Γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, γιορτή για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα
Γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, γιορτή για τη Δημοκρατία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν 23.000 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επιλέξουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές Εκλογές 2023. 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπει ο Ν.4648/2019, είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επιλέξουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, μια μέρα γιορτής για τη Δημοκρατία μας» καθώς αγκαλιάζει και τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, τόνισε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ. «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρακολουθήσαμε χθες τα μεσάνυχτα τις κάλπες που άνοιξαν για τους Έλληνες εκλογείς στην Αυστραλία, καθώς σε 34 ακόμη χώρες στη συνέχεια. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 5 τα ξημερώματα Κυριακής με τα εκλογικά τμήματα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ». «Μπορεί να είναι ένα μικρό πρώτο βήμα, καθώς οι περιορισμοί είναι πολλοί, όμως πρόκειται για μία ιστορική στιγμή που μας ενθαρρύνει για να συνεχίσουμε».

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σημείωσε, επίσης, ότι «η διαδικασία στα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό εκτυλίχθηκε με άψογο τρόπο και υποδειγματικά σε επίπεδο οργάνωσης από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών». Το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνέδραμε με τη συνεχή συνέργεια των οικείων Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών στην προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και μερίμνησε για τη λειτουργία των 99 εκλογικών τμημάτων ανά τον κόσμο. Σημαντικός αριθμός εξ αυτών φιλοξενήθηκε σε Πρεσβείες και χώρους Ελληνικών Αρχών Εξωτερικού. Επίσης, στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, μαζί με όλες τις συναρμόδιες Διευθύνσεις διέθεσαν όλους τους απαραίτητους πόρους για την απρόσκοπτη και επιτυχή διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, «και σε συμβολικό επίπεδο, το μήνυμα από τη σημερινή εκλογή είναι ηχηρό», καθώς η ψήφος των Ελλήνων στο εξωτερικό συνιστά ένα καίριο ζήτημα που άπτεται ευρύτερα των θεσμικών σχέσεων των Αποδήμων με την Ελληνική πολιτεία. H δυνατότητα αυτή αποτελεί πλέον κεκτημένο για το πολιτειακό μας σύστημα. Αυτό το κεκτημένο σταδιακά θα παγιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων εκλογέων στο εξωτερικό και τελικά θα αναγνωριστεί ως προνόμιο και εθνικό καθήκον, ωθώντας σε  μαζικότερη συμμετοχή. Ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η δικτύωση και η ενεργοποίηση των Ελλήνων εκτός ελληνικής επικράτειας δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί με την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά της χώρας». Γιατί όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, πρέπει να έχουμε λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι οι εκλογικοί σάκοι με τα κλειστά και σφραγισμένα ψηφοδέλτια των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αθήνα, συνοδεία των αρμόδιων Εποπτών και Δικαστικών Αντιπροσώπων, και θα παραδοθούν στο Εφετείο Αθηνών όπου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας και εντός της ελληνικής επικράτειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News