ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΣ

Αναστάσιος Λαυρέντζος: «Η δημογραφική "βόμβα" και η επιδερμική της διαχείριση από την πολιτική  ελίτ»

Ελλάδα
Αναστάσιος Λαυρέντζος: «Η δημογραφική "βόμβα" και η επιδερμική της διαχείριση από την πολιτική  ελίτ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση προκαλούν τα όσα λέει ο κ. Λαυρέντζος για τα οικονομικά και δημογραφικά που αφορούν την Τουρκία και το πώς η στρατηγική της στο να δορυφοροποιήσει χώρες όπως η Ελλάδα φαίνεται να αποδίδει

Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, που συνεργάζεται με διεθνείς ελεγκτικούς οίκους ως σύμβουλος επιχειρήσεων και διδάσκει Διαχείριση Κινδύνων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας των βιβλίων «Η Θράκη στο μεταίχμιο» και «Σιωπηρή Άλωση - Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας», σε μια αναλυτική συζήτηση στον 98.4 με επίκεντρο το θεμελιώδες ζήτημα για την Ελλάδα, το Δημογραφικό, εξηγεί γιατί τα αποσπασματικά μέτρα παροχών με επιδόματα εφάπαξ δεν αποτελούν στρατηγική επίλυσης του πιο ζέοντος ζητήματος σε μια χώρα που το 2050 θα είναι κοντά στα 9 εκατομμύρια πληθυσμός και από αυτά τα 3 εκατομμύρια θα είναι άνω των 60 χρονών. Όπως εξηγεί, η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας δεν ενδιαφέρεται στρατηγικά για το δημογραφικό αλλά μόνο επικοινωνιακά, ενώ στην πράξη πιστεύει ότι οδηγείται σε επίλυση μέσω των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, παρότι αυτές τις θέλει πρωτίστως για λόγους ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, χαμηλού κόστους.

Αίσθηση προκαλούν όσα λέει οικονομικά και δημογραφικά για την Τουρκία και το πώς η στρατηγική της στο να δορυφοροποιήσει χώρες όπως η Ελλάδα φαίνεται να αποδίδει. Ο κ. Λαυρέντζος μιλάει ακόμη για τον δυναμικό πληθυσμό της Ελλάδας που το πολιτικό σύστημα στην ουσία εξώθησε στο να εγκαταλείψει τη χώρα, κοντά  στις 300 χιλιάδες νέους και τη συσχέτιση με την επιστολική ψήφο και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ο κ. Λαυρέντζος μιλάει ακόμη για την ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και ιδίως περιοχών στην παραμεθόριο όπως ο Έβρος, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία της δημογραφικής και οικονομικής απόγνωσης. Σημειώνει δε εμφατικά πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται να κρατάει σκόπιμα την χώρα προσανατολισμένη σε χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης και μάλιστα με μοντέλα που ξεπερνά πλέον η τεχνολογία, χωρίς πραγματική παραγωγή, γιατί η όποια πραγματική ανάπτυξη θα οδηγούσε και σε πολιτική και πνευματική άνοδο έναν λαό στον οποίο το παρόν πολιτικό σύστημα δύσκολα θα έβρισκε με τις κλασικές πελατειακές λογικές του θέση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News