Ανείπωτος θρήνος για τον θάνατο πέντε μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, λόγω τροχαίου δυστυχήματος με το λεωφορείο που τους μετέφερε, στην περιοχή της Βεγγάζης.
Η ιστοσελίδα «The Libya Update» δημοσιεύει φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής -16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν να επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στην πλημμυρισμένη Λιβύη.
Δυστυχώς, λίγο αργότερα σημειώθηκε το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε Έλληνες.
«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας» έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος «The Libya Update» ενώ λίγη ώρα μετά αναρτούσε το συγκλονιστικό βίντεο που φαίνεται να καίγεται το όχημά μεταφοράς τους μετά τη σύγκρουση με ένα φορτηγό.
Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα
Ο θανατηφόρος τραυματισμός των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και η αρχική του ΓΕΕΘΑ μόνο για τραυματισμό τους, προκάλεσε ερωτήματα για την αντιφατική αυτή στάση του Γενικού Επιτελείου. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Newsbomb.gr η αρχική διαβεβαίωση από τους Λίβυους δια της διπλωματικής οδού ήταν πως δεν υπήρχαν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
Σε αυτό στηρίχθηκε και η σχετική ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο μόνο για τραυματισμό των μελών της ελληνικής αποστολής. Εν συνεχεία, όταν έγινε γνωστό πως υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ δεν εξέδωσε νέα ανακοίνωση γιατί έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν οι οικογένειες των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο πολιτών, που ενεργούσαν ως διερμηνείς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φυσικά και έπρεπε η Ελλάδα να έχει παρουσία στη Λιβύη λόγω της έντονης παρουσίας της τουρκικής πλευράς στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και διότι υπάρχει σημαντική ελληνική κοινότητα στη Βεγγάζη.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας για την ελληνική αποστολή, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως συνοδευόταν από την υπηρεσία ασφαλείας της Λιβύης.
Στα σενάρια περί τρομοκρατικής ενέργειας, κύκλοι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί δεδομένου ότι στο φορτηγό το οποίο ενεπλάκη στο δυστύχημα επέβαιναν έξι άτομα, εκ των οποίων τα τρία έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, υπήρξαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ότι επρόκειτο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Η τελευταία ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.
Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.
Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».
Πηγή: newsbomb.gr