default-image

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Έχει κρυφή ατζέντα, γι' αυτό αρνήθηκε κοστολόγηση και ντιμπέιτ

Ελλάδα
Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Έχει κρυφή ατζέντα, γι' αυτό αρνήθηκε κοστολόγηση και ντιμπέιτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολομέτωπη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Οι 5 +1 Αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ στην Οικονομία και στην Υγεία

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι πουλάει φούμαρα και φύκια για μεταξωτές κορδέλες με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει, την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Οικονομία και την Υγεία.

Πλαισιωμένος από μία ομάδα κορυφαίων στελεχών (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τεμπονέρας, Λινού), ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ, αλλά και να δεχτεί να κοστολογηθούν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από οποιοδήποτε δημόσιο τομέα, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως τόνισε, «ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα για όλα, οι εξαγγελίες του είναι Fake, τα όσα λέει προεκλογικά δεν έχουν καμία σχέση με όσα έχει καταθέσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και επισήμανε ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο πρέπει να συζητηθούν τα προγράμματα και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές στοχεύσεις της ΝΔ σε Υγεία και Οικονομία, οι οποίες δεν τέθηκαν πριν τις προηγούμενες εκλογές επειδή έτσι βόλευε τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένες και πλήρως τεκμηριωμένες οικονομικά, ενώ σχολίασε έμμεσα τις οικονομικές θεωρίες που πλασάρουν η ΝΔ και τα στελέχη της, είπε ότι το οικονομικό επιτελείο του κόμματος του είναι σοβαροί άνθρωποι και δεν λένε ανοησίες ή πράγματα με τα οποία γελούν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών πανεπιστημίων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προέκυψε η αποπομπή του Σπύρου Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, κάτι που ο κ. Τσίπρας σχολίασε με σκωπτικό τρόπο, λέγοντας «πολύ λίγο, πολύ αργά», επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να το κάνει επειδή το εν λόγω γαλάζιο στέλεχος αποκάλυψε την κρυφή του ατζέντα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την πολιτική της ΝΔ στο χώρο της υγείας, λέγοντας ότι σκόπιμα ο κ. Μητσοτάκης υποβαθμίζει το δημόσιο χαρακτήρα της για να δημιουργήσει χώρο κερδοφορίας στους ιδιώτες. Και αφού επισήμανε τη θλιβερή πρωτιά της γαλάζιας διακυβέρνησης με τους θανάτους στην πανδημία, υπογράμμισε ότι ήταν επιλογή της ΝΔ να μην πάρει τους απαραιτητους διασώστες για το ΕΚΑΒ, αλλά να διαθέσεις πόρους σε άλλες κατευθύνσεις, όπως τις προσλήψεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις «5 +1 Αλήθειες για το Πρόγραμμα της ΝΔ στην Οικονομία και στην Υγεία» και την «Κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και στην υγεία»:

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο, την εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας είναι να γίνει επιτέλους μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και για την στρατηγική τους εν όψει της τετραετίας 2023 – 2027.

Προχθές από τη δική μας πλευρά παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμα των επτά βημάτων για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους.

Αυτό που έχουμε ονομάσει Ελλάδα 2027.

Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αναλυτικά σε ερωτήματα και να δώσουμε διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτό το πρόγραμμα.

Ηρθε όμως η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ηρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τη κρυφή της ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία.

Θα θυμάστε φυσικά κύρια επιχειρήματα της ΝΔ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αφορά το θέμα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος.

Με την απάτη Σκέρτσου που περιέφερε στα ΜΜΕ ένα πρόχειρο χαρτί που το εκτύπωσε στον υπολογιστή του λέγοντας ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο του ΓΛΚ.

Όταν εμείς σηκώσαμε το γάντι και προτείναμε την από κοινού απεύθυνση των κομμάτων σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση, στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής λχ, η ΝΔ αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Πρόκειται για ένα ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα.

Και ιδού γιατί:

Όπως γνωρίζετε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί υποχρέωση κάθε χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και υποβάλλεται κάθε Απρίλιο.

Εκεί αποτυπώνεται το σχέδιο της δημοσιονομικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης για τα επόμενα τρία έτη και, ως τέτοιο, προσφέρει, με τρόπο αυστηρό (και υπογραμμίζω το αυστηρό) το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα.

Περιλαμβάνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη μεγεθών όπως το εθνικό εισόδημα, ο πληθωρισμός, και η απασχόληση και πρωτίστως αποτυπώνει την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, δηλαδή των εσόδων και των δαπανών, ανά κατηγορία, όπως τους μισθούς του δημοσίου τομέα, τις συντάξεις, τις πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, τις επενδυτικές δαπάνες, και τους τόκους του ελληνικού δημοσίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-26 πριν περίπου δύο μήνες.

Μελετώντας το ενδελεχώς, καταλήξαμε σε ορισμένα, κατά τη γνώμη μου, κρίσιμα συμπεράσματα που θα ήθελα να παρουσιάσουμε σήμερα σ’ εσάς και τον ελληνικό λαό με τη μορφή 5 παρατηρήσεων ή, αν προτιμάτε, 5 αληθειών για το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Αλήθεια Πρώτη

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %.

Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)

την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί

τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%

τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται

τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους

την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο

τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας

τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις

τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και

την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεστε για έναν μακρύ κατάλογο.

Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους - είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ.

Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο.

Αλήθεια 2η:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν.

Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.

Αλήθεια 3η:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.

Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές - μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.

Με άλλα λόγια, το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του.

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.

Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.

Δηλαδή λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό.

Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών - η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%.

Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών.

Αλήθεια 5η:

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο - τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο - συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Επαναλαμβάνω :

Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.

Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.

Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δις σωρευτικά στην τετραετία.

Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023-26 ( γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 10%) δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Αλλά ούτε και σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών, που μετά την επαχθή επιβολή του κρυφού φόρου του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που καταναλώνουν, να επιδεινώνεται περαιτέρω.

Η δε μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας, κατά 1,1 δις στη τετραετία, μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ.

Αλήθεια 5+1

Επομένως τώρα κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος.

Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει : «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία.

Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε.

Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε.

Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών.

Είχαν προηγηθεί και άλλες δηλώσεις :

«Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό», είχε δηλώσει.

«Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος»

«Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές.»

Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.

Και αυτό συνάδει με τη μείωση των πρωτόγεννών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

Και αυτό προσδιορίζει και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News