mitsotakis

Δέσμευση Μητσοτάκη από την 87η ΔΕΘ: Αυξήσεις, τριετίες και ΒΟΑΚ – Τι είπε στην ομιλία του για την Κρήτη

Ελλάδα
Δέσμευση Μητσοτάκη από την 87η ΔΕΘ: Αυξήσεις, τριετίες και ΒΟΑΚ – Τι είπε στην ομιλία του για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθολική αύξηση μισθών στο Δημόσιο – Οι αναφορές του πρωθυπουργού για παροχές στα εργασιακά την ώρα που το νέο ν/σ βρίσκεται στη Βουλή

Αυξήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, επιφυλάσσοντας μάλιστα και μια... έκπληξη με το πρόωρο (σε σχέση με τα αναμενόμενα) “ξεπάγωμα” των τριετιών των εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου του 2024...

Στο “πακέτο” των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονταν επίσης δεσμεύσεις για το άμεσο ξαναχτίσιμο των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας, με τον ίδιο να γνωστοποιεί μάλιστα πως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο για επανασχεδιασμό και αναβάθμιση του συγκεκριμένου υπουργείου.

Αναλυτικότερα, σε οικονομικό-εργασιακό επίπεδο, το βασικό τρίπτυχο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει ως εξής:

- “Ξεπαγώνουν” από 1/1/2024 οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας (σ.σ. στον ιδιωτικό τομέα). Όσον αφορά στις τριετίες, ο μνημονιακός νόμος του 2012 προβλέπει το “ξεπάγωμά” τους τον επόμενο χρόνο, αφού πέσει σε ετήσια βάση η ανεργία κάτω από το 10%. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να “ξεπαγώσει” τις τριετίες από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ανεξάρτητα από την πορεία της ανεργίας, οδηγώντας σε σταδιακές αυξήσεις από 10% και πάνω.

- Θα υπάρχει αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 1/1/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο.

- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα ως προς το “ξεπάγωμα” των 3ετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το σημείωμα θα ισχύσουν τα εξής:

- Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τη 14η/2/2012 θα αρχίσουν να “χτίζουν” το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.

Άρα, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1η Ιανουαρίου 2024 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία:

Δηλαδή:

* 780 ευρώ για 0 ως 3 χρόνια.

* 858 ευρώ 3 έως 6 έτη.

* 936 ευρώ 6 έως 9 έτη.

* 1.014 ευρώ με πάνω από 9 έτη.

- Γι’ αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν τη 14η Φεβρουαρίου 2012 θα συνυπολογιστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας πριν από τη 14η Φεβρουαρίου 2012 (και όχι την περίοδο 2012-2023).

Παραδείγματα:

  • Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1η/1/25 με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,1 = 858).
  • Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1η/1/25 με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,2 = 936).
  • Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 8 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση 9ετίας την 1η/1/25 με αύξηση 30% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,3 = 1.014).

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Σημειώνεται ότι το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023 δε θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφορών.

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Παράλληλα, από την 1η Απριλίου 2024 θα ισχύσει ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός. Η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τον Μάρτιο για το νέο ύψος του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2024. Το ύψος του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει και το ύψος των “τριετιών”.

Όπως προβλέπει το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, οι τριετίες, κάθε χρόνο, θα υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό που ισχύει κατά τη χρονική στιγμή που αυτές προκύπτουν.

Έτσι, οι τριετίες που θα δοθούν έως και την 31η Μαρτίου 2024 θα υπολογιστούν με βάση τον κατώτατο μισθό που ισχύει την 31η Μαρτίου του 2024, δηλαδή τα 780 ευρώ (μικτά). Αυτό σημαίνει πως όποιος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό δικαιούται αύξηση 10% λόγω τριετιών, π.χ. από την 1η Μαρτίου του 2024, θα λάβει μικτά 858 ευρώ.

Αν - για παράδειγμα - δοθεί αύξηση στον κατώτατο μισθό 4% την 1η Απριλίου του 2024, αυτός θα ανέλθει στα 811 ευρώ. Όποιος εργαζόμενος θεμελιώσει τριετία ή εξαετία κ.λπ. από την 1η Απριλίου του 2024 έως και την 31η Μαρτίου του 2025 (σ.σ. την προηγούμενη της ισχύος του μεθεπόμενου κατώτατου μισθού), το σχετικό επίδομα προϋπηρεσίας του θα υπολογιστεί με βάση τα 811 ευρώ (του παραδείγματός μας).

Έστω αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό κλείνει την 1η τριετία την 1η Ιανουαρίου του 2025 και ο κατώτατος μισθός του ανέρχεται - για παράδειγμα - στα 811 ευρώ. Θα λάβει αύξηση 10% και έτσι ο μικτός μισθός του θα ανέλθει στα 892 ευρώ.

Αυξήσεις όλων των μισθών στο Δημόσιο

Μετά από 14 χρόνια, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κερδίσουν κατά μέσο όρο ένα μισθό ετησίως ή διαφορετικά περίπου 1.292 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικότερα οι αυξήσεις θα έχουν ως εξής:

- Καθολική αύξηση 70 ευρώ

Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά τόσο στους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο (463.000), όσο και σε εκείνους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (200.000).

- Αύξηση οικογενειακής παροχής

Την οικογενειακή παροχή λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά).

Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε:

- 70 ευρώ για ένα τέκνο.

- 120 ευρώ για δύο τέκνα.

- 170 ευρώ για τρία τέκνα.

- 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Συνεπώς, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.

- Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης

Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.

- Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου

Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» - Διέψευσε τα σενάρια για ανασχηματισμό

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», ξεκαθάρισε ρητώς ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, για να τονίσει ωστόσο ότι οι υπουργοί κρίνονται, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κάνει “rotation” στα υπουργεία.

Ερωτηθείς μάλιστα αν ισχύουν οι φήμες ότι σκέπτεται το ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε κάποια θέση στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ακόμη και πριν τη λήξη της τετραετίας, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».

Ο ίδιος αντέκρουσε τις αιχμές περί καθυστερημένης ενεργοποίησης του στρατού στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας, αποκαλύπτοντας πως η ΕΜΥ θα ενταχθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

«Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη. Ακριβώς γιατί δεν το είχαμε ξαναδεί. Το πρωτόκολλο που αφορά το μήνυμα 112 σε περίπτωση πλημμυρών είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο των πυρκαγιών. Έχει διακινηθεί ένα ψέμα, ότι ο Στρατός άργησε να παρέμβει. Συμφωνήσαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν θα ήταν απόλυτα ασφαλές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι αναδείξαμε τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και γι’ αυτό απαιτείται συστράτευση. Το είδαμε στην πράξη ότι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στα έργα που έγιναν, δεν είμαι ειδικός. Αλλά γι’ αυτό επιμένω να ξαναδούμε τη διαχείριση των υδάτων»...

Για αισχροκέρδεια

Την πρόθεσή του να συγκρουστεί με εταιρείες, προμηθευτές και εμπόρους που αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια, είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας επλήγη, αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές, θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε.

Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά...

«Αδιαπραγμάτευτα τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας»

Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη και το αν προτίθεται να πάει τη Χάγη με τον ένα ή άλλο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News