Epistoliki psifos
Φωτ.: ΙΝ ΤΙΜΕ

Επιστολική ψήφος για όποιον το επιθυμεί εντός ή εκτός Ελλάδας - Αυτή είναι η διαδικασία που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές (vid)

Ελλάδα
Επιστολική ψήφος για όποιον το επιθυμεί εντός ή εκτός Ελλάδας - Αυτή είναι η διαδικασία που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα δεδομένα θα δημιουργήσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές η επιστολική ψήφος

Από τον τόπο κατοικίας τους θα ψηφήσουν όσοι το επιθυμούν στις επερχόμενες ευρωεκλογές καθώς εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στην χώρα η επιστολική ψήφος για όλους τους Έλληνες που βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών».

Με επιστολική ψήφο θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ενώ με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και άτομα τα οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Μιλάμε για κατηγορίες άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, ασθενείς φοιτητές σπουδαστές που έχουν το δικαίωμα ψήφου να μπορούν εφόσον το επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό δια επιστολικής ψήφου. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη Δημοκρατία».

Το υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πραγματοποιούν την αίτηση τους μέχρι 40 ημέρες από την ημερομηνία των εκλογών. Μετά την επαλήθευση των στοιχείων τους θα τους αποστέλλετε προσωπικά φάκελος με όλα τα απαραίτητα για να ψηφίσουν.

Και οι τρεις φάκελοι και ο εξωτερικός και ο φάκελος επιστροφής ψήφου και ο φάκελος ψηφοφορίας έχουν γνώρισμα ανάγλυφο έτσι ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφήσουν με προφανείς αντίστοιχες συνέπειες για όποιον επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».

Το ΚΚΕ ανέφερε: «O,τιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους».

Ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε: «Αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολή ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία».

Να σημειωθεί ότι το σύστημα της επιστολικής ψήφου εφαρμόζεται ήδη σε 50 χώρες και οι επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι το crash test για το εάν θα χρησιμοποιηθεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Βήμα - βήμα η διαδικασία για την επιστολική ψήφο

  • Ψηφοδέλτιο δυο όψεων (4 σταυροί)
  • Φάκελος ψηφοφορίας
  • Φάκελος επιστροφής ψήφου
  • Υπεύθυνη δήλωση
  • Ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους

Πώς θα μετριούνται οι επιστολικές ψήφοι:

  • Επιτροπή (δικαστής, δικαστικοί υπάλληλοι, αντιπρόσωποι κομμάτων) θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια
  • Επιβεβαίωση εκλογέα, φάκελος επιστροφής στην κάλπη.
  • Κυριακή εκλογών ανοίγονται οι φάκελοι επιστροφής, ο φάκελος με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Έγκυρη θα θεωρείται η ψήφος που θα φτάσει μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News