Μωβ μέδουσες: Δείτε σε ποιες παραλίες έχουν κάνει την εμφάνισή του - Live ο χάρτης (vid)

Ελλάδα
Μωβ μέδουσες: Δείτε σε ποιες παραλίες έχουν κάνει την εμφάνισή του - Live ο χάρτης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη εντοπιστεί σε μια σειρά παραλίες, ανάμεσά τους και σε κάποιες της Αττικής

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει ήδη οι μωβ μέδουσες σε παραλίες της χώρας, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο πρόωρος εντοπισμός τους οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Για το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας – Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή κι έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».

//--> //-->

Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα

Οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί ήδη φέτος σε αρκετά νησιά του Ιονίου, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Αττική και στη νότια Πελοπόννησο. Στο σάτι inaturalist.org μπορείτε να βλέπετε πού… βολτάρουν οι μωβ μέδουσες.

  • Δείτε τον live χάρτη εδώ

Δείτε σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα (τελευταία ενημέρωση σήμερα 7 Μαΐου). Όπου το κόκκινο είναι πιο έντονο, τόσες περισσότερες μέδουσες έχουν εντοπιστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News