«Η αλήθεια για την “Παναγιά την γκέισα”»

Ελλάδα
«Η αλήθεια για την “Παναγιά την γκέισα”»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Βελόπουλος συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αυτές οι φωτογραφίες είναι σε βιβλία Γ΄ Δημοτικού.Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη –συγγνώμη για τη φράση– Παναγιά» - Ποια είναι η αλήθεια

Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, το βράδυ της Τετάρτης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, δείχνοντας φωτογραφίες της «Παναγιάς της γκέισας» και της «Παναγιάς της Ινδιάνας», δίνει ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Βελόπουλος συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αυτές οι φωτογραφίες είναι σε βιβλία Γ΄ Δημοτικού.Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη –συγγνώμη για τη φράση– Παναγιά».

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γιαγκάζογλου, ο οποίος είναι και ένας εκ των συγγραφέων του σχολικού εγχειριδίου, αναφέρει: «Eχουμε ένα μάθημα για τη γέννηση του Χριστού, την ενανθρώπισή του, το οποίο είναι γεμάτο από εικόνες και παραστάσεις για το πώς την απεικόνισαν διάφοροι λαοί που είναι χριστιανοί ή έγιναν μέσα στην Ιστορία. Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είναι αναπαραστάσεις της Παναγίας με το βρέφος από την Ιαπωνία και από τη Λατινική Αμερική. 

Ο Ιερός Φώτιος, πατριάρχης και σημαντική προσωπικότητα που έζησε τον 9ο αιώνα και έπαιξε ρόλο στην αναγέννηση των γραμμάτων, λέει τα εξής: “Οι Ελληνες νομίζουν ότι ο Χριστός φάνηκε όμοιος με αυτούς στη Γη. Οι Ρωμαίοι το ίδιο. Οι Ινδοί το ίδιο. Το ίδιο επίσης νομίζουν και οι Αιθίοπες. Αρα πολύ νωρίς το Βυζάντιο ήξερε ότι η πίστη έπρεπε να σαρκωθεί στις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.

Συνεπώς, είναι μακρά παράδοση της Ορθοδοξίας να χρησιμοποιεί τα ήθη, τα έθιμα και στοιχεία από τον πολιτισμό λαών, ώστε να εκφράσει τη νέα πίστη σε ένα λαό. Το ίδιο έγινε και στην εικονογραφία”. Παρόμοιες εικόνες υπάρχουν και σε άλλα βιβλία, δείχνοντας ότι ο Χριστός δεν ανήκει σε μία ράτσα, φυλή, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Ελληνικά Hoaxes: O τρόπος με τον οποίο τις πλαισίωσε ήταν παραπλανητικός

Στην ίδια κατεύθυνση και τα Ελληνικά Hoaxes, σημειώνουν ότι «στο πλαίσιο του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που έλαβε χώρα την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για «χριστιανοφοβία» και έφερε ως παράδειγμα εικόνα της Παναγίας που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, απεικονίζεται ως Γκεϊσα σε βιβλία δημοτικού. Οι φωτογραφίες που παρουσίασε υπάρχουν, πράγματι, σε βιβλίο θρησκευτικών του δημοτικού, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο τις πλαισίωσε ήταν παραπλανητικός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News