ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Ψηφίζεται το φορολογικό εν μέσω πυρών από την Αντιπολίτευση

Ελλάδα
Βουλή: Ψηφίζεται το φορολογικό εν μέσω πυρών από την Αντιπολίτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, υπενθύμισε καταρχήν ότι στις προγραμματικές της κυβέρνησης είχε μιλήσει για τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Υπενθύμισε, επίσης, την κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μία πατρίδα δίκαιη και ισχυρή, όπως είπε, μεταξύ άλλων

Υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτω από τα μαζικά “πυρά” της αντιπολίτευσης και τις διαμαρτυρίες των επαγγελματικών οργανώσεων. 
Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου λόγο για μεταρρύθμιση και για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Δήλωσε μάλιστα ότι «πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι στο όποιο πολιτικό κόστος», ενώ σημείωσε ότι «αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε μετεκλογικά». 
Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, υπενθύμισε καταρχήν ότι στις προγραμματικές της κυβέρνησης είχε μιλήσει για τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Υπενθύμισε, επίσης, την κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μία πατρίδα δίκαιη και ισχυρή, όπως είπε, μεταξύ άλλων. 
«Για να συμβεί αυτό, ένας είναι ο δρόμος: Η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πληγή της φοροδιαφυγής, μία αντικοινωνική συμπεριφορά που στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες». 
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, άλλωστε, ότι κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησής του το οικονομικό επιτελείο εστίασε στην ανακούφιση των πολιτών «από υπέρογκες υποχρεώσεις που έρχονταν από το παρελθόν». Και δήλωσε: «Τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και ισορροπημένα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα». 
Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για μια «ισορροπημένη τομή σε έναν χώρο με εκτεταμένη φοροδιαφυγή». Επικαλέστηκε ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, αλλά και ότι έγιναν πολλές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, με βάση τη δημόσια διαβούλευση. 
«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα μας πληρώνει στο κράτος όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί πενταετία και επτά στους δέκα έσοδα λιγότερα από τον κατώτατο», συνέχισε και πρόσθεσε: «Σας ρωτώ, είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό;». 
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια δήλωσε: «Όλοι το γνωρίζουμε. Όλοι το συζητάμε. Όμως κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει. Και έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα». 
Επικαλέστηκε άλλωστε ότι «αυτή η στρέβλωση επιβαρύνει και τους ίδιους επαγγελματίες, καθώς το 4%, δηλαδή μόνο τέσσερις στους 100, εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από το σύνολο». 
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση με 1 εκατ. ευρώ τζίρο θέλει να εμφανίζεται ως προσωπική, ενώ με άλλη νομική μορφή θα έχει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές». 
Δήλωσε επίσης: «Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση. Θα το ξαναπώ, δεν είναι οριζόντια παρέμβαση». Επικαλέστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο μία εταιρεία ουσιαστικά με 1 εκατ. ευρώ τζίρο με έναν ελαιοχρωματιστή ή έναν δικηγόρο με τον ίδιο τρόπο με ιδιοκτήτη καφενείου στην Ανάφη. Αναφέρθηκε στις προβλεπόμενες μειώσεις και κλιμακώσεις, αλλά και εξαιρέσεις όσον αφορά στο τεκμαρτό. 

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, υπό το φως της έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Το άρθρο αφορά στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών στη βάση του κατώτατου μισθού. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα συζητηθεί σε λίγη ώρα. 
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του επεσήμανε ότι νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά τη συντηρεί και ωθεί προς αυτήν. 
Επέκρινε τις συντμημένες διαδικασίες συζήτησης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε στη Βουλή μέσα σε έξι μέρες. Η διαβούλευσή του τελείωσε και την επόμενη μέρα, σε ένα εικοσιτετράωρο, μπήκε σε συζήτηση. Για να καταλάβετε πόση σημασία δίνει ο κ. Χατζηδάκης στη διαβούλευση, στο open gov, στα εργαλεία της κοινωνικής συμμετοχής» και κριτικάροντας τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, το οποίο - όπως υποστηρίζει - «βαφτίζει περιορισμό της φοροδιαφυγής ένα οριζόντιο χαράτσι, το οποίο μπαίνει σε όλους τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις και επιστήμονες, το οποίο αναπαράγει την αναχρονιστική λογική των τεκμηρίων - δηλαδή πάμε προς τα πίσω αντί να πηγαίνουμε προς τα μπροστά - και πέφτει επί δικαίων και αδίκων, όχι για να ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες, αλλά για να ενισχυθούν οι απευθείας αναθέσεις, στις οποίες πράγματι πήραμε χρυσό βραβείο κατά την προηγούμενη περίοδο». 
Και συνόψισε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής: «Πρώτον, παραδέχεται ότι απέτυχε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τεσσεράμισι χρόνια ο κ. Μητσοτάκης. Ένα το κρατούμενο. 


Δεύτερον, απαξιώνει όλα τα βήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Μας έλεγε προηγουμένως για το “myDATA”. 
Τρίτον, εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι - γιατί προφανώς είναι αναχρονιστικό να γυρίζεις προς τα πίσω και να βάζεις τεκμήρια - στο εισόδημα. 
Τέταρτον, ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή. Διότι τα μεγάλα εισοδήματα δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουν πλέον σε αναλυτική καταγραφή εσόδων-εξόδων, διότι μπορούν να κατέβουν στο “ταβάνι” των 50.000 ευρώ τεκμαρτών και να φορολογηθούν για λιγότερα.
Πέμπτον, συντρίβει άδικα τα μικρά εισοδήματα και μάλιστα πολλούς κλάδους και θα συζητήσουμε γι’ αυτούς - να πούμε, ας πούμε, για τα ταξί και τις λαϊκές αγορές ή για τα περίπτερα;  
Έκτον, αποφεύγει τη φορολόγηση των υπερκερδών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Διότι πρέπει να μας απαντήσει τι έχει κάνει για το ρεύμα, τι έχει κάνει για τα πετρέλαια, τι έχει κάνει για τις τράπεζες, τι έχει κάνει για τις τηλεπικοινωνίες και για τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.  
Και έβδομον, πάνω απ’ όλα ωθεί σε αναδιάρθρωση την αγορά, εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». 

Ο Ν. Ανδρουλάκης 

Για ένα νομοθέτημα που «δε διασφαλίζει τη φορολογική δικαιοσύνη» αλλά χρησιμοποιεί αναχρονιστικές μεθόδους, προκειμένου να καλύψει την απουσία βούλησης και ικανότητας της κυβέρνησης για έναν πραγματικό εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, μίλησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοθέτημα, ενώ παράλληλα κατέθεσε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο, «αντί να πολεμά τη φοροδιαφυγή, τη νομιμοποιεί και ιδίως για τους πολύ μεγάλους φοροφυγάδες», αφού «με πολύ μικρό αντίτιμο ένας φοροφυγάς των 200 χιλιάδων ευρώ θα είναι εντάξει». Όπως δήλωσε, «κάποιος που έχει εισοδήματα ακόμη και 100 χιλιάδες ευρώ μπορεί να κρύβεται σε ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα» κι έτσι το νομοθέτημα γίνεται «χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες». Αναρωτώμενος μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες «πώς θα δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση;». 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη πραγματικού εκσυγχρονισμού. Έτσι, αναφερόμενος στα POS, το My Data και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τόνισε την ανάγκη «να χρησιμοποιήσουμε όλες τις τεχνικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «πάτε με τα ξεπερασμένα εργαλεία των τεκμηρίων». Σχολίασε πως «δεν έχετε καταφέρει να συνδέσετε τα POS με τις ταμειακές μηχανές», καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί για το αν μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο μέσα στους επόμενους μήνες.  
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως το νομοσχέδιο «επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση για μη υπαρκτό εισόδημα» και «εξομοιώνει επιχειρήσεις», ανεξαρτήτως του τόπου ή των συνθηκών που λειτουργούν, ενώ «τιμωρεί επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους. Τελικά φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα». 
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως με τις διατάξεις «απαγορεύεται ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας αυτοαπασχολούμενος να παρουσιάζει ζημιές», ενώ σημείωσε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται προ τετελεσμένων γεγονότων. Τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένες προτάσεις», καταθέτοντας σειρά θέσεων του κόμματος. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News