psifiaki karta

Τέλη Οκτωβρίου η ψηφιακή κάρτα - Πιέζουν για την εφαρμογή της οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τις... “χαμένες” εργατοώρες

Ελλάδα
Τέλη Οκτωβρίου η ψηφιακή κάρτα - Πιέζουν για την εφαρμογή της οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τις... “χαμένες” εργατοώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτρέπει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και επιβάλλει ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Την επέκταση του μέτρου εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά προς το παρόν σε εθελοντική βάση, συμπεριλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο Γεωργιάδη. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, χρήση της οποίας κάνουν ήδη κλάδοι της οικονομίας, να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της αγοράς εργασίας, εφόσον προηγηθούν διαβουλεύσεις με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να εκδοθούν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της ανά κλάδο.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα από τον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι συνδικαλιστικοί φορείς όχι μόνο επιθυμούν αλλά και πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή, όπως στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

«Ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας είχε πει ότι η Κάρτα Εργασίας θα εφαρμοζόταν από φέτος τον Ιούνιο. Δυστυχώς, δεν το είδαμε. Μετά από συνάντηση με τον νέο υπουργό Εργασίας, επισημάναμε τη σοβαρότητα του μέτρου. Και μας υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστεί από φέτος τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και ότι θα επεκταθεί από του χρόνου και στα εποχικά ξενοδοχεία»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, γιατί καταγράφεται η ώρα που μπαίνουνε στην εργασία τους και η ώρα της αναχώρησής τους. Αυτό είναι συνδεδεμένο άμεσα με το “Εργάνη”, ούτως ώστε να καταγράφει τυχόν υπερεργασία ή υπερωρίες που κάνουν οι εργαζόμενοι».

Πλέον, με τον νέο εργασιακό νόμο, οι επιχειρήσεις που επιλέξουν να την εφαρμόσουν νωρίτερα, χωρίς να έχει καταστεί ακόμη υποχρεωτική για τον κλάδο τους, δε θα είναι υποχρεωμένες να καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη ΙΙ” τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Ωστόσο, μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου (υπερωρία), μειώνοντας, ταυτόχρονα, το υπέρμετρο διοικητικό βάρος και τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις που υιοθετήσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Η διάταξη του νόμου

Συγκεκριμένα, η διάταξη του νέου εργασιακού νόμου ορίζει τα εξής: «Οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη ΙΙ” τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Παράλληλα, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτρέπει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και επιβάλλει ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News