Εκλογές 2023: Διερευνητικές εντολές και προς κάλπες στις 25 Ιουνίου

Ελλάδα
Εκλογές 2023: Διερευνητικές εντολές και προς κάλπες στις 25 Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της Ν.Δ. είναι οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου

Με το αποτέλεσμα των εκλογών να αγγίζει το 100% και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, θα διαβιβάσει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα στον πρόεδρο της Βουλής.

Κατόπιν, ο κ. Τασούλας θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα κινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η πρώτη εντολή θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να τους ενημερώσει ότι θα αναζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ως εκ τούτου αναμένεται να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της Ν.Δ. είναι οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών θέλει, μπορεί να αρνηθεί τη δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για τη διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των γραμματέων και κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για τη διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον Αρειο Πάγο τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News