Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα για νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων και δημοσίους υπαλλήλους

Ελλάδα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα για νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων και δημοσίους υπαλλήλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε από την Ελευσίνα το απόγευμα της Κυριακής, 7 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε χώρα στην Ελευσίνα, θεματική συζήτηση με τους πολίτες για την οικονομία, σήμερα Κυριακή, 7 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ».

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

Έξτρα 10% έκπτωση σε όποιο σπίτι ασφαλίζεται για φυσικές καταστροφές

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

Μόνιμο freedom pass 150€ σε κάθε νέο 18 ετών

  • Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ' έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Αύξηση στα επιδόματα τέκνων στο Δημόσιο

Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η επόμενη αύξηση των συντάξεων θα είναι περί το 4% και δήλωσε ότι θα στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά με έκτακτο επίδομα κάθε χρόνο, ενώ υποσχέθηκε νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης για συνταξιούχους που εργάζονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εμβληματικό χώρο για τη διακυβέρνηση της ΝΔ τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ, πρόσθεσε, είναι οι επενδύσεις γιατί μόνο έτσι μείωνεται η ανεργία και βελτιώνεται το επίπεδο των μισθών.

Στόχος σημείωσε είναι μέσα στην επόμενη 4ετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ.

Εξέφρασε παράλληλα την πίστη ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας και παράλληλης στήριξης των πολιτών, των πιο αδύναμων και της μεσαία τάξης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην αύξηση των συντάξεων και των αναπηρικών επιδομάτων.

Στόχος, επισήμανε, είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% ετησίως και η προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου παντού, στα εισοδήματα, στις επενδύσεις, στο κοινωνικό κράτος.

Η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστεί στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Δεν θα πρέπει να είμαστε πιο φθηνοί αλλά πιο καλοί από τις γειτονικές χώρες, πρόσθεσε.

Για τα εργασιακά δικαιώματα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτως σεβασμός τους και υπογράμμισε τη σημασία της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Μόνο από τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής μπορούμε να έχουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας, είπε.

Η ΔΥΠΑ έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στα προγράμματα επιδότησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για νέους έως 29 ετών, που υλοποιεί η ΔΥΠΑ, καθώς και στο "πρώτο ένσημο".

Στη συνέχεια στάθηκε στη μείωση των φόρων ως ξεχωριστής σημασίας κίνηση για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αναφερόμενος στις εργοδοτικές εισφορές είπε ότι μπορούν να μειωθούν περαιτέρω κατά μία μονάδα.

Θέλουμε να δώσουμε πρόσβαση στις επιχειρήσεις στον τραπεζικό δανεισμό και μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δώσουμε αυτή τη δυνατότητα σε 60.000 επιχειρήσεις, υποστήριξε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων στο ζήτημα της εύρεσης κατοικίας, στο επίδομα γέννησης παιδιού, στην αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, στο πρόγραμμα "νταντάδες της γειτονιάς".

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την πόλη της Ελευσίνας, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση πολιτών.

νες». Έχουμε σημαντικά εργαλεία και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News