Πρόγραμμα "Κάλυψη": Δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ελλάδα
Πρόγραμμα "Κάλυψη": Δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Ποιοι είναι δικαιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σπίτι μου-Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις»

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Κάλυψη»- Πώς θα λάβετε δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η υλοποίηση του προγράμματος «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου-Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις» και μέσω του προγράμματος, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ενοίκιο που εισέπρατταν, μέσω του «ΕΣΤΙΑ», συν τον πληθωρισμό του 2022, καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Για το πρόγραμμα «Κάλυψη» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 46 δήμοι από όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Οι δικαιούχοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι ευάλωτοι νέοι ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους 57 Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του στεγαστικού προγράμματος η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος θα γίνει εντός του Μαρτίου και στόχος είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Μάλιστα, περισσότεροι από 600 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ανταποκριθεί θετικά στην προκαταρκτική διερεύνηση συμμετοχής.

Οι εν λόγω Δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News