ΣΥΡΙΖΑ Ψηφοφορία εσωκομματικές
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη συμμετοχή, 200 ψηφίζουν ανά λεπτό – Τεράστια προσέλευση στην Κρήτη

Ελλάδα
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη συμμετοχή, 200 ψηφίζουν ανά λεπτό – Τεράστια προσέλευση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουρές στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Όπως μεταδίδεται, 200 άτομα ψηφίζουν από νωρίς το πρωί ανά λεπτό και όλα δείχνουν ότι ο τελικός αριθμός όσων ψηφίσουν θα είναι μεγάλος.

Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου στα εκλογικά κέντρα σχηματίζονται ουρές, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη είναι η προσέλευση και στην Κρήτη.

Στις 9:50 είχαν ψηφίσει περίπου 10.000, ενώ μέχρι τις 10:30 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 26.000, με το 20% να είναι είναι νέα μέλη. Στις 11:00 το νούμερο είχε προσεγγίσει τις 35.000, όταν στην εκλογή Τσίπρα πέρυσι τον Μάιο την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 28.000-30.000.

Στις 11:45 η συμμετοχή είχε υπερβεί τις 37.000, ενώ στις 12:20 είχαν ψηφίσει κοντά στις 45.000, εκ των οποίων 10.500 ήταν νέα μέλη.

Συνολικά, τα 570 εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανά την Ελλάδα βρίσκονται αναρτημένα εδώ:


Ψηφιακά οι Απόδημοι

Στη διαδικασία συμμετέχουν ψηφιακά και οι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Η Επιτροπή

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος διαδραματίζει η εννεαμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), Πρόεδρος της οποίας έχει οριστεί ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Δρόσος και στην οποία μετέχουν ως μέλη οι:

Γιάννης Βουλγαράκης,

Φανή Γιωτάκη,

Κατερίνα Κνήτου,

Σπύρος Νιάκας,

Γιάννα Πεππέ,

Κώστας Πουλάκης,

Θεοδώρα Τζάκρη και

Δημήτρης Τοκάνης

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κηρύσσει τη λήξη της διαδικασίας και ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων, όπου το αποτέλεσμα της καταμέτρησης αποστέλλεται στην ΚΕΦΕ, αλλά και καταχωρείται αυτομάτως στο τάμπλετ που έχει διατεθεί σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Στη συνέχεια, η ΚΕΦΕ σε κλειστή συνεδρίαση (δηλαδή σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή κάποιων τεχνικών συμβούλων) συγκεντρώνει τα αποτελέσματα από το σύνολο των εκλογικών Τμημάτων, εξάγει το τελικό αποτέλεσμα και συντάσσει Πρακτικό όπου εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός όσων ψήφισαν, ο αριθμός των εγκύρων, λευκών και ακύρων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος.

Για το σκοπό αυτό, ο έκτος όροφος στο κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κουμουνδούρου σήμερα θα έχει «σφραγιστεί», δηλαδή θα είναι απροσπέλαστος για μη μέλη της ΚΕΦΕ, με εξαίρεση στελέχη της εταιρίας που υποστηρίζει τις εκλογές, για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε σκιά.

Το μέτρο

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, αν υπάρξει απόψε υποψήφιος ή υποψήφια που να συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο επί των εγκύρων ψήφων, στις οποίες δεν προσμετρώνται οι λευκές ψήφοι, τότε η ΚΕΦΕ τον/ την ανακηρύσσει Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθεί επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου, με αντίστοιχη εκλογική διαδικασία, αλλά με υποψήφιους μόνο τους δύο επικρατέστερους από τους πέντε αρχικά διεκδικητές της ηγεσίας του κόμμματος. Και στο δεύτερο γύρο, νικητής/τρια αναδεικνύεται εκείνος/η που θα συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο των εγκύρων ψήφων κατά την επαναληπτική εκλογή της 24ης Σεπτεμβρίου 2023.

Τα αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι γύρω στις 10 απόψε το βράδυ θα είναι σε θέση η αρμόδια Επιτροπή να δώσει μια πρώτη, ασφαλή εικόνα για τον/την νικητή του πρώτου γύρου, αλλά και τους δύο φιναλίστ του δεύτερου γύρου, εφόσον αυτός κρίνεται υποχρεωτικός από τα αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται σήμερα μετά τις 18:00 στην Οδό Στουρνάρη 57, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δηλώσεις αναμένεται να κάνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου, και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Οι υποψήφιοι 

Από νωρίς το πρωί οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν τα μηνύματά τους μετά την προέλευση στην κάλπη.

Έφη Αχτσιόγλου: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα»

Στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), ψήφισε η Έφη Αχτσιόγλου λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Κυριακής, για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης αριστεράς [...] Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια» δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφότου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

«Ο Μητσοτάκης μας είπε χθες ότι το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε. Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα: Από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου.

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής ψήφισε για τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος για την προεδρία, Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι «συμμετέχουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδια του». «Χτίζουμε την παράταξη της νίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα ψηφίζουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς το μετασχηματισμό. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα χυλό χωρίς λογοδοσία. Μακριά από αντιλήψεις που θέλει ένα κόμμα με κλειστές πόρτες. Κάνουμε τα ανοίγματά μας, χτίζουμε την ανοιχτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης».

Στέφανος Κασσελάκης: «Πάμε επιτέλους να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε στον τόπο μας»

«Πάμε επιτέλους να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε στον τόπο μας» είπε λίγο πριν πάει να ψηφίσει ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σε βίντεο που ανέβασε από το σπίτι του, αγκαλιά με τον σκύλο του, απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τον τρόπο που μπορεί κάποιος να ψηφίσει.

«Έφτασε η μέρα, δώσε μου μισή ώρα από την Κυριακή σου. Δεν χρειάζεται να είσαι 18 χρονών, από 15 και πάνω ψηφίζεις. Δεν χρειάζεται να είσαι μέλος. Βρίσκεις στο vote.syriza.gr το πιο κοντινό σου εκλογικό τμήμα, γράφεσαι επιτόπου, ψηφίζεις και δημιουργείς το μέλλον που θέλουμε. Πάμε επιτέλους να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε στον τόπο μας. Με τη νίκη!» είπε χαρακτηριστικά.

Κασσελάκης με τον σκύλο του Τικ Τοκ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News