Λευτέρης Αυγενάκης ΙΝΤΙΜΕ

Λευτέρης Αυγενάκης: Νέα πρόσκληση διαλόγου στους αγρότες - Την Τρίτη οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα
Λευτέρης Αυγενάκης: Νέα πρόσκληση διαλόγου στους αγρότες - Την Τρίτη οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τρίτη στη Νίκαια θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους οι αγρότες

Νέα πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης προς τους αγρότες σε ομιλία του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Agrotica, την ώρα που όπως έγινε γνωστό την Τρίτη στη Νίκαια οι αγρότες θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία για το αύριο όσων βρίσκονται στους δρόμους, η οποία εντείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης η οποία, όπως είπε, εμφανίζεται πολύ επιθετικά.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για ενίσχυση της παραγωγής τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή αν δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια, επεσήμανε δε ότι ως χώρα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας και να αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας, ώστε μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των προγραμμάτων που ανακοίνωσε με τον υπουργό και την υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου, να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής.

Σε on camera, δήλωσή του, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, είπε τα εξής:

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα»,τόνισε.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Αυγενάκης είπε ότι αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά και δέσμευση της κυβέρνησης, η αναγέννηση του οργανισμού. Όπως, είπε, ήλθε η ώρα να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, να δουλέψουμε συνετά για να μετατραπεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε έναν σύγχρονο και αξιόπιστο οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα εμπνέει ασφάλεια στους αγρότες μας.

Αναφέρθηκε στις τελευταίες αποφάσεις του ΔΣ του οργανισμού, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης για τους αγρότες. Είπε, ακόμη, ότι θα καταβληθούν τα 88 εκατ. που δεν είχαν απορροφηθεί, ενώ ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά στα περίπου 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ, τονίζοντας ότι, μετά τον έλεγχο που θα γίνει, σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ τα υπόλοιπα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα αποδεσμευθούν και θα πληρωθούν κανονικά. Το ίδιο θα γίνει, είπε, και με τις περιπτώσεις όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Αναφέρθηκε στο έργο των δύο εταιρειών, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με ευδιάκριτα όρια λειτουργεί υπέρ των αγροτών, καθώς και στον ρόλο της Τραπέζης Πειραιώς τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο.

Διεπαγγελματικές οργανώσεις και συνεργασίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη λειτουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν τον επίσημο συνομιλητή της ΕΕ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής εκπαίδευσης, μέσα από στοχευμένα προγράμματα που βρίσκουν εφαρμογή στο πεδίο και όχι μέσα από προγράμματα διεκπεραίωσης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τους αγρότες με την ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ανάπτυξη αγροτικής διπλωματίας και την ενίσχυση της φωνής των χωρών του Νότου στην ΕΕ, με τη δραστηριοποίηση της EUMED-9 και για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα δε την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Δεν επαρκούν τα μέτρα»

Πάντως, αυτό που σχολιάζουν έως τώρα οι αγρότες είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν, αν και όπως είπαν, κατανοούν το γεγονός ότι οι εξαγγελίες των μέτρων αφορούν κυρίως τη βαριά πληγείσα Θεσσαλία, πλην όμως -όπως ανέφεραν- χρειάζονται κι εκείνοι περισσότερη ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτή την ώρα μεγάλο συλλαλητήριο, έξω από τον χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν οι αγρότες, στο πλαίσιο της 30ης έκθεσης Agrotica. Μέσα στον μήνα θα γίνουν ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες, έκανε γνωστό μέσω της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Αποτιμούν τα μέτρα

Με τα 300 τρακτέρ να παραμένουν έξω από την AGROTICA οι αγρότες προσπαθούν να αποτιμήσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Η ενέργεια είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των αγροτικών διεκδικήσεων. Aπό τη μία πλευρά είναι τα συσσωρευόμενα ενεργειακά χρέη από ΤΟΕΒ και από αγρότες και από την άλλη το υψηλό κόστος του ρεύματος.

Τα μέτρα μείωσης του κόστους στο αγροτικό ρεύμα περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδοτούμενη διείσδυση της καθαρής ενέργειας στο χωράφι, αλλά και την τακτοποίηση των παλιών ενεργειακών χρεών.

Π. Μαρινάκης: «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών»

«Δεν υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε κάτι που δεν μπορούμε. Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα, αυτές είναι οι δημοσιονομικές μας αντοχές», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με τα συλλαλητήρια των αγροτών, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Ακόμη, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτή η κυβέρνηση πορεύεται έχοντας μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όταν υπάρχουν λάθη, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε όσο ταχύτερα και καλύτερα γίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να λέμε την αλήθεια.

Υπήρξε μία σειρά από –διαχρονικά, τα οποία εντάθηκαν μετά τον Daniel– αιτήματα από τους αγρότες, ήλθε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, υπενθύμισε την πολιτική που εφαρμόζεται από την πρώτη στιγμή και βέβαια, ανακοίνωσε κάποιες παρεμβάσεις αναφορικά με το ρεύμα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τις αποζημιώσεις και τους διακανονισμούς για τους οποίους μίλησε ο (σ.σ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) κ. Σκυλακάκης», μιλώντας στο OPEN.

«Μειώνουμε τις συνέπειες της ακρίβειας»

Σχετικά με τον «καλπάζοντα» πληθωρισμό, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε πως «το πρόβλημα της ανόδου των τιμών είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες: Τα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και οι έλεγχοι.

Η αισχροκέρδεια δεν “γεννήθηκε” με τον πληθωρισμό. Το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται, είναι πολλαπλάσιο του ποσού της παραβατικής συμπεριφοράς».

Έκπτωση 10% και ρύθμιση χρεών

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος προχωρά σε ειδική έκπτωση προς τους αγρότες της τάξης του 10% για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες τότε που εντατικοποιείται η άντληση αρδευτικού νερού εκτοξεύει τους λογαριασμούς ρεύματος

«Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι οι ποτιστικοί μήνες» όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όσον αφορά στα παλιά χρωστούμενα των αγροτών προς τους ενεργειακούς παρόχους μέσω των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων τα οποία αγγίζουν τα 87 εκατομμύρια ευρώ θα γίνει 5ετής διακανονισμός, ενώ ειδικά για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας το χρέος θα αναλάβει κατά 75% το κράτος.

Φωτοβολταϊκά για μείωση κόστους κατά 30%

Μέσω 3 διαφορετικών προγραμμάτων οι αγρότες όλης της επικράτειας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην καθαρή και φθηνή ενέργεια.

Ειδικά για τους αγρότες που ανήκουν σε συνεταιρισμούς και για εκείνους που ασκούν συμβολαιακή γεωργία θα επιδοτηθεί κατά προτεραιότητα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία. Θα εγκατασταθούν και θα ηλεκτριστούν σε δυο χρόνια από σήμερα και θα διασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Κατά τον κ. Σκυλακάκη «θα διατίθεται με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων έτσι ώστε να πετύχουμε μια μείωση αγροτικού ρεύματος κατά 30%».

Σε πολύ θετική κατεύθυνση το μέτρο για τα φωτοβολταϊκά σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, Κώστας Παπαβασίλείου.

«Να στηριχτούν με αυτό το μέτρο, να επιδοτηθούν, να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα φωτοβολταϊκά για να έχουμε εξοικονόμηση» τόνισε η Διαμάντω Κρητικού από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου.

Μιάμιση τεραβατώρα ενέργειας καταναλώνουν για αγροτική χρήση που κοστίζει 225 εκατ. ευρώ. οι αγρότες. Για αυτό το λόγο θα ενεργοποιηθεί παράλληλα και το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» που προβλέπει μέσω της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων την παροχή δωρεάν πράσινης ενέργειας από ήλιο και άνεμο στους δικαιούχους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων παρέχοντας μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος άντλησης του αρδευτικού νερού. Οι αγρότες θα καταναλώνουν ρεύμα από το δίκτυο το οποίο στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

«Θα έρθουμε και θα καλύψουμε με φθηνή πράσινη ενέργεια ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων» δήλωσε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τέλος για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στους αγρότες ηλεκτρικός χώρος συνολικά 1350MW, ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών από 10kW σε 50kW.

«Εμείς θέλουμε αγροτικό πετρέλαιο στην κάνουλα. Δεν μπορεί να κάνει ο άλλος κρουαζιέρα με 50 και 70 λεπτά και εγώ να ποτίζω με πετρέλαιο 1.70» δήλωσε στην κάμερα αγρότης από τον Προμαχώνα Σερρών.

«Ουσιαστικά είναι ούτε μια σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων Συνεχίζουμε κινητοποιήσεις κανονικά» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης, εκπρόσωπος των αγροτών στο μπλόκο των Δερβενίων.

Ν. Παπαθανάσης: «Μέσα στο μήνα» ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες

Το αγροτικό ζήτημα αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης γι΄αυτό και ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μία σειρά μέτρων προκειμένου να ανακουφίσει τους αγρότες, τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom. Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.

Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ και 50% του δανείου θα είναι άτοκο, για να μπορέσουν οι αγρότες «να αντιμετωπίσουν κάποια ζητήματα και να κάνουν κάποιες μικρές -αν θέλετε- επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα». Επεσήμανε πως «έχει ξαναγίνει αυτό απλά το φέρνουμε πολύ πιο ενισχυμένο, πιο μπροστά το αυτό και πιο μπροστά».

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα αυτό.

Τα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα δια στόματος Μητσοτάκη

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε πλέγμα δράσεων για τον πρωτογενή τομέα. Το κόστος των νέων μέτρων, που επικεντρώνονται στη μείωση του ενεργειακού κόστους, εκτιμάται στα 232 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που επισημαίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ήδη ανακοινώθηκε ένα πακέτο μέτρων και δε θα υπάρξουν άλλα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News