Αντιτορπιλικό Βέλος ΙΝΤΙΜΕ
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

“Βέλος”: Έρευνα για το Αντιτορπιλικό διέταξε ο Νίκος Δένδιας (vid, pics)

Ελλάδα
“Βέλος”: Έρευνα για το Αντιτορπιλικό διέταξε ο Νίκος Δένδιας (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιστορικό αντιτορπιλικό είχε υποστεί στην πρύμνη του ζημιές κατά την πρόσφατη κακοκαιρία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του αντιτορπιλικού «Βέλος»

Αυτό γνωστοποίησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τις ζημιές που υπέστη στην πρύμνη το ιστορικό αντιτορπιλικό, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και τη Θεσσαλονίκη , όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο.

«Είχαμε πει επανειλημμένα ότι το αντιτορπιλικό δεν είναι ασφαλές εκεί»

«Είχαμε πει επανειλημμένως ότι εκεί δεν είναι ασφαλές σημείο γιατί πιάνουν οι καιροί. Το 'χουν αφήσει πολλά χρόνια απροστάτευτο» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Βελής Παππάς, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και γιος του κυβερνήτη του αντιτορπιλικού πλοίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «UPDATE».

Όπως εξήγησε «οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού». «Το Ναυτικό είχε κάνει πολλές προσπάθειες να προστατεύσει το πλοίο», τόνισε. «Οι ζημιές φαίνονται μεγάλες αλλά είναι εύκολο να επισκευαστούν. (…) Δεν είναι μία καταστροφική βλάβη», δήλωσε στη συνέχεια.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «κατά τη γνώμη μου το «Βέλος» θα έπρεπε να είναι στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης όπου και ανήκει».

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αντιτορπιλικό Βέλος - Εντατικές προσπάθειες για να στεγανοποιηθεί το ρήγμα που έχει προκληθεί

Εντωμεταξύ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος καθώς συνεχίζεται η συντονισμένη επιχείρηση για να στεγανοποιηθεί το ρήγμα που έχει προκληθεί από τους θυελλώδεις ανέμους, στην πρύμνη του πλοίου.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, η μεταφορά του αντιτορπιλικού από το Μέγαρο Μουσικής προς το Λιμάνι της πόλης ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής αφού προηγήθηκαν εργασίες από ειδικά συνεργεία, ξεκίνησε η μεταφορά του αντιτορπιλικού συνοδεία δύο ρυμουλκών.

Μάλιστα, στα μέση της διαδρομής περιμένει ένα ακόμη πλωτό σκάφος, το οποίο έχει κινητοποιηθεί για να συνεχίσει τη ρυμούλκηση του Βέλους όταν το αντιτορπιλικό πλεύσει σε μεγαλύτερο βάθος υδάτων του Θερμαϊκού.

 

 

Σημειώνεται ότι στην πρύμνη του αντιτορπιλικού έχει σημειωθεί ρήγμα και  γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν, καταγράφοντας το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό πλοίο. Το πλοίο που λειτουργεί ως μουσείο, είναι αγκυροβολημένο από τον Σεπτέμβριο του 2019, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.

Υπενθυμίζεται ότι το «Βέλος» υπέστη για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες εκτεταμένες φθορές από την κακοκαιρία, ενώ ο Σύλλογος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων έχει ζητήσει για την προστασία του, τη μεταφορά του προς το Παλαιό Φάληρο.

Αποστολάκης: «Επιτακτική ανάγκη να μεταφερθεί το πλοίο»

Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου, ζητά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή δημοσιεύματα που συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό κατά τα οποία «το αντιτορπιλικό (Α/Τ) ‘Βέλος', σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στη πρύμνη του πλοίου».

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος' στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να  αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί». Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

 

 

Βέλος, αντιτορπιλικό
Βέλος, αντιτορπιλικό
Βέλος, αντιτορπιλικό
Βέλος, αντιτορπιλικό
Βέλος, αντιτορπιλικό
Βέλος, αντιτορπιλικό
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Αντιτορπιλικό Βέλος
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News