Φρέντι Μπελέρης

Φρέντι Μπελέρης: Εξετάζεται στα Τίρανα το αίτημα για άδεια ορκωμοσίας - Στο πλευρό του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ελλάδα
Φρέντι Μπελέρης: Εξετάζεται στα Τίρανα το αίτημα για άδεια ορκωμοσίας - Στο πλευρό του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες η αλβανική πλευρά ενδέχεται να «βάλει νερό στο κρασί της» και να κάνει πίσω προσωρινά, χορηγώντας την άδεια

 

 

Το κατώφλι του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της διαφθοράς στα Τίρανα, το λεγόμενο SPAK, περνά το πρωί της Δευτέρας (4.11) ο Φρέντι Μπελέρης, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά του για χορήγηση άδειας ορκωμοσίας του, ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Ο τελευταίος παραμένει εδώ και επτά μήνες προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για συνέργεια σε απόπειρα εξαγοράς ψήφων μαζί με τον στενό του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση.

Οι δικαστές θα είναι οι ίδιοι που συνθέτουν την έδρα στην εκδίκαση της βασικής υπόθεσης Μπελέρη - Κοκαβέση περί «Ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές».

Την Τρίτη θα ακολουθήσει η συνέχεια της δίκης για την κύρια υπόθεση που αφορά την υποτιθέμενη προσπάθεια εξαγοράς ψήφων.

Σε περίπτωση που το αίτημα Μπελέρη γίνει σήμερα δεκτό, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μεταφερθεί στη Χειμάρρα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και να ορκιστεί δήμαρχος σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος της Αλβανίας. Ο κ. Μπελέρης αφού ορκιστεί, παρόλο που θα επιστρέψει στις φυλακές Δυρραχίου, θα μπορεί να ορίσει αντιδήμαρχο για να τον εκπροσωπήσει στα καθήκοντά του.

Θα κάνει πίσω η αλβανική πλευρά;

Σύμφωνα με πηγές από τα Τίρανα που μίλησαν στο ethnos.gr για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες η αλβανική πλευρά ενδέχεται να «βάλει νερό στο κρασί της» και να κάνει πίσω προσωρινά, χορηγώντας την άδεια μετά και το διπλωματικό σπριντ των τελευταίων μηνών της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και την ευθεία σύνδεση της εξέλιξης του ζητήματος από την Αθήνα με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. 

Οι πιέσεις της Αθήνας

Ενδεικτικό των πιέσεων είναι ότι η Αθήνα έχει αρνηθεί να συνυπογράψει με τους υπόλοιπους 26 Ευρωπαίους Εταίρους μια επιστολή, η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.  Παράλληλα η Ελλάδα κατέθεσε Γραπτή Δήλωση στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER), ζητώντας την εκπλήρωση τριών προϋποθέσεων στην υπόθεση Μπελέρη, προκειμένου να συναινέσει στα επόμενα ενταξιακά βήματα της Αλβανίας.

Όπως ανέφερε, εξάλλου σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Μπελέρης αποτελεί θύμα «κυνηγιού μαγισσών» από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ κατήγγειλε ότι το κράτος δικαίου στην Αλβανία δεν λειτουργεί. «Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της στη Βουλή, υπάρχει κυνήγι μαγισσών από πλευράς (αλβανικής) κυβέρνησης, όποιος δεν είναι αρεστός από τον Ράμα διώκεται ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει ισονομία», υπογράμμισε. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Οταν κάποιος δεν έχει καταδικαστεί και η απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει, μπορεί να ορκιστεί. Για το ίδιο αδίκημα είμαι προφυλακισμένος, ενώ άλλοι δύο δήμαρχοι είναι στα καθήκοντά τους τη στιγμή που υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες στις άλλες δύο περιπτώσεις. Ενας και μοναδικός μάρτυρας παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε με 7.000 ευρώ, ενώ ο διευθυντής της αστυνομίας της Χειμάρρας προήχθη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπελέρης.

Στο πλευρό του Μπελέρη στην Αλβανία ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη – Τι δηλώνει  

«Ο Φρέντη Μπελέρης ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου. Στις 14 Μαΐου οι δημότες της Χειμάρρας τον εξέλεξαν δήμαρχο τους», δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί μαζί του και να του συμπαρασταθεί. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, θα παραστεί σήμερα στην εκδίκαση ενώπιον της αλβανικής δικαιοσύνης του αιτήματος του Φρέντη Μπελέρη για να του χορηγηθεί ειδική άδεια που θα επιτρέψει την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου.

«Ο Φρέντης Μπελέρης, επτά μήνες τώρα παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, παραμένει προφυλακισμένος. Επτά μήνες τώρα η αλβανική κυβέρνηση πεισματικά του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμά του. Να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας. Πεισματικά του αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντά του που αποτελεί μία απλά διοικητική πράξη η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και το οξύμωρο: Στη Χειμάρρα χρέη δημάρχου εκτελεί σήμερα ο πρώην δήμαρχος ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Και πρόσθεσε: «Όπως ρητά αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η αποτροπή της ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News