Πόρισμα της Αρχής για 40 ΜΚΟ - Ελέγχονται για υπεξαίρεση και "μαύρο χρήμα"

Ελλάδα
Πόρισμα της Αρχής για 40 ΜΚΟ - Ελέγχονται για υπεξαίρεση και "μαύρο χρήμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των διαχειριστών των ΜΚΟ ενώ τα πορίσματα έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων

Η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των διαχειριστών των ΜΚΟ ενώ τα πορίσματα έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος βρίσκονται την τελευταία διετία συνολικά 100 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται τόσο στο τομέα της μετανάστευσης, όσο και σε άλλους τομείς.

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, σε 40 από τις 100 ΜΚΟ, εντοπίστηκαν ενδείξεις τέλεσης υπεξαίρεσης, απιστίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Για το λόγο αυτό, η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των διαχειριστών των ΜΚΟ ενώ τα πορίσματα έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Πώς γίνεται το «ξέπλυμα»

Από τις μέχρι τώρα περιπτώσεις, διαπιστώθηκε πως οι διαχειριστές των ΜΚΟ χρησιμοποιούν συγκεκριμένες μεθόδους προκειμένου να προχωρήσουν στην υπεξαίρεση. Σύμφωνα με πόρισμα που συνέταξε και δημοσιοποίησε η Αρχή προκύπτουν τρεις χαρακτηριστικές υποθέσεις δράσης: -Αγορά ακινήτων από τους διαχειριστές με χρήματα από τα ταμεία των ΜΚΟ

- Οι μισθοί των υπαλλήλων επιστρέφουν στους προσωπικούς λογαριασμούς των διαχειριστών

- Χρήση των εσοδών των ΜΚΟ προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα της διαβίωσης τους

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News