Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας: Έτσι κατάφεραν να αποσπάσουν 215.372 ευρώ από πολίτες (vid)

Ελλάδα
Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας: Έτσι κατάφεραν να αποσπάσουν 215.372 ευρώ από πολίτες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες πολίτες έχασαν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ  λόγω απάτης μέσω συναλλαγών με κάρτες πληρωμών
  • 46 υποθέσεις απάτης εξιχνίασε το ΑΤ Κισσάμου
  • 59 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και 13 γυναίκες
  • Έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης φέρεται να κινούσε τα νήματα

Την άκρη του νήματος για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας με δράση σε όλη τη χώρα που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, κατάφερε να βρει το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου. Αξιοποιώντας στοιχεία, καταγγελίες πολιτών από τα Χανιά και υποθέσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα με προεκτάσεις και στην Κρήτη, αποκαλύφθηκαν συνολικά πενήντα εννέα φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Συνολικά εξιχνιάστηκαν σαράντα έξι υποθέσεις απάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και τις 26 Απριλίου φέτος, οι φερόμενοι δράστες είχαν αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 215.372 ευρώ από πολίτες που έπεσαν θύματα των έξυπνων πρακτικών προσέγγισης που χρησιμοποιούσαν. Ανάμεσα στα θύματα μέχρι στιγμής, έντεκα είναι στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής ομάδας φέρεται έγκλειστος καταστήματος κράτησης που έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων. Ο συγκεκριμένος είχε ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας και από κοινού ενεργούσαν, έχοντας δομημένη ιεραρχία και διακριτικούς ρόλους. Ανάμεσα στους πενήντα εννέα κατηγορουμένους είναι δεκατρείς γυναίκες από τις οποίες η μία διέπραττε τηλεφωνικές απάτες και εννέα αλλοδαποί.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρούσαν στοχευμένα εφαρμόζοντας την μέθοδο της παρουσίασης ψευδών γεγονότων ως αληθινά και εξαπατώντας κυρίως μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Απευθύνοντας κυρίως σε ηλικιωμένους ως πιο εύκολα θύματα, τους έπειθαν ότι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από την εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή άλλο φορέα και με τον τρόπο αυτό τους αποσπούσαν χρήματα.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο κ. Γιάννης Κουρτάκης, κάτοικος Κισσάμου, δημοσιοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι εξαπατήθηκε από επιτήδειους που με το πρόσχημα ότι δικαιούται επιστροφή χρημάτων από το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ , εξασφάλισαν τους τραπεζικούς κωδικούς του. «Με κάλεσαν στο τηλέφωνο λέγοντας μου ότι έχω κάνει αίτηση επιστροφής χρημάτων από το ΔΕΔΔΗΕ Pass. Αρχικά αρνήθηκα και τότε μου εξήγησαν ότι έχει υποβληθεί από τον λογιστή μου, οπότε πείστηκα.

Μου ζήτησαν τον τραπεζικό λογαριασμό μου και τους κωδικούς μου για την κατάθεση των χρημάτων» ανέφερε. Εξήγησε ότι αντιλήφθηκε γρήγορα το λάθος του και επικοινώνησε με την τράπεζα η οποία και μπλόκαρε τον τραπεζικό του λογαριασμό ενώ επόμενη κίνηση του ήταν να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία. Οι απώλειες του περιορίστηκαν με μια καταβολή λογαριασμού ρεύματος.

Η προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου συνεχίζεται καθώς εκτιμάται ότι με την εξιχνίαση των 46 υποθέσεων απάτης και την δημοσιοποίηση της δράσης της εγκληματικής ομάδες, θα υπάρξουν και νέες καταγγελίες. 

Αποκαλυπτικά είναι πάντως  τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες πολίτες έχασαν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ  λόγω απάτης μέσω συναλλαγών με κάρτες πληρωμών. Η αξία των συναλλαγών απάτης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι επιτήδειοι συνηθίζουν να προσεγγίζουν τα θύματα με ψεύτικα email που επικαλούνται τα ΕΛΤΑ ή την εφορία και τους ζητούν να δώσουν στοιχεία των τραπεζικών κωδικών τους με στόχο να προχωρήσουν στη συνέχεια στην εκτέλεση συναλλαγών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News