Δένδιας για το επεισόδιο με τον Τσαβούσογλου: «Μαλώσαμε, η ατμόσφαιρα ήταν φρίκη» (vid)

Ελλάδα
Δένδιας για το επεισόδιο με τον Τσαβούσογλου: «Μαλώσαμε, η ατμόσφαιρα ήταν φρίκη» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια - και το δύσκολα είναι understatement - εφιάλτης ήταν. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο», δήλωσε ο κ. Δένδιας

Στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, τα 4 χρόνια πού βρίσκεται στο πολιτικό πηδάλιο της ελληνικής διπλωματίας, στο τι επιτεύχθηκε το διάστημα αυτό, αλλά και σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές από τις επαφές με ομολόγους του, αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο YouTube.

O κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό ταξιδιών που έκανε, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με μία σειρά κρατών, με τις οποίες δεν διατηρούσαμε επαφές ή είχαν ατονήσει. «Αν είσαι υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται όλοι σε εσένα, αν είσαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να είσαι πολύ περισσότερο εξωστρεφής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης τη σημασία που έχουν στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε με ομολόγους του, δηλώνοντας: «Κατ’ αρχάς, δεν επιτρέπεται να έχεις κακές σχέσεις. Αυτό απαγορεύεται. Δεν υπηρετεί τη δουλειά σου, το καθήκον σου. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν προσωπικές διαβαθμίσεις. Με κάποιους γίνεσαι φίλος, με κάποιους άλλους γίνεσαι λιγότερο φίλος. Όμως επηρεάζει πάρα πολύ το να έχεις μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Άλλαξα πολύ την αντίληψή μου για το πόση αξία έχει αυτό, ερχόμενος σε αυτό το Υπουργείο».

Ο κ. Δένδιας αναφέρεται και στη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως και της ολοκλήρωσης από τον ίδιο της διαπραγμάτευσης των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο αντιστοίχως, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλά και για το γνωστό περιστατικό με τον on air διάλογο που είχε στις 15/4/2021 στην Άγκυρα με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρότι τον χαρακτηρίζει «φίλο» του. «Μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”».

Δείτε βίντεο της τότε δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υπουργών:

Αποκαλύπτει μάλιστα πόσο «παγωμένη» ήταν η ατμόσφαιρα στο δείπνο, που ως είθισται, παρέθεσε η τουρκική πλευρά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. «Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι, που αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα μου, ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος, δεν μιλούσε άνθρωπος».

Ο κ. Δένδιας αποκαλύπτει, όμως, όσον αφορά τις δύσκολες στιγμές που υπήρξαν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία: «Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια - και το δύσκολα είναι understatement - εφιάλτης ήταν. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο». Διευκρινίζει πάντως ότι ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον την επίλυση της μοναδικής διαφοράς. «Και αν η Τουρκία καταλάβει ότι το να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα είναι και προς το δικό της συμφέρον - το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, πλούσιας Τουρκίας, όχι μιας αυτοκρατορικής, οπισθοδρομικής Τουρκίας, εξαρτάται για ποια Τουρκία μιλάμε - τότε μπορούμε να βρούμε άκρη» επισημαίνει.

Δηλώνει ακόμα ότι «η Ρωσία έκανε ένα τεράστιο λάθος» με την εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή, σχετικά με τη στάση της στο ίδιο ζήτημα. «Φανταστείτε αν η Ελλάδα, με τις απειλές που δέχεται, υποστήριζε μια αντίληψη ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία, όταν μια από τις δυο πλευρές, η ισχυρότερη θεωρητικά μάλιστα, έχει ένα ιδεολόγημα που της επιτρέπει να το κάνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι μπορεί στην Ελλάδα να υπήρξε ιστορικά αντιαμερικανισμός, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι η υπερδύναμη και θα παραμείνει η υπερδύναμη στο ορατό μέλλον. Άρα η Ελλάδα πρέπει να έχει με αυτή την υπερδύναμη μια εγκάρδια σχέση». Και θα πρέπει να έχει, κατά το δυνατόν, και μια συμβατότητα συμφερόντων. Δηλαδή, τα ελληνικά συμφέροντα να υπηρετούνται από τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό επιδιώξαμε αυτό το διάστημα. Και νομίζω ότι εκεί τα πήγαμε εξαιρετικά καλά».

Ο κ. Δένδιας μιλά επίσης για την πρώτη γνωριμία του με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τον Μάρτιο του 2009, όταν εκείνος ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο ίδιος Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Καραμανλή. «Με είχε στείλει η Κυβέρνηση. Ξέρετε, έψαχναν κάποιον να πει στους Αμερικανούς κάτι δυσάρεστο. Λοιπόν, η «πατάτα» πήγαινε δεξιά, πήγαινε αριστερά, έφτασε στον νεότερο Υπουργό, που πάντα έτσι συμβαίνει, και εστάλη ο νεότερος».

Όσον αφορά την προσωπική επαφή που είχε με ομολόγους τους και ηγέτες, συμπληρώνει ότι του έχει κάνει εκπληκτική εντύπωση ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, ο Jaishankar, τον οποίο χαρακτηρίζει «απίστευτο αναλυτή μιας πλευράς του πλανήτη, με την οποία η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εξοικείωση», αλλά με την οποία όμως η χώρα μας έχει αποκτήσει πλέον «μια πολύ πιο στενή σχέση από ό,τι ξέρει ο μέσος Έλληνας».

Ο κ. Δένδιας αναφέρεται και στην τακτική του… «τηγανίσματος» από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ («εμένα την πρώτη φορά που με είδε με τηγάνιζε επί δυόμισι ώρες. Για να έχετε μια εικόνα, μια νορμάλ υπουργική επίσκεψη κρατάει τρεις. Αυτή κράτησε εφτά» δηλώνει χαρακτηριστικά) και χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό ηγέτη» τον πρόεδρο της Γαλλίας Macron.

Στα «παράξενα» της θητείας του αναφέρεται στη συνάντηση με … Δένδια στην Παραγουάη (δικηγόρο του οποίου η οικογένεια είχε φύγει από την Κέρκυρα το 1870), στην κατά λάθος κλήση στον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo (όταν πατήθηκε το ξεχασμένο στην πίσω τσέπη του παντελονιού του κινητό τηλέφωνο), αλλά και στην επίθεση από τους Ρώσους στο Κίεβο με drone, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να αναγκασθούν να μεταβούν στο καταφύγιο, όπου και συνεχίσθηκαν οι συζητήσεις. «Οι Ουκρανοί μου έκαναν ένα δώρο και τι ήταν το δώρο; Ένα κομμάτι από το drone που έπεσε στην πόλη την ώρα που ήμουν εκεί και που το εκθέτουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως το μόνο πράγμα το οποίο εκτοξεύτηκε κατά Έλληνα υπουργού Εξωτερικών όταν ήταν εκτός Ελλάδας» δηλώνει στον Γ. Καρακατσάνη ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News