Στα ύψη τα μεροκάματα για το μάζεμα ελιάς - «Υπάρχει ο εκβιασμός, εγώ τόσα θέλω, κι άμα θες»

Ελλάδα
Στα ύψη τα μεροκάματα για το μάζεμα ελιάς - «Υπάρχει ο εκβιασμός, εγώ τόσα θέλω, κι άμα θες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλαφόν 45 ευρώ από 80 το μεροκάματο για μάζεμα ελιάς στη Μεσσηνία - Πώς διαμορφώνεται η τιμή του ελαιόλαδου

Η έλλειψη εργατών γης έχει αυξήσει τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το υψηλός κόστος, οι ελαιοπαραγωγοί στα Φιλιατρά Μεσσηνίας -  το δεύτερο μεγαλύτερο νομό στην Ελλάδα, μετά από το Ηράκλειο, σε στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας - προχώρησαν στην επιβολή πλαφόν 45 ευρώ το μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και παραγωγός ελαιόκαρπου είπε ότι το μεροκάματο είχε φτάσει 80 ευρώ στους ανειδίκευτους εργάτες, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει τους παραγωγούς να μαζέψουν τις ελιές.

Εξηγώντας πώς προχώρησε ο Σύλλογος στην απόφαση αυτή, είπε πως μεροκάματο 80 ευρώ ήταν στο εκβιασμό και αποφασίσαμε κατόπιν γενικής συνέλευσης να βάλουμε ένα ταβάνι στα Φιλιατρά. Μάλιστα, συμμετείχαν σύλλογοι και από όμορους δήμους και αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στα 45 ευρώ. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν τηρείται το πλαφόν αυτό. «Υπάρχει έλλειψη εργατών, υπάρχει ο εκβιασμός, εγώ τόσα θέλω, κι άμα θες» είπε αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Παρά την ανεργία που υπάρχει στη χώρα μας, οι εργάτες για το μάζεμα της ελιάς είναι αλλοδαποί, γιατί κανένας Έλληνας δεν έρχεται να δουλέψει για όσα λεφτά και να είναι, είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου.

Πέρα από το μάζεμα της ελιάς, υπολειτουργούν και τα θερμοκήπια λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Σε ό,τι αφορά την πώληση του ελαιόλαδου, η πρώτη δημοπρασία που έγινε στη Νεάπολη Λακωνίας, τον Νοέμβριο, έφυγε 9,25 ευρώ από το ελαιοτριβείο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών είπε πως αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί καμία τιμή για το φετινό ελαιόλαδο.

Εξήγησε πως το περσινό λάδι πουλήθηκε γύρω στα 4-5 ευρώ και ως εκ τούτου να μην δικαιολογείται η αυξημένη τιμή του στο σούπερ μάρκετ, που είναι στα 14 ευρώ.

Φέτος οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της χαμηλής παραγωγής λαδιού φέτος. Σε σχεδόν 90% ανέρχεται η ακαρπία στις πράσινες ελιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News