8

Διακόσιοι μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία σε διεθνές συνέδριο για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

Ελλάδα
Διακόσιοι μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία σε διεθνές συνέδριο για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δράσεις του Συνεδρίου ξεκίνησαν με εκπαιδευτικό περίπατο σε ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Θεσσαλονίκη

Στο συμπέρασμα ότι «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος αποτέλεσαν υποδείγματα όχι μόνον ανοχής της εθνοτικής, γλωσσικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας, αλλά και προώθησης του σεβασμού απέναντι στην ιδιοπροσωπία των άλλων λαών» κατέληξε το διεθνές μαθητικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 40 σχολείων της πόλης και σχολείων από την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου.

21

Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου «το έργο τους αποτελεί παράδειγμα για την υπέρβαση του εθνικισμού, την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των λαών και η δράση τους διακρινόταν από το υπερφυλετικό και οικουμενικό πνεύμα της Ορθόδοξης πίστης».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμώντας το ιωβηλαίο των 1160 χρόνων από την έναρξη της Κυριλλομεθοδιανής ιεραποστολής συμμετείχε με το συνέδριο αυτό στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διοργάνωση στην οποία πήραν μέρος άμεσα περισσότεροι από 200 μαθητές/τριες και 80 περίπου εκπαιδευτικοί, αποσκοπούσε στην εξοικείωση των μαθητριών/μαθητών με την επιστημονική τεκμηρίωση όλων των στοιχείων που είναι γνωστά για τους δύο Αγίους σε βυζαντινές, σλαβικές και λατινικές πηγές, καθώς και η σύνδεσή τους με την πόλη της Θεσσαλονίκης στο παρόν (υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά).

Οι δράσεις του Συνεδρίου ξεκίνησαν με εκπαιδευτικό περίπατο σε ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Θεσσαλονίκη, (ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, αρχαία/ρωμαϊκή αγορά, αρχαιότητες οδού Αγίας Σοφίας, ιερός ναός Παναγίας Αχειροποιήτου και Ροτόντα). Οι μαθητές και οι μαθήτριες μεταφέρθηκαν νοερά στην εποχή που έζησαν οι δύο Άγιοι, ακολούθησαν τα βήματά τους και «περπάτησαν» μαζί τους στις τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης που είχαν και εκείνοι επισκεφτεί, αντικρίσει, συναντηθεί, συζητήσει και συμπροσευχηθεί με τους συμπολίτες τους. Το Συνέδριο περιλάμβανε εισηγήσεις σχετικά με την προσωπικότητα, τη δράση, το συγγραφικό έργο και την πολιτιστική κληρονομιά των Θεσσαλονικέων Αγίων, ιεραποστόλων των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στην ομιλία της κατά την έναρξη του συνεδρίου η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Α.Π.Θ.- βουλευτής Αγγελική Δεληκάρη, έθεσε με τρόπο κατατοπιστικό το ιστορικό πλαίσιο, απαραίτητο στοιχείο για την κατανόηση της δράσης των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών, σε συνάρτηση με τις διεθνείς, τις πολιτικές, κοινωνικές και εκκλησιαστικές συνθήκες της εποχής τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τις εισηγήσεις τους απέδειξαν ότι εργάστηκαν ομαδικά με επιστημονική μεθοδολογία καθώς διασταύρωναν τα στοιχεία που παρουσίαζαν, μέσω της μελέτης της βιβλιογραφίας και των πηγών. Στα συμπεράσματά τους αναφέρθηκαν ακόμα και σε διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις μεταξύ των επιστημόνων και οι παρουσιάσεις τους κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: βιογραφία, ιστορία, σλαβολογία, τοπιογραφία, εκπαίδευση, πολιτικές επιστήμες, τέχνες, υμνογραφία, αγιογραφία, θεολογία, φιλολογία, γλωσσολογία και χαρτογραφία.

Στο τέλος των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα, σε αναγνώριση της αξίας και της σημασίας της προσωπικότητας και του έργου των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών και ιεραποστόλων, υπέρ της ονομασίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε Βιβλιοθήκη Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News