21 νέοι αρεοπαγίτες περνούν το «κατώφλι» του Αρείου Πάγου - Η απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε δημοσίευμα

Ελλάδα
21 νέοι αρεοπαγίτες περνούν το «κατώφλι» του Αρείου Πάγου - Η απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε δημοσίευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είκοσι ένας νέοι αρεοπαγίτες θα περάσουν το “κατώφλι” του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Οι νέοι αρεοπαγίτες είναι οι εξής:

 1. Τζουγκαράκη Μερόπη
 2. Ματσούκα Ιφιγένεια
 3. Λυμπερόπουλος Παναγιώτης
 4. Αποστολάκης Μιχαήλ
 5. Κατσιαούνη Νίκη
 6. Μηλιώνη Φωτεινή
 7. Τζελέπη Αντιγόνη
 8. Γιαννακοπούλου Μαρία
 9. Φωτόπουλος Απόστολος
 10. Πετσάλη Μαρία
 11. Κολέση Ερατώ
 12. Λιούλη Ερασμία
 13. Καραχάλιου Ζωή
 14. Ζαρχάνη Βαια
 15. Λιάτη Σπυριδούλα
 16. Στεργίου Ευαγγελία
 17. Μπλέτα Στυλιανή
 18. Γιαρένης Ηλίας
 19. Θεοδωρακοπούλου Ελένη

20 Νίκα Διονυσία

 1. Βασιλοδημητράκη Δέσποινα

Ανακοίνωση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Στο μεταξύ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της τονίζει η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα κατά τη διαδικασία των εσωτερικών προαγωγών και καλεί τα πολιτικά κόμματα να προασπίσουν τη θεσμική της λειτουργία.

Αφορμή για την ανακοίνωση της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας στάθηκε δημοσίευμα πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας με τίτλο “Προαγωγές Δικαστών με χρώμα ; ” το οποίο αφορούσε τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Το χθεσινό δημοσίευμα πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας υπό τον ερωτηματικό τίτλο «Προαγωγές Δικαστών με χρώμα;» και υπό την επίκληση ανακοίνωσης της μειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καταδεικνύει την άγνοια των όρων λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης. Η αναφορά περί “κομματικοποίησης” της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας των προαγωγών των Δικαστικών Λειτουργών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μίας κομβικής για την υπηρεσιακή κατάσταση των Λειτουργών της Δικαιοσύνης διαδικασίας, δέκα ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, δηλώνει την έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες και αποτελεί συνέχεια αποδοκιμαστέων από το Δικαστικό Σώμα αντιλήψεων “περί διορισμού δικών μας Δικαστών”. Οι τοποθετήσεις αυτές νομιμοποιούν την αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική ρητορεία, ότι όποιος ελέγχει την εκτελεστική εξουσία ελέγχει τα πάντα και επομένως οι προαγωγές είναι «κομματικές», παραγνωρίζοντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών.

Επειδή, πρώτη φορά στη μεταπολίτευση γίνεται τέτοια προσπάθεια αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης σε εσωτερικό επίπεδο προαγωγών και κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανεξαρτησία του θεσμού, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:

-  διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι η εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητη

-  αποκρούει επικίνδυνες παρεμβάσεις, οι οποίες, μέσα στην προεκλογική περίοδο, έχουν ως προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων με τίμημα τη στοχευμένη απαξίωση των Θεσμών.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, να προασπίσουν τη θεσμική λειτουργία της συντεταγμένης Δημοκρατίας μας, η οποία κινδυνεύει από τέτοιες αντιλήψεις, οι οποίες, στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, προσβάλουν ευθέως την προσωπική Ανεξαρτησία του Έλληνα Δικαστή και ολόκληρο το Δικαστικό Σώμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News