Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού - Πού και πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

Ελλάδα
Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού - Πού και πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής

Πρεμιέρα σήμερα για τις εθνικές εκλογές, με 22.000 Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν σήμερα στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Οι περισσότεροι πολίτες προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εγγραφές. Ακολουθεί η Γερμανία αλλά και η Ολλανδία στις πρώτες τρεις χώρες που βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες. Τα εκλογικά κέντρα, θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την τοπική ώρα κάθε περιοχής. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό είναι ότι δεν ψηφίζουν με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουν μόνο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα, πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.

Σημειώνεται, ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και είχαν προνοήσει για την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Δηλαδή, να είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr έως τις 10 Απριλίου 2023 και φυσικά να έχουν λάβει έγκριση.

Στην Ελλάδα, οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο, Κυριακή, το πρωί στις 7 σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Τι γίνεται με τους ψηφόφορους στο Κάουνας

Περίπου 4000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Λιθουανία, ενόψει του Final Four. Το ταξίδι αυτό, συμπίπτει με τις εθνικές εκλογές, έτσι οι φίλαθλοι που έχουν προνοήσει εγκαίρως θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις κάλπες που είναι ανοιχτές, σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου, σε Κάουνας και Βίλνιους, αναφέρει το Protothema.gr

Δικαίωμα ψήφου, θα έχουν μόνο όσοι έκαναν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, πριν από τις 10 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στο εκλογικό τμήμα που συστήνεται στο Βίλνιους, έχουν εγκριθεί 68 εκλογείς ενώ 51 εκλογείς θα μπορέσουν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα του Κάουνας.

Πηγές του protothema.gr, τονίζουν ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν οι ψηφοφόροι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι και φίλαθλοι της πειραϊκής ομάδας, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων αυξήθηκαν περίπου στα τέλη Μαρτίου, ενώ νωρίτερα ήταν πιο υποτονική η συμμετοχή.

Τα εκλογικά κέντρα σε Βίλνιους και Κάουνας θα είναι ανοιχτά το Σάββατο (20 Μαΐου) από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Τα ψηφοδέλτια θα σφραγιστούν και θα σταλούν στο προξενείο και με την σειρά τους, θα ταχυδρομηθούν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Εφετείο, όπου και θα προσμετρηθούν.

Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν το εξής: Σε περίπτωση που δεν ζουν στο εξωτερικό αλλά μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα για χάρη του Ολυμπιακού, θα πρέπει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία να απεγγραφούν από τη λίστα των εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού. Και αυτό, διότι σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο στη Λιθουανία. Όπως υπογραμμίζεται από αρμόδιες πηγές, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα, μετά την λήξη της εκλογικής διαδικασίας, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα στις 2 Ιουλίου.

Πώς και πού ψηφίζουμε την Κυριακή

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι ενημερώνονται ψηφιακά για το πού ψηφίζουν. Στον ειδικό ιστότοπο, gov.gr, ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος. Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr) οι πολίτες μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ που ψηφίζουν.

Όσον αφορά τους σταυρούς που επιτρέπεται να βάλουν ώστε το ψηφοδέλτιό τους να μην κριθεί άκυρο, απάντηση δεν είναι ίδια για όλους τους ψηφοφόρους, καθώς το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σταυρών προτίμησης διαφέρει από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια.Για παράδειγμα, στην Α’ Αθήνας, οι πολίτες μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης, ενώ στη Χιό μόλις έναν.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Σε ότι αφορά τους ετεροδημότες, η εγκύκλιος αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, είτε σε φυσική, είτε σε ψηφιακή μορφή ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Επίσης οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Τυχόν διαφορές στα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων με εκείνα της ταυτότητας, αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News