ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικές, ψηφοφορία ΙΝΤΙΜΕ
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Εσωκομματικές ΣΥΡΙΖΑ: Οι «μονομάχοι» του β’ γύρου – Πώς ψήφισε η Κρήτη και η υπόλοιπη χώρα

Ελλάδα
Εσωκομματικές ΣΥΡΙΖΑ: Οι «μονομάχοι» του β’ γύρου – Πώς ψήφισε η Κρήτη και η υπόλοιπη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον 2ο γύρο θα «λύσουν τις διαφορές» τους ο Στέφανος Κασσελάκης με την Έφη Αχτσιόγλου – Έμειναν πίσω Τσακαλώτος, Παππάς και Τσουμάκας

Όχι απλά κερδήθηκε το “στοίχημα”, όπως υπήρχε είναι η αλήθεια μια αγωνία στις τάξεις της Κουμουνδούρου το προηγούμενο διάστημα, αλλά η προσέλευση του κόσμου στις χθεσινές εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τελικά ακόμα και τις προσδοκίες των στελεχών του κόμματος!

Ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου δεν προσδοκούσε σε μια τέτοια αθρόα προσέλευση, που σημειώθηκε από νωρίς στις κατά τόπους κάλπες, και αποτέλεσμα της οποίας ήταν να δοθεί τελικά παράταση μίας ώρας στην εκλογική διαδικασία, που κανονικά ήταν να διεξαχθεί μεταξύ 8 το πρωί και 8 το βράδυ.

Μεγάλη προσέλευση παρατηρείτο στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η προσέλευση και στην Κρήτη.

Είναι ενδεικτικό πως έως τις 6 το απόγευμα είχαν ψηφίσει 110.000. Ο ρυθμός που είχε παρατηρηθεί ήταν 250 ακόμα και 270 ψήφοι το λεπτό και κατά μέσο όρο, από το πρωί περισσότερες από 11.000 ψήφοι την ώρα!

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η συμμετοχή στην “πληγωμένη” από τις καταστροφικές πλημμύρες Θεσσαλία είναι ποσοστιαία όσο στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή δεν υπολείπεται του πανελλαδικού μέσου όρου.

Οι πρώτες δηλώσεις των 5 υποψηφίων

«Σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χιλιάδες μέλη. Το δικό τους παρόν και το δικό μου δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ψήφισε στην Πλάκα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Νωρίτερα είχαν στείλει τα δικά τους μηνύματα οι 5 υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Είναι μια μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιστρέφει δυναμικά και εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους για μια καλύτερη ζωή με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια», ήταν το μήνυμα της Έφης Αχτσιόγλου από το Περιστέρι.

Στο Περιστέρι ψήφισε νωρίς το μεσημέρι και ο Στέφανος Κασσελάκης, που δήλωσε: «Είμαι συγκινημένος από την κοσμοσυρροή, είναι πολύς ο κόσμος, κάντε υπομονή. Απρόσμενη η προσέλευση, αξίζει τον κόπο. Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μια σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά. Αυτό βλέπει ο κόσμος και έρχεται».

«Σήμερα ψηφίζουμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα χυλό, χωρίς λογοδοσία», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς. Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούργιο, που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τις κρίσεις που έχει περάσει», υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κάλεσμα προς τα μέλη του κόμματος και κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη, να συμμετάσχει στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «για να αλλάξουμε πορεία», απηύθυνε ο Στέφανος Τζουμάκας.

Αθρόα συμμετοχή στην Κρήτη

Ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, διεξήχθησαν από το πρωί της Κυριακής οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο νησί μας. Οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στις 8 το πρωί, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών των εφορευτικών επιτροπών, σε αρκετά εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στον νομό Ηρακλείου η προσέλευση νέων και παλιών μελών για να ψηφίσουν άγγιξε ή και ξεπέρασε ακόμα και την προσέλευση της προηγούμενης εσωκομματικής διαδικασίας του 2022.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στον νομό Ρεθύμνου, όπου είχαμε πολλές εγγραφές νέων μελών. Θυμίζουμε ότι για τις ανάγκες της χθεσινής εσωκομματικής διαδικασίας λειτούργησαν 7 εκλογικά κέντρα στον δήμο Ηρακλείου και άλλα 11 στους υπόλοιπους δήμους του νομού, 5 εκλογικά κέντρα στον νομό Λασιθίου, 7 στον νομό Ρεθύμνου και 9 στον νομό Χανίων.

Μεγάλη συμμετοχή και στα Χανιά

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις η συμμετοχή φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τα Χανιά στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Στα έντεκα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας, από τα Σφακιά, τον Αποκόρωνα και την Κίσσαμο μέχρι την Κάντανο και την ακριτική Γαύδο, η διαδικασία άρχισε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Παπανδρέου τόνισε ότι υπήρξε «εντυπωσιακή ροή στα εκλογικά τμήματα από τις 8 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με μεγάλο αριθμό νέων μελών, με χαρακτηριστική συμμετοχή της νεολαίας που θέλησε να ψηφίσει. Όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε και ίσως θα ξεπεράσουμε τον αριθμό των ψηφοφόρων της 15ης Μαΐου, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας», εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου, νωρίς χθες το μεσημέρι κι ενώ η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία των εκλογών για την ανάδειξη νέου ή νέας προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως «το αποτέλεσμά τους σηματοδοτεί το ξεκίνημα, τη μεγάλη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από ’δω και μπρος, ενωμένο όλο το κόμμα, έτσι ώστε να ξαναμπούμε σε πορεία διεκδίκησης της κυβέρνησης, πράγμα αναγκαίο για τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δεδομένη συγκυρία, που θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά την εξουσία.

«Είμαστε μια κοινωνία, η οποία μαστίζεται από την ακρίβεια και από όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με ελλιπέστατη και πολύ κακή διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμπεί μπροστά, έτσι ώστε να εκφράσει την αγωνία του ελληνικού λαού και να ξαναγίνει κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News