Εκλογές 2023: Στις 20:00 η απόφαση του Αρείου Πάγου για Κασιδιάρη και «ΕΑΝ»

Ελλάδα
Εκλογές 2023: Στις 20:00 η απόφαση του Αρείου Πάγου για Κασιδιάρη και «ΕΑΝ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόψε το βράδυ αναμένεται να ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των επερχόμενων εκλογών στο ακροατήριο του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου

Το βράδυ της Τρίτης, 2 Μαΐου και ώρα 20:00 αναμένεται να ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των επερχόμενων εκλογών στο ακροατήριο του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παράλληλα, η είσοδος του Αρείου Πάγου θα ανοίξει από τις 19:00. Επισημαίνεται πως, λόγω της χωρητικότητας του ακροατηρίου, 2 μόνο εκπρόσωποι από κάθε συνδυασμό μπορούν να εισέλθουν στο κτήριο.

Το επικρατέστερο σενάριο

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, πρόκειται να αποκλειστεί. Και αυτό όχι λόγω της ιδεολογίας, αλλά εξαιτίας του νέου νόμου που έφεραν στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και ο οποίος απαγορεύει την υποψηφιότητα σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για βαριά αδικήματα.

Να σημειωθεί ότι, η διαδικασία αυτή ακολουθείται για πρώτη φορά από το 1975, καθώς προέκυψε το πρόβλημα με πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που είναι καταδικασμένα για εγκληματική οργάνωση.

Αντίθετα, με βάση τον ίδιο νόμο, το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, φέρεται να είναι έτοιμο να πάρει πάρει την έγκριση του Αρείου Πάγου και θα τυπώσει ψηφοδέλτια για την κάλπη της 21ης Μαΐου. Και αυτό γιατί δεν αποδεικνύεται κανένας συσχετισμός με καταδικασμένο άτομο.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο, ότι όλες οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αφορούν στην υποψηφιότητα των κομμάτων μόνο για την κάλπη της 21ης Μαΐου και εφόσον υπάρξει νέος γύρος εκλογών, τότε όλα τα κόμματα θα κριθούν από την αρχή σε νέα διαδικασία, ακόμη και αυτά που έχουν ήδη «κοπεί».

Ποιοι έχουν «κοπεί» ήδη

Αξίζει να αναφερθεί πως η υποβολή αιτήματος συμμετοχής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού υπέβαλαν αίτημα 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε προσφυγές μεταξύ των κομμάτων για το όνομα και το έμβλημα με την πρώτη προσφυγή να κατατίθεται από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση «ΕΛ.ΛΑ.Σ» που στράφηκε κατά του κόμματος «Πατριωτική Ένωση - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» για «ονοματοκλοπή του βασικού προσδιοριστικού στοιχείου, του περιγραφικού πυρήνα και την κεντρική ονομασία «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» και την παράνομη ιδιοποίηση-σφετερισμό του Εθνικού Συμβόλου, του εμβλήματος του «Ήλιου της Βεργίνας». Τελικά ο Άρειος Πάγος έβγαλε εκτός εκλογικής μάχη το κόμμα Εμφιετζόγλου - Μπογδάνου με το σκεπτικό πως δικαιούχος του ονόματος είναι το προσφεύγον κόμμα, ενώ κρίθηκε πως το σύμβολο της «Πατριωτικής Ένωσης» (το αστέρι της Βεργίνας) είναι εθνικό σύμβολο που εκ του νόμου, απαγορεύεται η χρήση του.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στράφηκε κατά το κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου με την προσφυγή του να γίνεται δεκτή λόγω κλοπής του ονόματος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΔΑ», αφού κατά τους δικαστές υπάρχει «ονοματοκλοπή» και παράνομη ιδιοποίηση συμβόλου, από το κόμμα που έχει ιδρύσει αρχικά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και προέρχεται η ίδια η κ. Λατινοπουλου, μέχρι την ημέρα που διεγράφη.

Αντίστοιχα, οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή του Δημήτρη Μιχάκη, ιδρυτή

του κόμματος «Έλληνες» σε βάρος του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη αφού το χαρακτήρισαν μη υπαρκτό πολιτικό κόμμα, χωρίς οντότητα, καθώς δεν είχε συγκεντρώσει τις απαιτούμενες από την εκλογική νομοθεσία 200 υπογραφές, με αποτέλεσμα να μην νομιμοποιείται να καταθέσει προσφυγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News