Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με το προεδρικό αεροσκάφος TUR λίγα λεπτά μετά τις 10 και τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο με μια μικρή τελετή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπιών από Έλληνες και Τούρκους υπουργούς.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία, «έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή κρίση αλλά και μεγάλες ενεργειακές καταστροφές. Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναζητούν λύσεις και αν δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις. ΣΕ αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα της συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα ανάμεσά τους τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς συναντιόμαστε για 3 φορά σε 6 μήνες. Σήμερα στο Ανώτατο
Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών λόγω της φύλαξης των συνόρων αλλά και της συνεργασίας αστυνομίας λιμενικού των δύο χωρών.
Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοική με την Τουρκία
Γέφυρα ισονομίας και οι μειονότητες των δύο χωρών.
Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017.
Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας
Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
Οι δηλώσεις Ερντογάν
«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή
Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση
Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο.
Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα.
Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοιοι καταυλισμοί που υποθάλπουν τρομοκράτες
Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου.
Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα».
Η απάντηση Μητσοτάκη για την μειονότητα
Μετά την ομιλία Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση.
H συνάντηση Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποία στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.
Η υποδοχή του Τούρκου προέδρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» είπε στη Σακελλαροπούλου
Νωρίτερα, στις 11:30, είχε γίνει δεκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας» επισήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Το μήνυμα ότι «είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι «αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας».
Το βίντεο από τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου-Ερντογάν:
Νωρίτερα η προσγείωση στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Αθήνα προσγειώθηκε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Όταν άνοιξε η πόρτα του προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκίας από μέσα βγήκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν που θα μετέχουν στις διμερείς επαφές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ενώ στις 10:29 αποβιβάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα υποδέχθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η αυτοκινητοπομπή του κ. Ερντογάν αναχώρησε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν κάθε σημείο απ’ όπου θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ελέγχονται ακόμα και οι κάδοι σκουπιδιών και τα υπόγεια φρεάτια.
Από το αεροδρόμιο η πομπή μπήκε στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας έφτασε στην Ηρώδου Αττικού και το Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την ομάδα του μετακινείται με τρία δικά του οχήματα. Τρία μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά διαμορφωμένα οχήματα. Η διαδρομή ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα είναι θωρακισμένες λιμουζίνες οι οποίες αντέχουν ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού αναπτύσσεται ένα ειδικό κύκλωμα που εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών αερίων. Το κόστος τους ξεπερνά τα 3 εκατ. τουρκικές λίρες.
Προσαγωγές Κύπριων φοιτητών έξω από την τουρκική πρεσβεία - Φώναξαν συνθήματα κατά του Ερντογάν
Σε 20 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. έξω από την τουρκική πρεσβεία. Πρόκειται για Κύπριους φοιτητές οι οποίοι έφεραν πανό κατά της τουρκικής κατοχής της Μεγαλόνησου, ενώ φώναξαν και συνθήματα κατά του Ερντογάν, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης αφίχθη στη χώρα μας.
Στα παρακάτω πλάνα που δημοσίευσε το newsbomb.gr φαίνεται η στιγμή της σύλληψης ορισμένων εκ των Κυπρίων, καθώς και το επίμαχο πανό που ανάρτησαν νωρίτερα.