Δραματικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Μαραθέα στην Καρδίτσα έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, καθώς τα ορμητικά νερά έφεραν μαζί τους και φίδια στα σπίτια, προσθέτοντας ακόμη μία σοβαρή απειλή, ανάμεσά στις τόσες που έχουν να αντιμετωπίσουν. «Κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν πάρα πολλά φίδια, τα βλέπαμε από το μπαλκόνι στους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε λίμνη, μέχρι που έφτασαν ακόμη και έξω από την πόρτα του σπιτιού μας» αναφέρει στο enikos.gr η κα Δήμητρα Παππά, κάτοικος της περιοχής.
Η κ. Παππά, παρέμεινε εγκλωβισμένη για τέσσερις ημέρες μαζί με άλλα 12 άτομα σε ένα σπίτι που βρισκόταν σε μία γειτονιά, η οποία, όπως εξηγεί η ίδια στο enikos.gr, είναι σχετικά αποκομμένη από το υπόλοιπο χωριό της Μαραθεάς, ενώ την δεύτερη ημέρα εμφανίστηκαν φίδια. Η ίδια, ουσιαστικά είχε αναλάβει να φροντίσει αλλά και να προστατέψει με κάθε τρόπο τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, και τους συγκέντρωσε στο συγκεκριμένο σπίτι, καθώς ήταν από τα λίγα που δεν είχαν πλημμυρίσει από τα λασπόνερα.
«Ήμασταν 17 άτομα εγκλωβισμένα στο σπίτι»
«Είναι το πιο ψηλό σπίτι στη γειτονιά. Δεν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, αλλά προσπαθούσα να διατηρήσω ψύχραιμους τους ηλικιωμένους όσο αυτό ήταν εφικτό. Κάποιοι δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε και τον κίνδυνο που υπήρχε. Συγκεκριμένα μία κυρία μου είπε “Δήμητρα πρέπει να πάω σπίτι να ταϊσω τις κότες μου”, ενώ προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί. Στην αρχή ήμασταν 17 άτομα εγκλωβισμένα στο συγκεκριμένο σπίτι, ενώ αργότερα 4 άτομα μεταφέρθηκαν σε αυτό που βρισκόταν ακριβώς απέναντι, και μείναμε 13, από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο».
Τις τραγικές στιγμές που έζησε η ίδια μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους που ήταν εγκλωβισμένοι μαζί της, περιέγραψε η ίδια στο enikos.gr, κάνοντας λόγο για μία τρομακτική και απελπιστική κατάσταση. «Δυστυχώς, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο σπίτι με ελικόπτερο, όπως ούτε και με βάρκες, ήταν πολύ δύσκολο. Επικοινωνούσα συνεχώς με την Πυροσβεστική και κάθε φορά μου έλεγαν πως θα έρθουν να μας πάρουν, αλλά κάθε φορά, δεν έρχονταν, και όπως είναι λογικό απογοητευόμασταν. Μας έλεγαν θα έρθουμε αύριο, εμείς ετοιμάζαμε τα πράγματά μας και περιμέναμε, κάθε μέρα ακούγαμε υποσχέσεις. Οι ηλικιωμένοι έπειτα από ένα σημείο, σταμάτησαν να τους πιστεύουν, και τότε ήρθε η απελπισία. Δεν είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε φαγητό αλλά ούτε και νερό. Οι ηλικιωμένοι δεν είχαν φάει ούτε μια μπουκιά ψωμί, δεν είχαν κάπου να ξεκουραστούν έστω και λίγο, ήταν άυπνοι και ταλαιπωρημένοι. Το μόνο που κάναμε ήταν να χρησιμοποιούμε το λασπωμένο νερό για την τουαλέτα. Κυριολεκτικά όλοι είχαν “κρεμαστεί” πάνω μου και περίμεναν από εμένα να κάνω κάτι».
«Τα φίδια είχαν φτάσει έξω από την πόρτα του σπιτιού»
Μάλιστα, την δεύτερη ημέρα που βρίσκονταν στο σημείο, την Πέμπτη, εκτός από όλα όσα είχαν να διαχειριστούν, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με δύο φίδια, τα οποία είχαν τυλιχθεί στο κάγκελο που βρισκόταν ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού που διέμεναν, με την κα Παππά να απευθύνει δραματική έκκληση για τον απεγκλωβισμό τους.
«Γενικά κυκλοφορούσαν πάρα πολλά φίδια στους δρόμους, που είχαν μετατραπεί σε λίμνη, φαίνονταν πεντακάθαρα. Το πιο τρομακτικό ήταν βέβαια, όταν έφτασαν στην εσωτερική σκάλα, όταν το νερό μπήκε μέσα και τυλίχθηκαν στο κάγκελο. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, κυρίως γιατί δεν ξέραμε αν ήταν επικίνδυνα. Κλείσαμε την πόρτα και προσπαθήσαμε να τα απομακρύνουμε με μία σκούπα, αλλά δεν γνωρίζω εάν είχαν φύγει εντελώς. Εμείς θέλαμε να απομακρυνθούν από το κάγκελο του σπιτιού. Μέσα σε όλο αυτόν τον πανικό, έπρεπε να είμαστε και ψύχραιμοι ταυτόχρονα για να διώξουμε τα φίδια, τουλάχιστον να μην είναι τόσο κοντά στο σπίτι. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις, όντας εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι».
«Δύσκολη η απομάκρυνση των φιδιών αυτή τη στιγμή»
Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Βιολόγο – Ερπετολόγο Ηλία Στραχίνη ο οποίος τόνισε πως είναι συχνό φαινόμενο η εμφάνιση των φιδιών αλλά και άλλων μικρών άγριων ζώων στις πλημμυρισμένες περιοχές, καθώς ψάχνουν τρόπους διαφυγής και ασφαλή σημεία, αφού βγήκαν από τις κρυψώνες τους οι οποίες έχουν γεμίσει με λασπόνερα. «Όλα τα άγρια ζώα που βρισκόντουσαν σε αυτές τις περιοχές, πρέπει να βρουν ένα καταφύγιο, και για αυτό πηγαίνουν κοντά στους ανθρώπους».
Ο κ. Στραχίνης εξήγησε πως δεν είναι όλα τα φίδια επικίνδυνα, παρά μόνο η οχιά, ωστόσο ανέφερε πως οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών είναι αντιμέτωποι με μία δύσκολη κατάσταση καθώς πρέπει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις να τα απομακρύνουν μόνοι τους, εφόσον δεν μπορεί να συνδράμει καμία υπηρεσία. «Δυστυχώς η απομάκρυνση των φιδιών είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα αυτή τη στιγμή. Ίσως, αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να προσπαθήσουν με ένα μακρύ αντικείμενο να τα απομακρύνουν σε άλλο σημείο, ώστε αυτά να κολυμπήσουν κάπου αλλού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα ξαναπάνε σε άλλο σπίτι. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο δεν υπάρχει εύκολη λύση. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όταν η περιοχή είναι πλημμυρισμένη».
«Ακόμη και αν καθαριστούν τα σπίτια από τα νερά, τα φίδια μπορεί να εμφανιστούν ξανά»
Σε περίπτωση που το σπίτι είναι λειτουργικό και εμφανιστεί κάποιο φίδι, οι ιδιοκτήτες μπορούν να φράξουν τις πόρτες και τις χαραμάδες, και σε περίπτωση που το φίδι τυλιχθεί σε κάποιο κάγκελο, όπως στην περίπτωση της κας Παππά, συνιστάται η απομάκρυνσή του με ένα μακρύ αντικείμενο, προκειμένου να τρομάξει και να απομακρυνθεί.
«Το καλό είναι ότι στον κάμπο οι οχιές σπανίζουν, οπότε τα περισσότερα φίδια είναι ακίνδυνα. Προτείνω στους κατοίκους να είναι όσο μπορούν ψύχραιμοι και να αντιμετωπίσουν και αυτή την κατάσταση. Τα φίδια μας φοβούνται δεν μας επιτίθενται, οπότε μπορούμε να τα απομακρύνουμε. Δυστυχώς, ακόμη και εάν το σπίτι καθαριστεί και δεν υπάρχουν νερά πλέον, τα φίδια μπορούν να εμφανιστούν ξανά, καθώς όπως αναφέραμε, οι δικές τους οι κρυψώνες και οι τρύπες είναι λασπωμένες» καταλήγει.
Πηγή: enikos.gr