ειρήνη στην πόλη. Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας θα βρεθεί λογικός αριθμός τρακτέρ, τα οποία θα σταθμεύσουν σε σημεία που θα ορίσει η Αστυνομία.
Σημείωσε ότι θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις της Αστυνομίας στους πολίτες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. Όπως ανέφερε, μέχρι αύριο Τέταρτη το μεσημέρι τα τρακτέρ αναμένεται να έχουν αποχωρήσει.
Οι συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αλλεπάλληλες, ούτως ώστε η έλευση των αγροτών στην πρωτεύουσα να γίνει χωρίς να κλείσουν δρόμοι και εθνικές οδοί. Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο δρομολόγιο και στο Σύνταγμα θα παραμείνουν, σε οριοθετημένο χώρο, το πολύ για 24 ώρες.
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., στις εθνικές οδούς τα τρακτέρ θα κινούνται συντεταγμένα, καταλαμβάνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας και συνοδεία περιπολικών και αστυνομικών οχημάτων. Μάλιστα, δεν πρόκειται να επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην Αττική.
Η διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν τα τρακτέρ
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, θα διακοπεί προσωρινή η κυκλοφορία κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα. Συγκεκριμένα, η διαδρομή που θα ακολουθήσουν θα είναι: από την εθνική οδό, στη λεωφόρο Αθηνών, στην Αχιλλέως και θα καταλήξουν την πλατεία Καραϊσκάκη.
Από εκεί θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φτάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
Επίσης, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
Για τη Βασιλίσσης Σοφίας η διακοπή θα γίνει από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη στο Κολωνάκι.
Οι αγρότες από την Πελοπόννησο και από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα αναμένεται να συγκεντρωθούν στα Μέγαρα και από εκεί, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, θα φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας.
Για τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες, αυτά αναμένεται να σταθμεύσουν στα πάρκινγκ του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και από εκεί οι αγρότες να πάρουν το μετρό ή τον ηλεκτρικό για να κατέβουν στο κέντρο.