Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας (vid)

Ελλάδα
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τρόπος δράσης του οργανωμένου κυκλώματος, που διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα προς τις Ευρωπαϊκές χώρες κυρίως αεροπορικώς με πλαστά – παραποιημένα – κλεμμένα έγγραφα

Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών ηλικίας 42, 42 και 41 ετών, για παράβαση των διατάξεων του άρθ. 187 του Π.Κ. περί σύστασης «εγκληματικής οργάνωσης», του Ν.3386/05 περί αλλοδαπών σε συνδυασμό με τα άρθρα 216 και 217 για «πλαστογραφία πιστοποιητικών», του αρθ. 222 για «υπεξαγωγή εγγράφων», καθώς και του αρθ. 372 για «κλοπή», προχώρησαν στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, της Διεύθυνσης Ασφαλείας & Προστασίας Θαλασσιών Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.) καθώς και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αθηνών.

Εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης για πλαστογραφία, υπεξαγωγή εγγράφων και κλοπή από Κ.Λ. Ραφήνας

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη των αρμόδιων αρχών, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και διεξοδικές έρευνες σε κατάστημα το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθη ο πρώτος 42χρονος για την κατοχή συνολικά 1.321 ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, δελτία ταυτοτήτων, άδειες διαμονής, άδειες παραμονής, άδειες οδήγησης). Στη συνέχεια, από το προανακριτικό υλικό και με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) σε πληροφοριακό επίπεδο, προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμη αλλοδαπών 42 και 41 χρονών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή του κέντρου Αττικής, εντός ταξιδιωτικού πρακτορείου, συνελήφθησαν ως συνεργάτες του 42χρονου, να κατέχουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φωτογραφικές μηχανές, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.230 ευρώ.

Ο τρόπος δράσης του οργανωμένου κυκλώματος, που διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα προς τις Ευρωπαϊκές χώρες κυρίως αεροπορικώς με πλαστά – παραποιημένα – κλεμμένα έγγραφα, ήταν ο εξής: ο πρώτος συλληφθέντας αναλάμβανε να παραλάβει το πλαστό – παραποιημένο - κλεμμένο έγγραφο και εν συνεχεία να αγοράσει από το προαναφερόμενο ταξιδιωτικό πρακτορείο εισιτήρια για την Ευρώπη. Οι συλληφθέντες του ταξιδιωτικού πρακτορείου, οι οποίοι φέρονται να είναι και ιδιοκτήτες αυτού, για κάθε εισιτήριο που εξέδιδαν για την παράνομη μεταφορά του παράτυπου μετανάστη, εισέπρατταν 15 ευρώ κατά κεφαλή επιπλέον της αξίας του κάθε εισιτηρίου. Ο 42χρονος τους έδινε την εντολή να εκδώσουν τα εισιτήρια με αναχώρηση από το Ελευθέριος Βενιζέλος και προορισμό την Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία. Το συνολικά προσδοκώμενο όφελος της εγκληματικής οργάνωσης από την πώληση των ταξιδιωτικών και ταυτοποιητικών εγγράφων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.\

Από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν όλα τα ανευρεθέντα στοιχεία. Το κατασχεθέν χρηματικό ποσό πρόκειται να κατατεθεί στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, ενώ τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα - έγγραφα ταυτοποίησης, καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός πρόκειται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), για περαιτέρω διερεύνηση.

Οι έρευνες σε πληροφοριακό επίπεδο συνεχίζονται από την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και αναλύονται - επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει, ενώ ταυτόχρονα διερευνάται η διασύνδεση της δράσης των μελών του υπόψη κυκλώματος με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News