ποσ

Αμετανόητοι φοροφυγάδες: Πώς θα γίνει η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS - Το κόλπο με το «κουμπί πανικού»

Ελλάδα
Αμετανόητοι φοροφυγάδες: Πώς θα γίνει η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS - Το κόλπο με το «κουμπί πανικού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοροδιαφυγή: «Άλλα κόλπα» από τους επιτηδείους – Γ. Πιτσιλής: Έρχεται και το «ψηφιακό πελατολόγιο»

Αμετανόητους φοροφυγάδες, αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Παρά τις κυρώσεις που τους επιβάλλουν οι ελεγκτές, εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν εφευρίσκοντας νέους τρόπους για να μην δηλώσουν τον πραγματικό τους τζίρο στην εφορία. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός γνωστού beach bar στο Καβούρι στο οποίο είχε επιβληθεί διήμερο λουκέτο το καλοκαίρι, επειδή δεν είχε κόψει αποδείξεις. Σε νέο έλεγχο που έγινε αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση είχε εγκαταστήσει το γνωστό στην αγορά «κουμπί πανικού». Πρόκειται για ένα λογισμικό, το οποίο εγκαθίσταται στον φορολογικό μηχανισμό και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού, ακόμα και από κινητό τηλέφωνο. 

Μόλις ενεργοποιηθεί, δίνει εντολή στον φορολογικό μηχανισμό να εκδώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σύνολο των αποδείξεων, που δεν έχουν κοπεί μέσα στη μέρα! 

Οι ελεγκτές εντόπισαν το κουμπί και στην επιχείρηση επιβλήθηκε νέο -τετραήμερο αυτή τη φορά- λουκέτο, λόγω υποτροπής. 

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και θα χρησιμοποιηθεί ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει για να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή. 

Ειδικά για τα POS ανέφερε ότι έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα έχει τελειώσει το θέμα της διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μηχανές. 

Είπε ακόμα ότι: 

  • Η καταγραφή από τους παρόχους έδειξε ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο POS και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις για να δηλώσουν με τη σειρά τους ότι πράγματι διαθέτουν τις συγκεκριμένες συσκευές. 
  • Σύντομα θα προωθηθεί ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση POS και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. 
  • Οι φόροι που δεν εισπράττονται υπολογίζονται σε 8-10 δισ. ευρώ, ενώ το κενό ΦΠΑ καταγράφει σημαντική μείωση από το 30% το 2017 στο 18% το 2021. Ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 9% έως το 2026, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. 
  • Σύντομα θα καθιερωθεί και το «ψηφιακό πελατολόγιο» προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η φοροδιαφυγή που διαπράττεται σε διάφορες εκδηλώσεις. Θα πρόκειται για ένα πρόσθετο …ψηφιακό βιβλίο με στοιχεία ακόμα και για τον …αριθμό των προσκεκλημένων. 
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News