goneis

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί στην Ελλάδα του 2023

Ελλάδα
Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί στην Ελλάδα του 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπαίδευση, ρουχισμός, διατροφή είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια το κόστος ανατροφής ενός παιδιού ειδικά όταν η ακρίβεια εκτοξεύει το κόστος

Από τις πάνες και τα μωρομάντηλα μέχρι τον παιδικό σταθμό, το φαγητό, τα ρούχα, τα ιατρικά και τα εκπαιδευτικά έξοδα ενός παιδιού, είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί στην Ελλάδα του 2023, ειδικά όταν η ακρίβεια εκτοξεύει το κόστος βασικών προϊόντων μέρα με τη μέρα.

Στο πλαίσιο της δημογραφικής πολιτικής, το πρώτο και κυριότερο μέτρο ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας, είναι το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως καλύπτει τα βασικά έξοδα για τον πρώτο χρόνο, όπως οι πάνες, η διατροφή του και τα πρώτα ρουχαλάκια.

Για παράδειγμα:

Πάνες: Κατά μέσο όρο, ένα μωρό θα αλλάξει περί τις 2.700 πάνες τον πρώτο χρόνο της ζωής του, οι οποίες αναμένεται πως θα κοστίσουν περί τα 500 - 600 ευρώ.

Διατροφή: Τον πρώτο χρόνο, το βρεφικό γάλα σε σκόνη κοστίζει περί τα 20 -24 ευρώ για ένα κουτί των 800 γραμμαρίων ή τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον χρόνο, αφού ένα μωρό θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα κουτί την εβδομάδα.

Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να υπολογίσει επίσης, πως θα χρειαστεί εξοπλισμός για τον ύπνο και τη μετακίνηση του, όπως κούνια και καροτσάκι, θα χρειαστεί αποστειρωτής για τα μπιμπερό του, μωρομάντιλα και κρέμες από το φαρμακείο, ενώ θα χρειαστούν και ορισμένες ιατρικές επισκέψεις στο σπίτι για τις πρώτες εξετάσεις του βρέφους.

Το κόστος για όλα αυτά μπορεί να ξεκινήσει από τα 500-600 ευρώ για τον πρώτο χρόνο ή ακόμα και να τριπλασιαστεί, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Πόσο κοστίζει η ανατροφή ενός παιδιού

Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το συνολικό κόστος για τα έξοδα που απαιτούνται για τη διαβίωση και την ανατροφή ενός παιδιού από τους πρώτους μήνες μέχρι και τα 18 του χρόνια, εκτιμάται πως κυμαίνεται από 160.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό (έτος 2022), ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως και 16 ετών θα χρειαστεί να ξοδέψει - κατά μέσο όρο - περί τα 2.385 τον μήνα για την διαβίωση του, με το κόστος για το παιδί να υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα ή 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Ενώ, σε περίπτωση που το παιδί είναι άνω των 16 ετών, το κόστος των βασικών δαπανών διαβίωσης, όπως το φαγητό, εκτιμώνται στα 500 – 600 ευρώ το μήνα.

Πώς μοιράζονται αυτά τα έξοδα;

1. Διατροφή:

Ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως 16 ετών θα χρειαστεί να ξοδέψει - κατά μέσο όρο - περί τα 400 ευρώ σε είδη διατροφής, για το σύνολο της οικογένειας.

2. Φύλαξη:

Η τιμή μιας babysitter εξαρτάται από τα πτυχία, την προϋπηρεσία και τα καθήκοντα της θέσης. Ενδεικτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει 6-7 €/ώρα, 400-550 €/μήνα για part time ή 750-850 €/μήνα για full time απασχόληση.

Έαν οι γονείς δικαιούνται voucher για την κάλυψη του κόστους σε δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, τότε σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να πληρώσουν κάτι επιπλέον για την «φοίτηση» του παιδιού. Ωστόσο, ενδεχομένως να επιβαρυνθούν με ένα κόστος εγγραφής / σίτισης, το οποίο κυμαίνεται από 30 έως 150 ευρώ περίπου, καθώς η οικονομική τους συμμετοχή καθορίζεται με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές χωρίς voucher κυμαίνονται από 350 έως 500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν βρεφονηπιακό - παιδικό σταθμό ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι γονείς θα επιβαρυνθούν με ένα κόστος που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 7.000 ευρώ ετησίως.

3. Ρουχισμός:

Οι ανάγκες για ρούχα, παπούτσια και άλλα αξεσουάρ διαφέρουν από παιδί σε παιδί, από ηλικία σε ηλικία και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι εξωσχολικές δραστηριότητες και οι ειδικές απαιτήσεις, για αυτό και δεν μπορεί να βγει με ακρίβεια ένα «μέσο» κόστος δαπάνης.

Ο κάθε γονέας θα πρέπει να αξιολογήσει το κόστος ανά περίπτωση. Ωστόσο, εν είδει παραδείγματος, σε μεγάλη αλυσίδα οικονομικού ρουχισμού:

  • Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια μπορεί να κοστίσει περί τα 25 ευρώ.
  • Ένα σετ αθλητικής φόρμας μπορεί να κοστίσει περί τα 45 ευρώ.
  • Ένα σετ μπλούζα - παντελόνι, μπορεί να κοστίσει από 25 έως 50 ευρώ, με το κόστος συνήθως να ανεβαίνει, όσο ανεβαίνει και η ηλικία.
  • Ένα μπουφάν μπορεί να κοστίσει περί τα 50 ευρώ.

4. Εκπαίδευση:

Αν το παιδί πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο, θεωρητικά, δεν έχει έξοδα πέρα από την αγορά των σχολικών ειδών. Ωστόσο θα πρέπει κανείς να υπολογίσει πως θα χρειαστούν επιπλέον έξοδα για ειδικό ρουχισμό / υποδήματα, έξοδα για σχολικές εκδρομές, μουσεία, αλλά και για εξωσχολικά βιβλία ή φροντιστηρίου.

  • Το «πακέτο των σχολικών ειδών» μπορεί να κοστίσει από 25 έως 120 ευρώ, σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, ανάλογα με την τάξη και τις απαιτήσεις του μαθητή.
  • Το κόστος για εξωσχολική διδασκαλία ξένης γλώσσας (μαθήματα αγγλικών) μπορεί να κοστίσει περί τα 50 - 60 ευρώ τον μήνα, με ένα ιδιαίτερο μάθημα την εβδομάδα. Ενώ, ο γονιός θα πρέπει να συνυπολογίσει το κόστος των βιβλίων που ξεκινούν από 50-60 ευρώ τον χρόνο και αν το παιδί δώσει εξετάσεις για δίπλωμα, είναι επιπλέον περί τα 100 ευρώ/εξέταση.
  • Αν το παιδί θέλει να παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου σε ωδείο, ο γονιός θα πρέπει να υπολογίσει περί τα 125 ευρώ τον μήνα, για πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα, με περίπου 35 ευρώ για την εγγραφή, 40 ευρώ/χρόνο για τα βιβλία και ακόμα 35 ευρώ για το κόστος των εξετάσεων στο τέλος της χρονιάς.
  • Αν ένας μαθητής Β' λυκείου χρειαστεί να παρακολουθήσει φροντιστηριακά μαθήματα, όπως άλγεβρα, μαθηματικά, λατινικά κτλ, τότε σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο γνωστής αλυσίδας θα κληθεί να πληρώσει περί τα 340 ευρώ για 10 ώρες μαθημάτων και επιπλέον 160 ευρώ για την εγγραφή και το εκπαιδευτικό υλικό.

Φυσικά, στην περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν να παρέχουν στο παιδί τους εκπαίδευση σε ιδιωτικό σχολείο, θα πρέπει να υπολογίσουν πως το κόστος κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 14.000 ευρώ ανά σχολικό έτος στα βασικά πακέτα, με έξτρα κόστος διατροφής ή/και μεταφοράς, από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Μέτρα και προγράμματα ενίσχυσης

Το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, η γονική άδεια και το επίδομα για την κάλυψη του κόστους του βρεφονηπιακού σταθμού είναι ορισμένα από τα μέτρα στήριξης που παρέχει το ελληνικό κράτος για να ενισχύσει τον θεσμό της οικογένειας στην χώρας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και θεσμοθέτησε μια σειρά από επιπλέον μέτρα και προγράμματα, όπως οι «νταντάδες τις γειτονιάς», το «δημόσιο φροντιστήριο» και η «Στέγη».

Με πληροφορίες από cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News